2024. augusztus 2., péntek

Piqué fejesével legyőzte a címvédő a cseheket

A címvédő Spanyolország győzelemmel kezdett a franciaországi kontinenstornán, a D csoport második meccsén Gerard Piqué góljával 1:0-ra nyert Csehország ellen. Sokáig úgy nézett ki, hogy a főként a védekezésre ügyelő csehek kihúzzák 0:0-val a mérkőzést, a Barcelona védője a 87. percben fejjel döntötte el a mérkőzést, amelyen a játék minden elemében ellenfele fölé nőtt a hispán gárda.

A két együttes mérlege kiegyenlített volt a találkozó előtt, ha a cseh jogelőd Csehszlovákia meccseit is figyelme vesszük: 16 meccsen 7-7 győzelmet arattak a felek két döntetlen mellett. Ha csak az önállósult Csehország eredményeit nézzük, már spanyol fölényről beszélhetünk, a négy korábbi találkozóból ugyanis egy döntetlen mellett hármat megnyertek.

Vicente del Bosque, a hispánok szövetségi kapitánya talán sokakat meglepett azzal, hogy a kezdőcsapatban adott lehetőséget a szexbotrányban való részvétellel megvádolt David de Geának, a válogatottsági rekorder Iker Casillas csak a kispadon kapott helyet. Az első félidőben azonban csaknem mindegy volt, hogy ki áll a spanyol kapuban, hiszen nagyrészt a címvédő akarata érvényesült, amit jó illusztrál, hogy a 20. percig 71 százalékban birtokolták a labdát. Erre azonban számítani is lehetett, mindenki azt várta Csehországtól, hogy határozottan, keményen védekeznek majd és kontrákból igyekeznek majd veszélyhelyzeteket teremteni a spanyol kapu előtt. Védelmük nagyrészt állta is a sarat, az első félórában Petr Čechnek háromszor kellett játékba avatkoznia, kétszer Álvaro Morata helyzeténél: a 16. percben David Silva beadásába piszkált bele a Juventus támadója, de a próbálkozás elhalt a hálóőrben, majd a a 29. minutumban 14 méteres lövését tolta szögletre az Arsenal kapusa. A 41. percben Jordi Alba közeli próbálkozásánál is ő került ki győztesen, amivel Csehország megőrizte a 0:0-t, és sokkal elégedettebben mehetett a szünetre.

A második felvonás csaknem öngóllal kezdődött, de Roman Hubník szerencsétlen mentése a kapufáról szögletre pattant. Fél perccel később ismét meghűlt a vér a cseh drukkerekben, Sergio Ramost azonban egy becsúszó láb megakadályozta abban, hogy hét méterről a kapuba lőjön. Habár borzalmasan beszorultak a csehek, Hubník egy szabadrúgás után a másik oldalon is veszélyt teremtett, lövését azonban fogta De Gea – majd egy órát kellett várni az első komolyabb cseh lehetőségre. Be is indultak Pavel Vrba kiválasztottjai, a 65. percben egy szöglet után Pavel Kadeřábek majdnem gólt fejelt, a spanyolok csak a gólvonal elől mentő Cesc Fàbregasnak köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba. A 69. és a 78. percben a Moratát váltó, 35 évével a spanyol válogatott történetének legidősebb, Eb-n pályára lépő játékosává váló Aritz Aduriz, a 73.-ban Silva veszélyeztetett, gól azonban nem született. Már-már úgy tűnt, hiába nyomnak a spanyolok, a 87. percben aztán Andrés Iniesta bal oldali beadását Gerard Piqué három méterről a kapuba bólintotta, amivel meg is szerezte csapatának a győzelmet.

A csehek pénteken a horvátok ellen, míg a spanyolok a törökök ellen lépnek pályára a második fordulóban. 

Spanyolország–Csehország 1:0 (0:0)
Toulouse, Municipal Stadion, 33 000 néző, vezette: Marciniak (lengyel). Góllövők: Piqué a 87. percben.
Spanyolország: De Gea, Juanfran, Piqué, Ramos, Alba, Fàbregas (Alcántara, 70.), Busquets, Iniesta, Silva, Morata (Aduriz, 62.), Nolito (Pedro, 82.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
Csehország: Čech, Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský, Darida, Plašil, Gebre Selassie (Šural, 86.), Rosický (Pavelka, 88.), Krejčí, Necid (Lafata, 75.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba.