2024. július 16., kedd
NBA

Jokićék a nyugati erőrangsor élén

A tengerentúli elitliga hivatalos oldalán részletes elemzést tettek közzé mindkét főcsoport erőviszonyait illetően, nem utolsósorban a nyári átigazolási piac történéseinek fényében. Az első helyen nincs különösebb meglepetés. Miután tavaly még csak sötét lóként emlegették a később bajnoki gyűrűt szerző Denvert, a Mérföldmagas Város csapata minőségének friss bizonylatával kiérdemelte az első helyet a méricskélés során, annak ellenére, hogy nyáron távozott tőle a playoffkeretben alapember Bruce Brown (Indiana) és a megbízható veterán csere Jeff Green (Houston), és csak egy erősítés, az említettekhez hasonló karakterű rutinos Justin Holiday érkezett. A Nikola Jokić köré épített gárdának a meglévő erős mag mellett az elmúlt néhány évben draftolt fiatalok kinevelése és keretbe építése lehet a célja, ami akár egy évtizedes viszonylatban meghatározó csapatot eredményezhet.

A Denver nem tudott elég nagy fizetést ajánlani Bruce Brownnak a maradáshoz (Fotó: The Denver Post/Aaron Ontiveroz)

A Denver nem tudott elég nagy fizetést ajánlani Bruce Brownnak a maradáshoz (Fotó: The Denver Post/Aaron Ontiveroz)

Jokićék mögött nyugaton a Phoenixet rangsorolták másodiknak, ahova – Chris Paul távozása után – Kevin Durant és Devin Booker mellé megérkezett Bradley Beal. A ritkán látott nagytüzelői felállás esetében a védekezés minősége lehet a nagy kérdés, míg a harmadiknak rangsorolt Los Angeles Lakers esetében pont fordított a dilemma, jelesül, hogy a minőségi védelem mellé párosul-e LeBron James és Anthony Davis társai köréből komoly pontszerzési potenciál. A nyugati első tízbe még sorrendben a Golden State, a LA Clippers, a Sacramento, a Memphis, a Dallas, a New Orleans és a Minnesota fért be.

Keleten kisebb meglepetésre a legutóbbi rájátszás első körében kizúgó Milwaukeet értékelték a legerősebbnek, feltételezve, hogy Giannis Antetokounmpóék Miami elleni nem túl elegáns búcsúja (1:4) a kivétel volt, nem a szabály. Ha a Heat későbbi diadalmenetét nézzük, lehet is ebben valami, bár biztos, hogy csak hajszálak választják el a Bucksot a második Bostontól és a harmadik Philadelphiától. A Celtics esetében a bivalyerős kisember-védő Marcus Smart távozását a lett Kristaps Porziņģis gyűrű alatti kreatív pontszerzési potenciálja akár még túl is kompenzálhatja, míg a 76ersnél csak kiegészítőemberek mozogtak, így a Joel Embiid–James Harden tengely köré felhúzott alakulat ezúttal is főcsoportdöntőre esélyes gárdának tűnik. Az első tízbe még a New York, a Cleveland, a Miami, az Atlanta, a Chicago, a Brooklyn és a Toronto került be. A Miami hatodik helye a nagydöntős részvétel ellenére azért nem tűnik túl nagy alábecsülésnek, mert nyáron távozott Floridából Max Strus és Gabe Vincent, a playoff-futás két kezdő kerettagja.