2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Olasz vagy ukrán az utolsó gát

Szerbia szombaton 17.30-kor a 7. helyért játszik – Olaszország és Litvánia az elődöntőben

Szerbia válogatottja 11., egyben utolsó meccsét vívja szombaton a szlovéniai kosárlabda-Eb-n. A mérleg egyelőre feles, hisz öt győzelem és ugyanannyi vereség született, a mai ellenfél pedig Olaszország vagy Ukrajna lesz. A két válogatott az este az elődöntő meccsei előtt mérkőzött meg, a győztes pedig Szlovéniával az 5., a vesztes Szerbiával a 7. helyért csatázhat. Habár elvben nincs érdemleges különbség egy Európa-bajnokság 7. és 8. helye között, a mérkőzést mégsem csak a rend kedvéért játsszák, hanem tétje van, mert a győztes ott lehet a jövő évi spanyolországi világbajnokságon.

Akár az olasz, akár az ukrán csapat lesz az ellenfél, a szerb válogatottnak nem lesz könnyű dolga. Az előkészületek során az olaszok nem sokat mutattak, az Eb-n viszont nagyszerűen szerepeltek, megérdemelték a helyet a legjobb nyolc között, mint ahogyan a torna egyik legkellemesebb meglepetése, az amerikai Mike Fratello edző vezette ukránok is, akiktől Szerbia mellesleg vereséget szenvedett a második szakaszban, így esetleg alkalom adódik a visszavágóra. Az egyetlen kedvező körülmény, hogy a szerb csapatnak egy szabadnapja volt, hogy kiheverje a legutóbbi két vereséget, míg az olaszok vagy az ukránok szinte közvetlenül a két kudarc után kénytelenek pályára lépni, és ők sem lehetnek különösebben derűs hangulatban.

Spanyolország és Franciaország után Horvátország és Litvánia jutottak még be az Eb elődöntőjébe. A horvátok az ukránokat győzték le csütörtökön este, a litvánok pedig az olaszok sorozatát állították le. Mindkét továbbjutó hasonló módon vívta ki a szép sikert. A horvátok váratlan elődöntőjéről – hisz oda a papírforma szerint inkább a görögöket várhattuk –: a második negyed elején, 28:25-ös hátrányból jegyeztek egy pazar 19:1-es sorozatot, és 44:29-es vezetés után már nem sok esélyt nyújtottak az ellenfélnek. A horvát válogatott 18 év után nyerhet érmet az Eb-n. Legutóbb 1995-ben Athénban állhattak dobogóra, amikor bronzérmet nyertek, az aranyat pedig a szankciók utáni első nagy versenyét vívó Szerbia nyerte a litvánokkal folytatott drámai csatában. A horvátok és a litvánok akkor is elődöntőt játszottak, és 90:80 volt az eredmény a balti ország válogatottja javára. Az olaszok az utolsó negyed elején vezettek 58:57-re az addig egészen szoros meccsen, amit követően hat percen át egyetlen pontot sem jegyeztek, közben a litvánok 15-öt értek el. A hajrában a litván csapat csak arra törekedett, hogy a 14 pontos előnyből bármennyit megtartson, és bennmaradjon az érmekért folyó csatákban.

Az Eb-n tehát szombaton este az 5. és 7. helyért játszanak, vasárnap este pedig a bronzmeccs és a döntő lesz műsoron.