2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – C CSOPORT

Milik-góllal megvan a lengyelek első sikere

Vasárnap este megkezdődtek a küzdelmek a franciaországi labdarúgó-Eb C csoportjában is, Lengyelország Arkadiusz Milik második félidő elején lőtt találatával 1:0-ra legyőzte Észak-Írországot két, kontinenstornán eddig nyeretlen együttes mérkőzésén.

Lengyelország korábban két Eb-n, a 2008-as és a 2012-es kontinenstornán szerepelt, de győzni nem tudott, úgyhogy elmondható, hogy történetük első Eb-sikerét könyvelhették el. Az összes résztvevő közül a torna előtt Észak-Írország rendelkezett a leghosszabb veretlenségi sorozattal – 12 mérkőzésen nem kaptak ki –, ennek már az Eb-bemutatkozásukon vége szakadt. Tegyük hozzá, teljesen megérdemelten, hiszen az ellenfél föléjük nőtt, és csak a szerencsének és a kapusuknak köszönhetik, hogy nem kaptak több gólt.
Az első félidőben igazából az északírek érték el céljukat, hiszen annak ellenére, hogy egyetlen támadást sem vezettek, sikerült egálra hozniuk ezt a játékrészt, pedig a lengyelek mindent megtettek a vezetés megszerzéséért. Minden statisztikai elemben ők voltak a jobbak, az északírek nulla kapuralövésével szemben tízszer próbálkoztak – Lukasz Piszczek, Arkadiusz Milik és Bartosz Kapustka is gólt szerezhetett volna, de Michael McGovern megőrizte kapuját –, 58 százalékban birtokolták a labdát, a passzok tekintetében 205:70 arányban nyertek.
Alig kezdődött el a második játékrész, az északír kapus 320 perce tartó gólcsendje megszakadt, Jakub Błaszczykowski futott el a jobb oldalon, lapos beadását pedig Milik két védő szorításában a bal alsóba lőtte az 51. percben, Lengyelország megérdemelten szerezte meg a vezetést. A későbbiekben is inkább a lengyel támadások hordoztak veszélyt magukban, az északíreknek mindössze két kaput eltaláló lövésre futotta, míg a győztes fél ebben a játékrészben is eljutott kilenc próbálkozásig, összeségében 19:2 lett a kapuralövési arány, 8:1 a szögletarány, 60:40 a labdabirtoklás százaléka, 501:257 a passzok száma a lengyelek javára. A mutatók úgy még meggyőzőbbek, ha eláruljuk, hogy a lengyelek legnagyobb sztárjának, Robert Lewandowskinak ezen a meccsen még kapuralövése sem volt, ami azt mutatja, hogy csapata az ő extrateljesítménye nélkül is ütőképes együttes.
Lengyelország ezzel a sikerrel lépéselőnyre tett szert a továbbjutásért folytatott harcban, legközelebb csütörtökön a világbajnok Németországgal mérkőzik meg, amellyel egy selejtezőcsoportban szerepelt és hazai pályán le is győzte 2:0-ra, míg Észak-Írország ugyanaznap Ukrajna ellen lép pályára.

Lengyelország–Észak-Írország 1:0 (0:0)


Nizza, Allianz Riviera Stadion, 35 000 néző, vezette: Hategan (román). Góllövők: Milik az 51. percben.
Lengyelország: Szczęsny, Piszczek, Pazdán, Glik, Jędrzejczyk, Błaszczykowski (Grosicki, 80.), Krychowiak, Mączyński (Jodłowiec, 78.), Kapustka (Peszko, 88.), Milik, Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka.
Észak-Írország: McGovern, McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley (Washington, 66.), McNair (Dallas, 46.), Norwood, Davis, Baird (Ward, 76.), Ferguson, Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O'Neill.