2024. július 16., kedd

Szupersztárok nélkül is ütőképes USA

Az Egyesült Államok Kosárlabda-szövetsége nyilvánosságra hozta a 12 fős keretét az augusztus 25-én rajtoló japán–indonéz–Fülöp-szigeteki rendezésű férfi-világbajnokságra. A listán nincs váratlan szereplő, így a legszűkebb értelemben vett NBA-szupersztár sem, de a névsor alapján a tengerentúlon nem bánnák, ha a fiaik visszavennék a 2019-ben győztes spanyoloktól a titulust.

A tornán ott lesz többek között a legutóbbi szezon legjobb védőjének megválasztott Jaren Jackson Jr., a toronymagasan év újoncának megszavazott Paolo Banchero, a New Yorkot magabiztosan playoffba vezető Jalen Brunson, az elmúlt évek legtehetségesebb fiatal irányítójának tartott Tyrese Haliburton, a brooklyni csapatrobbantás után pályafutása legjobb időszakát lehozó Mikal Bridges, a New Orleansban pontgyáros Brandon Ingram vagy a Minnesota fiatal vezére, Anthony Edwards. A nevezetteken kívül is szinte kivétel nélkül olyan játékosok alkotják az USA keretét, akik csapatuk meghatározó emberei, így senki sem veheti őket félvállról a legutóbbi torna lebőgése okán – főleg úgy, hogy a kispadon Steve Kerr, a Golden State aranydinasztiájának mesteredzője ül majd… Az USA a vb csoportkörében Görögországgal, Jordániával és Új-Zélanddal szerepel együtt.

Az amerikaiak nem bízták a véletlenre a légvédelmet, Jaren Jackson Jr. az NBA legfélelmetesebb blokkolója (Fotó: Yahoo Sports)

Az amerikaiak nem bízták a véletlenre a légvédelmet, Jaren Jackson Jr. az NBA legfélelmetesebb blokkolója (Fotó: Yahoo Sports)

Az USA kerete a világbajnokságra: Paolo Banchero (Orlando), Mikal Bridges (Brooklyn), Jalen Brunson (New York), Anthony Edwards (Minnesota), Tyrese Haliburton (Indiana), Josh Hart (New York), Brandon Ingram (New Orleans), Jaren Jackson Jr. (Memphis), Cameron Johnson (Brooklyn), Walker Kessler (Utah), Bobby Portis (Milwaukee), Austin Reaves (LA Lakers).