2024. július 16., kedd
NBA

Mérföldmagasan a trófea!

Valóra vált a Denver rajongóinak álma, miután csapatuk a Miami elleni nagydöntős sorozat ötödik – harmadik hazai – meccsén is diadalmaskodott, így a franchise saját csarnokában, a Ball Arénában ünnepelhette meg első bajnoki címét, amire nem kevesebbet, mint 47 évet várt a közép-nyugati város. A találkozó roppant nyögvenyelősen alakult, amire számítani is lehetett, hiszen a Heat mindenképp meg akarta akadályozni, hogy a Nuggets a számára kedvező tempós játékkal, gyors és hatékony támadásokkal a saját kezébe vegye a meccs irányítását. Ennek megfelelően a floridaiak szinte végig partiban voltak, sőt az első három negyed alatt főleg Bam Adebayónak (20-12) köszönhetően többször a tíz pontot is elérte az előnyük, annak ellenére, hogy Jimmy Butler (21) ebben az időszakban csak árnyéka volt önmagának.

A felek minimális vendégelőnnyel (70:71) fordultak rá az utolsó periódusra, amelyben Butler megtalálta a dobását, a házigazdánál azonban Nikola Jokić és a többiek is csavartak egyet védekezésükön, és 13:5-ös rohanással kezdve a játékrészt, hosszú idő után először vezettek ismét több labdabirtoklásnyi különbséggel (83:76). A Miaminak innen még egyszer adódott visszaút, Butler nagy sorozata után újra ők jártak az élen (86:87, majd 88:89), de a végjátékban a Joker és Bruce Brown lélektani pillanatokban talált be, majd Kentavious Caldwell-Pope lopott labdát az életben maradásért támadó Heattől, épp Butlertől, majd ő és a később fontos lepattanót szedő Brown is helyére küldte a büntetőket… Az utolsó másodpercekben a vendégek 94:89-nél már nem faultoltak a Nuggetsen, így az óra leketyegése után hivatalossá vált a Jokić fémjelezte denveriek bajnoki címe.

Jokić (és kislánya, Ognjena) átveszi Adam Silver NBA-vezértől a döntő MVP-jének járó Bill Russell-trófeát, mellette Murray a bajnoknak járó Larry O’Brien-trófeával (Fotó: Beta/AP)

Jokić (és kislánya, Ognjena) átveszi Adam Silver NBA-vezértől a döntő MVP-jének járó Bill Russell-trófeát, mellette Murray a bajnoknak járó Larry O’Brien-trófeával (Fotó: Beta/AP)

A döntő legértékesebb játékosa – mondani sem kell – a zombori lett, aki a sorsdöntő ütközeten 28 ponttal és 16 lepattanóval jegyzett dupla duplát 4 assziszt mellett, míg a teljes szériában 30,2-et, 14-et és 7,2-et átlagolt. A győztesnél a szerb és az említett kiváló védő Caldwell-Pope (11 pont, 2 labdaszerzés, 3 blokk) mellett Michael Porter Jr. (16), Jamal Murray (14-8-8) és Brown (10) számlált két számjegyű pontig, míg Aaron Gordon (4-7, 2 labdaszerzés, 1 blokk) ezúttal is a védelem megbízható alapköve volt.

NBA, nagydöntő: Denver–Miami 94:89 (a sorozatot a Denver nyerte meg 4:1-re).

Nyitókép: Jokić (és kislánya, Ognjena) átveszi Adam Silver NBA-vezértől a döntő MVP-jének járó Bill Russell-trófeát, mellette Murray a bajnoknak járó Larry O’Brien-trófeával (Fotó: Beta/AP)