2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – E CSOPORT

Jó a rutin a pályán

Az olaszok kemény védelme ellen nem találták a belgák az ellenszert: Conte együttese előbb elaltatta a belgákat, majd lőtt egy gólt, utána pedig, kihasználva a tapasztalatát, megőrizte előnyét, majd a hajrában egy ellentámadás során újabb gólt lőtt.

A kapusok közül a mérkőzésen először Buffonnak akadt dolga, miután egy tetszetős belga akció végén Nainggolan mintegy 30 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, a 38 éves kapus azonban résen volt, s szögletre ütötte a labdát. Ezenkívül az első harminc percben nem sok említésre méltó dolog történt: a nagy iram miatt sok volt a hiba; amikor a belgák támadtak, az olaszok mind a 10 mezőnyjátékosukkal visszavonultak a saját térfelükre, így Marc Wilmots kiválasztottjainak nem sikerült gólhelyzetet kialakítaniuk. Többet is volt a belgáknál a labda, de nem sokra mentek vele. Az olaszok szépen altatták az ellenfelüket, s arra vártak, hogy a világranglista második helyén álló belga válogatottból hibázzon valaki. A 32. percben aztán már nem kellett tovább várni: Bonucci ívelte előre a labdát, Alderweireld csúnyán elszámolta a labda ívét, nem tudott belefejelni, a mélységből érkező Giaccherini szépen levette a labdát, s a kifutó Curtois mellett a bal alsó sarokba lőtt. A belgák majdnem összehoztak még egy gólt a 36. percben: Lukaku és Fellaini egymásra vártak a 16-oson belül, Éder megelőzte őket, s fejjel az üresen álló Pelléhez továbbította a labdát, aki azonban senkitől sem zavartatva a jobb kapufa mellé fejelt. Hiába volt többet a belgáknál a labda (54 százalék), az olaszok többször lőttek kapura, veszélyesebbek voltak, védelmük pedig sziklaszilárdnak tűnt. A belga támadásokból hiányzott a kreativitás, sem Hazard, sem De Bruyne nem tudott váratlant húzni.

A második félidő elején felpörögtek az események: egy olasz labdavesztés után az itáliaiak rendezetlenül futottak vissza, nem sikerült területet védeni, s De Bruyne azonnal Lukakut hozta játékba, aki szemtől szembe került Buffonnal, de a bal kapufa mellé-fölé perdítette a labdát. A következő akcióból pedig az olaszok növelhették volna előnyüket, miután egy beadást Pellé szépen fejelt kapura, Curtois bravúrral hárított. A 82. percben a csereként beállt Origi fejelhetett Barzagli árnyékában, de nem tudta lefelé irányítani a labdát, így az a felső léc felett hagyta el a pályát. Három perccel később a szintén csereként pályára lépő Immobile lódult meg, erős lövését Curtois szögletre ütötte. A kitámadó belgák a hajrában eladták a labdát, amit az olaszok azonnal megbüntettek: Candreva passzát Pellé kapásból lőtte a kapuba a 90+3. percben. Az olasz válogatott kezdő tizenegyének átlagéletkora 31 év és 169 nap volt, ezzel megillette a minden idők legidősebb Eb-együttese cím. A rutint a pályán kamatoztatták, s megérdemelt győzelmet jegyeztek.

Belgium–Olaszország 0:2 (0:1)

Lyon, Stade de Lyon, 53 000 néző, vezette: Clattenburg (Anglia). Góllövők: Giaccherini a 32. és Pellé a 90+3. percben.

Belgium: Courtois, Ciman (Ferreira-Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Witsel, Nainggolan (Mertens), Fellaini, De Bruyne, E. Hazard, R. Lukaku (Origi). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.

Olaszország: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Candreva, Parolo, De Rossi (Motta), Giaccherini, Darmian (Sciglio), Éder (Immobile), Pellé. Szövetségi kapitány: Antonio Conte.