2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

„Ez jó kiindulási alap lehet a folytatásra”

Fotók: Molnár Edvárd

Fotók: Molnár Edvárd

A mögöttünk álló hétvége igazi válogatott csemegéket tartogatott, az Eb-felkészülés jegyében az ókontinens nemzeti csapatai közül jó néhány pályára lépett, más földrészeken viszont már a vb-selejtezősorozatban vitézkedtek a csapatok. Magyarország Dzsudzsák Balázs szépségdíjas szabadrúgásgóljával 1:1-re mentette Budapesten a Horvátország elleni találkozót, az Eb-csoportriválisok közül Portugália kikapott otthon Bulgáriától 1:0-ra, Ausztria 2:1-re nyert Albánia ellen. Mindkét nagy rangadó is sok gólt hozott, Franciaország Hollandiában, Anglia pedig Németországban diadalmaskodott 3:2 arányban. A románok bravúros 0:0-t játszottak a spanyolokkal, a hétvége gólzápora pedig Lengyelországhoz fűződött, akik 5:0-ra győzték le a finneket. Közben a dél-amerikai vb-selejtezők 5. fordulójában Brazília kétgólos előnyt adott le és 2:2-es döntetlent játszott Uruguayjal Recifében.

Magyarország szombaton a budapesti Groupama Aréna gyepén fogadta a horvát nemzeti csapatot, és az első félidőben túlzott tiszteletet tanúsított ellenfele irányában, ami gyatra játékot eredményezett – a védelem azonban nagyrészt ismét helytállt, csak a 28. percben maradtak le Mario Mandžukićról, aki ki is használta a hibát, megszerezte a vezetést a vendégeknek. A második félidőre négy poszton is cserélt Bernd Storck szövetségi kapitány, sokkal bátrabb lett a magyar csapat játéka, immár támadásokkal is foglalkozott – sokkal jobb benyomást keltettek a válogatott tagjai a második 45 percben, mint az elsőben –, és ugyan nem akcióból, de a hajrára fordulva az egyenlítő gólt is megszerezte. A 79. percben egy szabálytalanság után a magyar csapatkapitány állt a labda mögé és bal lábbal, mértani pontossággal kilőtte a hosszú fölső sarkot. Jöhetett az ünneplés, a világ élvonalába tartozó horvátok elleni iksz remek eredménynek tekinthető, amit a találkozó után megszólaló résztvevők is többször hangoztattak. Gera Zoltán sok biztató jelet látott: „Ha a jövőben úgy kezdjük a meccseket, mint ahogyan a második félidőben játszottunk, akkor szép eredményeket érhetünk el. Testközelből láttuk, hogy az ellenfélnek több klasszis futballistája van, akik képesek a váratlan megoldásokra, és azt is érezni lehetett rajtuk, hogy végig komolyan veszik a meccset, valóban fontosnak tartották, hogy győzelemmel zárják a találkozót. Az első félidőben talán túlságosan is tiszteltük őket, de a fordulás után többet vállaltunk, bátrabban, agresszívebben futballoztunk. Örülök, hogy ilyen teljesítményt nyújtottunk a szünet után, ez jó kiindulási alap lehet a folytatásra.” A szövetségi kapitány is a második félidei teljesítménnyel volt elégedett: „Máshogy képzeltem el a mérkőzés elejét, több játékot, több helyzetet vártam a csapattól. Meglehetősen idegesen futballoztunk az első 30 percben, a csatároknak előretett labdák nem voltak pontosak, ezért nem tudtunk helyzeteket kialakítani. A szünet után nagyszerűen játszottunk, ez volt az egyik legjobb játékrész, amit eddig a válogatottól láttam, és ebben minden egyes pályán lévő játékosnak szerepe volt. Egy ilyen remek horvát válogatottat nem könnyű nyomás alá helyezni, nekünk sikerült, ha ezt vesszük alapul, elégedettek lehetünk a csapat fejlődésével, ez a teljesítmény nagyon pozitív a jövőre nézve. Kemény felkészülés vár ránk, de úgy gondolom, ha még tovább fejlődünk a következő időszakban, jó Európa-bajnokság vár ránk.”

A rivális szövetségi kapitánya, Ante Čačić az eredmény miatt ugyan nem volt felhőtlenül boldog, de a találkozó iramával rendkívül elégedett volt: „Igazán küzdelmes mérkőzést vívott a két csapat, aminek kifejezetten örülök, barátságos találkozókon ritka az ilyen. Az első félidőben jobbak voltunk, de a szünet után fordult a kocka, a magyarok agresszíven kezdtek, mi pedig nem tudtuk megtartani a labdákat. Igazságos az eredmény, ki kell elemeznünk a találkozót, és megkeresni, miben kell fejlődnünk. Túl sokat hibáztunk a középpályán, nem voltunk kellően agresszívek, aminek részben az volt az oka, hogy szerdán is játszottunk egy mérkőzést. A magyar válogatott megmutatta, miért tagja az Európa-bajnokság mezőnyének, úgy gondolom, jó szereplés várható tőle a tornán.” A horvátok egyik legnagyobb sztárja, a Real Madridban szereplő Luka Modrić kitért arra is, hogy csapatuk ezeken a felkészülési meccseken több formációt és játékrendszert is kipróbál, az eredmény is mutatja, hogy van még bőven csiszolni valójuk: „Több játékrendszert is kipróbáltunk, a szakvezetőnk mindenképpen szerette volna meglépni ezeket a változtatásokat, és a két mérkőzés alapvetően sokat meg is mutatott abból, mit kell kijavítanunk.”

Eredmények

Felkészülési mérkőzések: Magyarország–Horvátország 1:1 (Dzsudzsák 79., ill. Mandžukić 28.), Luxemburg–Bosznia-Hercegovina 0:3, Szlovákia–Lettország 0:0, Hollandia–Franciaország 2:3, Írország–Svájc 1:0, Portugália–Bulgária 0:1, Örményország–Fehéroroszország 0:0, Oroszország–Litvánia 3:0, Lengyelország–Finnország 5:0, Ausztria–Albánia 2:1, Németország–Anglia 2:3, Azerbajdzsán–Kazahsztán 0:1, Thaiföld–Dél-Korea 0:1, Románia–Spanyolország 0:0.

U17-es női Eb-selejtező, 6. csoport, 1. forduló: Anglia–Szerbia 3:1, Belgium–Izland 1:2, 2. forduló: Belgium–Szerbia 0:2, Izland–Anglia 0:5. A sorrend: 1. Anglia 6, 2. Szerbia 3 (3:3), 3. Izland 3 (2:6), 4. Belgium 0 pont.

U21-es Eb-selejtező, 2. csoport: Andorra–Szerbia 0:4, Írország–Olaszország 1:4. A sorrend: 1. Olaszország 16, 2. Szerbia 13, 3. Szlovénia 12, 4. Írország 9, 5–6. Andorra, Litvánia 3 pont.

Vb-selejtezők, CONCACAF-zóna, 5. kör, 3. forduló, A csoport: El Salvador–Honduras 2:2, Kanada–Mexikó 0:3. A sorrend: 1. Mexikó 9, 2. Kanada 4, 3. El Salvador 2, 4. Honduras 1 pont. B csoport: Jamaica–Costa Rica 1:1, Haiti–Panama 0:0. A sorrend: 1. Costa Rica 7, 2–3. Jamaica, Panama 4, 4. Haiti 1 pont. C csoport: St. Vincent/Grenadine–Trinidad és Tobago 2:3, Guatemala–USA 2:0. A sorrend: 1. Trinidad és Tobagót 7, 2. Guatemala 6, 3. USA 4, 4. St. Vincent/Grenadine 0 pont.

Vb-selejtezők, Dél-Amerika, 5. forduló: Brazília–Uruguay 2:2. A sorrend: 1. Ecuador 13, 2. Uruguay 10, 3–5. Argentína, Brazília, Paraguay 8 pont stb.