2024. július 16., kedd

Foghíjasan a nagyszínpadra

A belgrádi Crowne Plaza hotelben hétfő délután megtartott sajtótájékoztatón jelentette be Svetislav Pešić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya az egyelőre még bővebb, húszfős keretét, amellyel az augusztus 25-én kezdődő, japán–indonéz–Fülöp-szigeteki rendezésű férfi-világbajnokságra készül. Az eseményen rajta kívül Predrag Danilović, a Szerbiai Kosárlabda-szövetség (KSS) elnöke és Bogdan Bogdanović leendő csapatkapitány is jelen volt.

A legnagyobb érdeklődés természetesen azt övezte, hogy a világklasszis játékosok közül kik nem lesznek ott a listán, Pešić pedig hamarosan megerősítette, hogy igazak voltak a sajtópletykák. Szerbia a vb-re való felkészülés során és magán a tornán nem számíthat sem a friss NBA-bajnok Nikola Jokićra, sem az első NBA-szerződését néhány hete Oklahomában megkötő Vasilije Micićre, sem a Barcelonában játszó Nikola Kalinićra, Vladimir Lučić, a Bayern alapembere pedig hátoperációjából épül fel, így az ő esetében esély sem volt a szereplésre. A szövetségi kapitány elárulta, hogy az összes hiányzóval folytatott beszélgetéseket, különösen a Jokićtyal történt egyeztetéseit nevezte nagyon jónak, mondván, a zombori szupersztár fizikai és mentális téren sincs alkalmas állapotban, hogy a válogatottban teljesítsen.

Szerbia a vb manilai B csoportjában kapott helyet, sorrendben Dél-Szudánnal, Kínával és Puerto Ricóval mérkőzik. A kvartett első két helyezettje az A csoport (Angola, Dominikai Köztársaság, Fülöp-szigetek, Olaszország) két legjobbjával alkot majd újabb négyest, ahonnan az első két gárda jut be a negyeddöntőbe.

Szerbia bő kerete a világbajnokságra: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović.

Nyitókép: Predrag Danilović, Svetislav Pešić és Bogdan Bogdanović a belgrádi sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)