2024. szeptember 5., csütörtök
KOSÁRLABDA

Ukrajna visszalépett, Szerbia vállalná az Eb-rendezést?

A kialakult belpolitikai és gazdasági helyzet miatt Ukrajna visszalépett a 2015-ös férfi kosárlabda Európa-bajnokság megrendezésétől. Markijan Lubkivszkij tornaigazgató szerdán közölte: a jelenlegi állapotok közepette nem tudják folytatni az előkészületeket.

„Az orosz agresszió instabilitást okozott az ország délkeleti részében, és fenyegeti a térség biztonságát. Emellett a szociális problémák most nagyobb prioritást élveznek” – mondta Lubkivszkij, hozzátéve: Ukrajna pillanatnyilag nem tudja támogatni azokat a magánbefektetőket, akik a csarnokokat építtetik.

A főszervező kifejtette, azt kérik a Nemzetközi Kosárlabda-szövetségtől, hogy a 2015-ös helyett a 2017-es Eb-t rendezhesse meg Ukrajna.

A belgrádi média értesülései szerint Szerbia is pályázik majd az ókontinens bajnokságának megrendezésére, s ha nem is a teljes Eb-t, de legalább egy csoportnak a mérkőzéseit Szerbiában rendezzék meg. Szerbia mellett még néhány ország mutatott érdeklődést az Eb-rendezésre: a lengyelek két évvel ezelőtt a labdarúgó-Európa-bajnokságot rendezték meg közösen Ukrajnával, de nagy kérdés, hogy készek-e arra, hogy egyedüli szervezői legyenek a kosárlabda-Eb-nek. Németország azt ajánlotta, hogy négy ország legyen a 2015-ös Európa-bajnokság házigazdája: Németország mellett Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában rendezzenek mérkőzéseket. A legnagyobb esélyes a 2015-ös Eb megrendezésére Franciaország, amely már korábban jelezte, hogy Ukrajna visszalépése esetén megpályázza az Eb-rendezést. Az említett országokon kívül a nemzetközi sajtóban Görögország, Csehország, Ausztria és Horvátország került még szóba, mint lehetséges házigazda.