2024. július 16., kedd
XIX. FÉRFI VB

Szerbia megcélozhatja a trónt!

A legmerészebb álmokat is felülmúlta Szerbia teljesítménye a Fülöp-szigeteki–japán–indonéz rendezésű férfi világbajnokságon, hiszen a Sasok a tegnapi elődöntőt is sikerrel vették, Kanadát verve bejutottak a vasárnapi fináléba! A mesteri szakvezetői munkát végző Svetislav Pešić legénysége esélytelenebb félként futott ki a parkettre, hiszen a túloldalon jobbnál jobb NBA-játékosok várták őket, míg saját soraikat papíron sokkal szerényebb képességű kosarasok alkották. Ehhez képest a szerbek az első percektől bátran, kiváló csapatszellemben játszottak, és miközben a Bogdan Bogdanovićtyal (23) fémjelzett támadás sorra vezette az eredményes akciókat, addig a szerb védelem folyamatosan zavarba hozta a rivális támadását szívós védekezésével. Ennek eredményeként az első negyed végén 23:15, a nagyszünetben pedig 52:39-es előny állt a kijelzőn, ami utoljára a harmadik negyed során csökkent újra bőven tíz pont alá, a 9 asszisztot kiosztó Shai Gilgeous-Alexander dirigálta juharlevelesektől RJ Barrett (23) járt élen a ponttermelésben. Amikor azonban igazán kellett, mindig behullott valaki dobásából egy szerb kosár, vagy jött egy nagy védekezés, így Kanada a második félidőben már egyszer sem tudott 7 pontnál közelebb kapaszkodni. Az utolsó tíz-egynéhány percben Szerbia folyamatosan két számjegyű előnnyel vezetett, a végjáték kanadai rohama pedig csak az eredmény kozmetikázására volt elég, a Sasok bejutottak a fináléba (95:86).

Bogdan Bogdanović csapatkapitányhoz méltó teljesítménnyel rukkolt elő. A képen Gilgeous-Alexander védekezik rajta (Fotó: FIBA)

Bogdan Bogdanović csapatkapitányhoz méltó teljesítménnyel rukkolt elő. A képen Gilgeous-Alexander védekezik rajta (Fotó: FIBA)

Szerbia nagy meglepetésre nem az Egyesült Államokkal, hanem Németországgal csaphat össze a vasárnap délutáni fináléban, miután az európai gárda a torna ilyen fázisában ritkán látott pontzuhatagos meccsen 113:111-re megverte a sokkal illusztrisabb játékosokból, NBA-sztárokból álló USA-t.

Eredmények, elődöntő: Szerbia–Kanada 95:86, Németország–Egyesült Államok 113:111.