2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

Erőt demonstrálhat és továbbjuthat a házigazda

Nagy lehetőség előtt áll a házigazdák válogatottja a franciaországi kontinenstornán, hiszen már a második forduló után bebiztosíthatja továbbjutását, amennyiben az A csoport 21 órakor kezdődő mérkőzésén legyőzi Albániát. Toronymagas esélyesek a gall kakasok, ráadásul a románok elleni győzelemmel a jó kezdésre vonatkozó elvárások terhét is lerázták magukról, magabiztosan, felszabadultan játszhatnak Gianni De Biasi kiválasztottjai ellen. Hogy még könnyebbnek ígérkezzen a dolguk, arról még az első fordulóban, a Svájccal szemben 1:0-ra elvesztett meccsen gondoskodott az albán csapatkapitány, Lorik Cana, aki piros lapot kapott, így legtapasztaltabb és legismertebb, 93 válogatottságával a nemzeti csapat rekorderének számító védő nélkül lesz kénytelen helytállni Albánia.

A két csapat korábban már hatszor találkozott egymással, négy francia siker mellett egy-egy döntetlen és albán győzelem szerepel az örökmérlegben, 12:3 az összesített gólarány a gallok javára. Az 1992-es Eb-selejtezők során idegenben 1:0-ra, otthon 5:0-ra nyertek a franciák, a 2012-es Eb-kvalifikációs sorozatban Albániában 2:1-es, Franciaországban 3:0-s gall siker született, azóta két barátságost játszottak, 2014 novemberében Rennes-ben 1:1-es döntetlennel zártak, egy éve Elbasanban Albánia 1:0-s győzelmet ünnepelhetett – tétmeccsen tehát eddig mindannyiszor a franciák akarata érvényesült. Az összevetésből megállapíthatjuk, hogy az albánok egynél több gólt még egyszer sem lőttek mai ellenfelüknek, Franciaországban pedig egy iksz mellett kétszer kikaptak, miközben az egy rúgott gól ellenében kaptak kilencet – a házigazdák ráadásul kiváló formában vannak a hazai Eb-találkozókat illetően, hiszen az 1984-es öt sikerrel és az idei nyitómeccsen aratott diadallal már hatmeccses győzelmi sorozatnál járnak. Mindemellett Marseille-ben általában meggyőző teljesítménnyel rukkol elő Franciaország, a legutóbbi 11, Vélodrome-ban lejátszott meccse közül csak egyet vesztett el, hétszer nyert, és háromszor döntetlenre végzett.

A franciák idén ötmeccses győzelmi sorozatnál járnak, Hollandiát, Oroszországot, Kamerunt, Skóciát és Romániát is két vállra fektették, az albánoknak ellenben már a felkészülés alatt is akadtak gondjaik, legyőzték ugyan Katart és Luxemburgot, de Ausztriától és Ukrajnától kikaptak, ahogy Eb-történetük első meccsén, Svájctól is. Habár akkor emberhátrányban is hősies ellenállást tanúsítottak, ma egy erősebbnek tűnő csapattal mérkőznek meg, amely hazai környezetben mindenképpen a győzelemre játszik majd, óriási meglepetés lenne, ha nem albán vereséggel zárulna a találkozó. 

Franciaország–Albánia (D csoport)

Helyszín: Marseille, Vélodrome Stadion (67 394 néző).

Időpont: 21 óra (RTS1, M4, HRT2).

Játékvezető: William Collum (Skócia).

A várható kezdőcsapatok, Franciaország: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba, Kanté, Matuidi, Griezmann, Giroud, Payet.

Albánia: Berisha, Hysaj, Veseli, Mavraj, Agolli, Abrashi, Kukeli, Xhaka, Roshi, Sadiku, Lenjani.