2024. július 31., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Visszavágó Rómában

Fontos emberek tértek vissza a Chelsea-hez

Antonio Conte, a londoni csapat menedzsere szerint remélhetőleg játékra fogható állapotban lesz a Roma elleni BL-vendégszereplésen N’Golo Kante, a Chelsea középpályása. A Kékek kulcsjátékosa néhány hete küzd sérüléssel, s Kante hiánya meglátszik a Premier League címvédőjének teljesítményén – igaz, a csapat hazája pontvadászatában jól veszi az akadályokat, de a Roma elleni londoni párharcon szokatlan módon három gólt is bekapott, részint a középpálya szellőssége miatt.

Stephan el Shaarawy (balról) győztes góllal tért vissza a Roma soraiba (Fotó: Beta/AP)

Stephan el Shaarawy (balról) győztes góllal tért vissza a Roma soraiba (Fotó: Beta/AP)

„Fontos győzelmet arattunk – kommentálta a hétvégi, Bournemouth elleni bajnoki sikert az olasz, aki rámutatott, mennyire fontos a jó hangolás a BL-re: – Visszaszereztük a magabiztosságunkat a Roma elleni második mérkőzésre, amely várhatóan most is nagyon szoros lesz” – jelentette ki a szakember a gólgazdag döntetlennel (3:3) végződő londoni összecsapásra utalva. Conte a spanyol Álvaro Morata keretbe való visszatérését is megemlítette, s elmondta, örül a csatár elszántságának, ugyanakkor természetes, hogy a gólszerzéssel még küszködik, hiszen sérülés után kell visszarázódnia a ritmusba.

Eden Hazard, az angolok másik kulcsjátékosa is kihagyás után kap helyet újra a keretben „Teljesen fel vagyok készülve a mérkőzésre, játszani szeretnék. Fontos hét vár ránk, sokat számított, hogy folyamatosan magasan tartsuk a csapat lelkesedését” – nyilatkozta a belga.

A labdarúgó-szaksajtó szerint Hazard és a bosnyák Edin Džeko párharca fogja meghatározni a római mérkőzést. A Farkasok gólvágója, aki a Serie A-ban szerényebben termeli a találatokat, mint a nemzetközi porondon, kétszer talált be a londoni gólzápor során. A bosnyák ugyanakkor jó társat kap majd a támadások kivitelezésében, hiszen a Roma keretébe visszatért a felépült, néhány napja 25. születésnapját ünneplő Stephan el Shaarawy, aki az olasz fővárosi csapat hétvégi, Bologna elleni mérkőzésén már győztes gólt szerzett.

Eusebio Di Francesco, az olaszok vezetőedzője szerint jól működik a csapatjáték, annak ellenére, hogy az utóbbi három meccsét – kiscsapatok ellen – minimális eredménnyel nyerte meg a Roma. „A szezon kezdete óta próbálkozunk különböző játékelképzeléseket megvalósítani, és időközben akadtak problémáink, de most már olajozottabban működik a gépezet – magyarázta az edző, majd hozzátette: – A védelmünk számára a legjobb, amit a középpályánk és a csatársorunk tesz. Még Džeko is minden labdán rajta van, mindent üldöz – jelentette ki, míg a Chelsea elleni összecsapásra térve Di Francesco elmondta: – A hétvégi meccsünkön több játékost is pihentettem. A Chelsea ellen frissek és eltökéltek leszünk. Koncentrálni fogunk a játékra, nyerni akarunk, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra” – foglalta össze a tréner. A Roma a C jelű kvartett második helyén áll öt ponttal, hárommal megelőzve az Atlético Madridot, ugyanakkor a spanyolok a sereghajtó Qarabağot látják vendégül, és minden bizonnyal három pontot gyűjthetnek majd be.

Kemény próba előtt a Juventus

A D csoport nagyobb téttel bíró összecsapásán a Sporting látja vendégül Lisszabonban a Juventus együttesét. A csoport harmadik helyén álló portugálok az előző fordulóban Torinóban megizzasztották a Zebrákat, és még a vezetést is meg tudták szerezni Alex Sandro öngóljával, a Juve azonban szláv vezérlettel a maga javára tudta fordítani a találkozót: előbb a bosnyák Pjanić egalizált, majd a horvát gólvágó Mandžukić döntött, bár a szívós portugálok egészen a hajráig tartani tudták az értékes döntetlent.

A José Alvalade Stadion gyepén rendkívül ritkán szenved vereséget az elmúlt szezon bronzérmese, sőt döntetlenből is csak egyet játszottak, azt is a bajnoki esélyes Porto ellen. Jorge de Jesús edző a védelemben is bízhat, hiszen a hátsó sor otthon kivételesen jól zár: 5 bajnokiján mindössze 2 gólt kapott, s még a Barcelona elleni csoportmeccsen is mindössze egyszer hibázott. A Sporting támadószekciója sem panaszkodhat, a leginkább gólérzékeny embere a holland Bas Dost. Massimiliano Allegri, a Juventus trénere ugyanakkor más tudásszintű játékosaiban is bízhat, a játékmester Dybala előtti ékcsatár Higuaín is ontja a gólokat, a fentebb említett Juve-sztárok mellett.