2024. július 29., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Újabb légiósokkal erősített a Fradi

A bajnoki címvédő Vidi két magyar válogatott játékost igazolt a téli szünetben

Szűk két hónap után a hétvégén folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, amelyre a csapatok mintegy három és fél hetet készülhettek, rendszerint külföldön.

A Ferencváros ötpontos előnnyel áll az élen, Szerhij Rebrov együttese pedig további légiósokat szerződtetett. Az egyik legnagyobb fogás a Juventus utánpótlásából érkezett a 18 éves támadó középpályás, Ammar Ramadan lehet, aki 2016 nyarán igazolt a torinóiak ifjúsági csapatához, majd egy évvel később az U17-es csapat játékosa lett. A Fradi egy hete jelentette be a szíriai labdarúgó szerződtetését. Ramadan a harmadik olyan fiatal téli érkező, aki hazája korosztályos válogatottjának is tagja. Előtte a még 19 éves belga Marten Wilmots érkezett (legutóbb az olasz Avellinóban szerepelt), majd őt követte a magyar utánpótlás-válogatott Szerető Krisztofer, aki a Stoke Citytől tért haza. Mellettük új szerzeménynek számít a grúz Lasa Dvali (Pogon Szczecin), az ukrán Ihor Haratin (Zorja Luhanszk), a fehérorosz Mikalaj Szihnyevics (BATE), illetve a norvég Tokmac Chol Nguen (Strömsgodset).

Utóbbi játékos miatt a szerb Partizan megorrolt, ugyanis a belgrádiak nagyon közel álltak a végleges megállapodáshoz a játékos ügynökével, aki a szerb fővárosban tájékozódott, majd azzal tért vissza Norvégiába, hogy a Strömsgodset vezetőit rábeszélje az egyezségre. A norvégok azonban 400 ezer eurót szerettek volna kapni, ezt a Partizan sokallta, és mindössze 150 ezret áldozott volna rá. Ekkor jött a Fradi, és olyan ajánlatot tett, amely minden félnek megfelelő volt. A Fradi és a Partizan között nincs különösebb baj, hiszen Dejan Georgijević éppen a magyar csapattól igazolt Belgrádba kölcsönbe.

Ami érdekes, hogy a zöldek a törökországi Belekben edzőtáboroztak, és hat meccsük közül egyszer sem nyertek (négy döntetlen, két vereség). „Az edzőtábor eredményei nem is számítanak, én csak azt nézem, mekkora utat jártunk be az első és az utolsó törökországi meccs között, a fejlődés pedig érezhető. Várjuk a szezonkezdetet, készen állunk rá!” – mondta Rebrov, aki szombaton a honvéd ellen vezetheti csatába tanítványait.

A nagy rivális Vidi házirangadót vív a Puskás Akadémiával. A fehérváriaktól távozott Stefan Šćepović, aki a lengyel Jagiellonia Bialystokban folyttaja pályfutását. Haztért viszont két válogatott játékos: Elek Ákos a kazah Kajrat Almatit hagyta ott a hazai ajánlatért, míg Futács Márkó legutóbb a Hajduk Splitben szerepelt.

A harmadik helyezett Debrecen az ötödik Újpestet fogadja, érdekesség, hogy a szlovák kapus, Tomás Kosicky mellett csak egy játékost igazolt a Debrecenhez: az újpesti Pávkovics Bencét. Az MTK a Paksot fogadja, a borsodi rangadón a Mezőkövesd Diósgyőrbe látogat, míg a kiesési rangadón az újabb négy légióssal erősítő Kisvárda a sereghajtó Haladáshoz látogat. A meccs különösen fontos lehet a vendégeknek, hiszen egy esetleges győzelemmel egy vetélytársat leszakíthat magáról. Az őszi mérkőzésre jó szívvel gondolhat az újonc, hiszen szeptember 15-én a szerb csatár, Brana Ilić duplájának is köszönhetően 4:1-re győzött.

A csapatok téli játékosmozgása:

Budapest Honvéd

Érkezők: Mohamed Mezgrani (algériai, USM Alger), Zakaria Beglarisvili (grúz, Flora Tallinn, kölcsönbe).
Távozók: Baráth Botond (Sporting Kansas City), Deák István (szerbiai, Napredak Kruševac), Hidi Patrik (Irtis Pavlodar), Holdampf Gergő (Haladás), Tomás Pilík (cseh), Kovács Nikolasz (Balmazújváros, kölcsönbe).

Debrecen
Érkezők
: Pávkovics Bence (Újpest), Tomás Kosicky (szlovák).
Távozók: Ezequiel Calvente (spanyol), Ioan Filip (román, Dinamo Bucuresti), Könyves Norbert (Paks).

Diósgyőr
Érkezők
: –

Távozók: Lipták Zoltán (Gyirmót), Nagy Tibor.

Ferencváros
Érkezők
: Lasa Dvali (grúz, Pogon Szczecin), Ihor Haratin (ukrán, Zorja Luhanszk), Tokmac Chol Nguen (norvég, Strömsgodset), Ammar Ramadan (szíriai, Juventus), Szerető Krisztofer (Stoke City), Mikalaj Szihnyevics (fehérorosz, BATE), Marten Wilmots (belga).

Távozók: Kjartan Finnbogason (izlandi, Vejle), Matías Ezequiel Rodríguez (argentin, Universidad Católica, kölcsönbe), Dejan Georgijević (szerb, Partizan, kölcsönbe), Rui Pedro (portugál, Haladás, kölcsönbe).

Haladás

Érkezők: Holdampf Gergő (Honvéd), Oleh Hologyuk (ukrán, Karpati Lviv), Saláta Kornél (szlovákiai, Slovan), Rui Pedro (portugál, Ferencváros, kölcsönbe).

Távozók: Miroslav Grumić (szerb–magyar, Zalaegerszeg), Emil Lyng (dán, Valur Reykjavík).

Kölcsönbe távozók: Kovalovszki Máté (Mosonmagyaróvár), Petró Balázs (ETO FC Győr), Pinte Patrik (szlovákiai, KFC Komárno).

Kisvárda

Érkezők: Sztavrosz Cukalasz (görög, Apollon Szmirnisz), Délczeg Gergely, Gheorghe Grozav (román, Dinamo Bucuresti), Anton Kravcsenko (ukrán, Olimpik Doneck), Hugo Seco (portugál, Irtis Pavlodar).

Távozók: Artem Milevszkij (fehérorosz–ukrán, Dinamo Breszt), Vuk Mitošević (szerb, Vojvodina), Temur Parcvanija (ukrán–grúz), Rácz Ferenc.

MTK

Érkezők: Farkas Norbert (Balmazújváros), Slobodan Mihajlovic (osztrák, Dornbirn).

Távozók: Farkas Balázs (ZTE), Schäfer András (Genoa), Farkas Norbert (Monor, kölcsönbe), Takács Ronald.

Mezőkövesd

Érkezők: Bertus Lajos (Paks), Dragóner Filip (Nyíregyháza), Pekár László (Nyíregyháza).

Távozók: André Alves (brazil), Baracskai Roland (Csákvár), Földi Botond (Cegléd, kölcsönbe), Varjas Zoltán (Cegléd, kölcsönbe), Wieland Dominik (Vác, kölcsönbe).

Paks

Érkezők: Bobál Dávid (Dukla Praha), Cseke Benjámin (Újpest), Zsidai László (Puskás Akadémia), Könyves Norbert (Debrecen).

Távozók: Bertus Lajos (Mezőkövesd), Nikházi Márk.

Puskás Akadémia

Érkezők: Kamen Hadzsiev (bolgár, PFK Beroe Sztara Zagora), Krizan Richárd (szlovákiai, FC Nitra).

Távozók: Zsidai László (Paks).

Újpest
Érkezők
: –

Távozók: Cseke Benjámin (Paks), Pávkovics Bence (Debrecen).

Vidi

Érkezők: Elek Ákos (Kajrat Almati), Futács Márkó (Hajduk Split).

Távozók: Stefan Šćepović (szerb, Jagiellonia Bialystok), Bolla Bendegúz (ZTE, kölcsönbe, Tóth Bence (Vasas, kölcsönbe).

A 19. forduló programja

Február 2., szombat: MTK–Paks (14 óra), Debrecen–Újpest (17), Vidi–Puskás Akadémia (17), Diósgyőr–Mezőkövesd (17), Haladás–Kisvárda (17), Ferencváros–Honvéd (19.30).