2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – E CSOPORT

Döntetlen a kelták és a vikingek csatájában

A két csapat, Írország és Svédország úgy kezdhette meg a találkozót, hogy a csoportjukban két kimondott esélyessel számolnak, Belgiummal és Olaszországgal, tehát sorsdöntő volt ez a meccs mindkét együttesnek. Az írek a mérkőzés kezdetétől hosszú ívelgetésekkel próbálkoztak, s ez a 9. percben meg is hozta az eredményét, mert egy bedobás után Brady 16 méterről rendesen ráküldte a labdát, de a tapasztalt Isaksson szögletre mentett. Két perc múlva Berg hosszan tette maga elé a labdát, így Randolpf könnyen lekezelte azt. A következő néhány perc az íreké volt, s a 17. percben ismét óriási helyzetük maradt ki: a szöglet Clark fejéről a hosszú kapufa felé szállt, ahol O’Shea csak centiméterekről maradt le róla. Az enyhe ír mezőnyfölény aztán maradt a félidő végéig – meg egy 22 méteres Hendrick-kapufa –, s az egyébként türelmes svéd szurkolók egyike-másika kósza füttyszóval „jutalmazta” kedvenceik teljesítményét.

Ír helyzet a svéd kapunál (Fotó: Beta/AP)

Ír helyzet a svéd kapunál (Fotó: Beta/AP)

A fordulás után is az írek tüzeltek először Hendrick révén, a következő akció viszont már végre gólt hozott: Coleman jobbról betört a 16-osba, Hoolahan pedig kapásból védhetetlenül a kapuba vágta. A svédek szempontjából az ördög már elvitte a tréfát, s ehhez mérten mindjárt helyzetbe is kerültek, de Randolph egy bravúros mozdulattal megmentette a kapuját, sőt, egy percre rá többször is szögletre kellett menteniük az íreknek. A következő negyedóra is a skandinávoké volt, de csak egy Ibrahimović-helyzetre futotta, aki egyébként egy sajátságos rekordra is hajtott, hiszen ha betalál, a negyedik Eb-jén lesz sikeres, s ez még nem sikerült senkinek sem. Közben a svédek tovább uralták a játékot, az Eb legidősebb csapata pedig kezdett elfáradni, és végül nem bírták ki a nyomást: Ibrahimović balról elhúzott, beadását a pánikoló Clark a saját kapujába fejelte. Az írek innentől már csak pillanatokra tudtak ritmust váltani, a 78. percben érkezett a kelták legendája, Robbie Keane (143 válogatottság, 67 gól a címeres mezben), de ismét a svédek bosnyák sztárja előtt adódott helyzet, ám Olsson jó beadását nem érte el.

Több helyzet már nem volt a meccsen, a döntetlen pedig egyik csapatnak sem jó, hiszen következnek még a fent említett belgák és az olaszok, ellenük kell valahogy kikaparni a gesztenyét a tűzből a keltáknak és a vikingeknek is…

Írország–Svédország 1:1 (0:0)

Párizs, Stade de France, 75 000 néző, vezette: Milorad Mažić (Szerbia). Góllövők: Hoolahan a 48., illetve Clark (öngól) a 71. percben.

Írország: Randolph, Coleman, O’Shea, Clark, Brady, McCarthy (McGeady), Whelan, Walters (McClean), Hoolahan (Keane), Hendrick, Long. Szövetségi kapitány: Martin O’Neill.

Svédország: Isaksson, Lustig (Johansson), Olsson, Granqvist, Lindelöf, Larsson, Lewicki (Ekdal), Källström, Forsberg, Berg (Guidetti), Ibrahimović. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.