2024. szeptember 5., csütörtök
8. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Franciaország első titulusa

Franciaország kosárlabda-válogatottja először lett Európa-bajnok, a vasárnap este Ljubljanában véget ért kontinensbajnokságon pedig Litvánia az ezüstérmes, míg a címvédő spanyolok kénytelenek voltak megelégedni a bronzzal. Horvátország negyedik lett, ám a legsikeresebb csapat a volt Jugoszlávia térségéből, s e téren második Szlovénia, harmadik pedig Szerbia. Ez a három balkáni válogatott kiharcolta a jövő évi vb-szereplés jogát is.

A döntőben szoros csatával indult a párharc, a második negyedben azonban a franciák, miután az addig 16 pontot szórt Linas Kleiza, csapata 29:27-es vezetésénél, rövid pihenőre a kispadra ült, 21:3-as sorozattal eldöntötték a meccset.

Mögöttük Európa, nyakukban az aranyérem: a francia válogatott tagjai, Tony Parker és Florent Pietrus (Fotó:  Beta)

Mögöttük Európa, nyakukban az aranyérem: a francia válogatott tagjai, Tony Parker és Florent Pietrus (Fotó: Beta)

A második félidőben már egyenrangú játék folyt, a litvánok igyekezete pedig, hogy jelentősen csökkentsék a hátrányt, hiábavalónak bizonyult. A franciák a palánkok alatt nyertek, hisz a lepattanók aránya 42:25 volt. A bajnokok legjobbja Nicolas Batum volt 17 ponttal és 6 lepattanóval.

A bronzmeccs nem hasonlított arra a csatára, amelyet a spanyolok és a horvátok a nyitónapon mutattak, de csaknem ugyanúgy végződött. A horvátok ugyanis a 16. percig esetenként a vezetést is át tudták venni, de az első félidő végén a spanyolok sebességet váltottak, és 11 pontos előnyt szereztek, amit nemhogy többé nem engedtek ki, hanem a mérkőzés befejezéséig fokozatosan 26-ra növeltek.

A franciáknak ez a 8. Eb-érmük, korábban 2 ezüstöt és 5 bronzot szereztek. Litvánia hatodszor dobogós 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel, míg a spanyolok immár 11. trófeájukat nyerték, amiből 2 arany, 6 ezüst és 3 bronz képezi a gyűjteményt.

Az Eb első ötösében a zsűri szavazása alapján a francia Tony Parker, a litván Linas Kleiza, a spanyol Marc Gasol, a horvát Bojan Bogdanović és a szlovén Goran Dragić kapott helyet.

A következő Eb-t 2015-ben Ukrajnában rendezik meg.

Nyitókép: Mögöttük Európa, nyakukban az aranyérem: a francia válogatott tagjai, Tony Parker és Florent Pietrus (Fotó: Beta)