2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Szép győzelem a franciák ellen

Szerbia csoportelső, és holnap a negyeddöntőben a másik csoport negyedik helyezettjét várja

Nyoma sem volt annak az idegességnek és kapkodásnak, amit az első fordulóban az ukránok ellen láthattunk, és kisebb meglepetésre Szerbia válogatottja vasárnap este szép győzelmet aratott Franciaország fölött, amivel megszerezte a csoportelsőséget, és tegnap este várta, hogy ki lesz a következő ellenfele. Nagy a valószínűsége, hogy az F csoportban az olaszok végeztek a negyedik helyen, viszont annak a hatosnak a sorrendje jelentősen változhatott csak egy meglepetés esetén is.

Mint a moziban: a franciák figyelik Nikola Kalinić pontszerzését (Fotó:  Beta)

Mint a moziban: a franciák figyelik Nikola Kalinić pontszerzését (Fotó: Beta)

A franciák taktikája csak az első két percben volt kifizetődő, azután a Nenad Krstić vezette gárda támadásban tartani tudta a magas 50 százalékos teljesítményt, védelemben pedig átlagon felülit nyújtott, s megmutatta, hogy az eddigi meccsek során nem véletlenül korlátozta a riválisok támadását 38,7 százalékra. A félidőben már hétpontos volt a szerb előny, amit a nagyszünet után 12 pontra (50:38) is növeltek. Ekkor következet az utolsó erős francia hullám, és módosult az eredmény 50:45-re, viszont Nedović két triplája eldöntötte a mérkőzés sorsát, és a szerb csapatnak az sem ütött vissza, hogy a 21 szabaddobásból csak 10-et értékesítettek. A szerb táborban érthető módon mindenki elégedett volt.

– A győzelmet megérdemeltük, hisz valamennyi negyedet megnyertük. Marković nélkül játszottunk, ami eleve gondot jelentett, és nem azt mondtam a gárdának, hogy játsszanak Markovićért, hanem legyenek olyan harciasak, mint Marković szokott lenni. Mivel győzelmünk teljesen megérdemelt, biztos vagyok benne, hogy fiatal kosarasaim önbizalma jelentősen megnőtt – nyilatkozta a még egy nagy taktikai csatát nyert Dušan Ivković vezetőedző.

– Most hasonlítottunk leginkább egy összeszokott csapatra. Jó munkát végeztünk együttesen, különösen a védelemben remekeltünk, s felkészülten várjuk a negyeddöntőt – mondta Vladimir Štimac tartalékos center.

A franciákat nyilvánvalóan nem lelkesítette a vereség és az a tudat sem, hogy valószínűleg a vendéglátókkal kell megmérkőzniük a negyeddöntőben.

– Szerbia rámenősebben játszott, mint mi. Végig erős nyomást gyakoroltak ránk, elsősorban a belső posztokon múltak felül bennünket. Mindent megpróbáltunk, de nem tudtuk megállítani őket – mondta Nicolas Batum francia center.

Az Eb-n ma szabadnap van, holnap a negyeddöntőben Szerbia az F csoport 4. helyezettjével, Franciaország pedig az F csoport második helyezettjével mérkőzik. A másik két meccset csütörtökön rendezik, amikor Litvánia az F csoport harmadik helyezettjével, Ukrajna pedig az F csoport legjobbjával vív meg.