2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – B CSOPORT

Versenyben a szlovákok

Az oroszok feje felett Damoklész kardjaként lengett az UEFA figyelmeztetése, hogy még egy szurkolói rendbontás esetén kizárják őket az Eb-ről. A drukkerek kemény magja látszólag komolyan vette a dolgot, mert az eső miatt bezárt fedelű stadion csak háromnegyedig telt meg, s az elejétől kezdve nyugodt hangulatban folyhatott a játék.

Az első félórában az oroszok tartották valamivel többet a labdát, a szlovákok pedig gyors ellentámadásokat próbáltak vezetni, de a 28. percig komolyabb izgalom nem történt, mert az oroszok a felállt védelemmel szemben nem tudtak mit kezdeni, a szlovákok támadásainak pedig nem volt befejezése. Ekkor viszont az oroszok lódultak meg a fellazult szlovák védelem ellen, amelynek a végén Szmolov mintegy 25 méterről tűzte rá, s a labda csak centiméterekkel kerülte el a kapufát.

A 32. percben aztán minden megváltozott: Weiss középről egy jó félpályás, egyébként zseniális indítást kapott, végigloholt a bal szélen, egy csellel két orosz védőt fektetett el, s igen okosan a hosszú sarokba küldte a labdát. Az oroszok kábultan folytatták a meccset, s ezt a 45. percben Hamšík használta ki: nyilván ugyanazt a két orosz védőt fektette el ő is, aztán szintén a hosszú sarkot célozta meg, s a labda a kapufáról vágódott a kapuba.

A második félidőre Szluckij orosz szövetségi kapitány kettős cserével próbálta felfrissíteni csapatát, de ebben a felállításban is csak „támadgattak”, a szlovákok továbbra is példásan zártak, s továbbra is az ellentámadásokra építettek. És amikor már épp el akartunk aludni, a 80. percben egy kényszerítő után Glusakov fejére küldték a labdát, aki hét méterről nem hibázott. Ekkor megélénkült a meccs, mert beszorultak a szlovákok, az oroszok több meleg helyzetet teremtettek a kapujuk előtt, de kiegyenlíteni már nem tudtak.

Oroszország–Szlovákia 1:2 (0:2)

Lille, Pierre Mauroy Stadion, 40 000 néző, vezette: Damir Skomina (Szlovénia). Góllövők: Glusakov a 80., Weiss a 32. és Hamšik a 45. percben.

Oroszország: Akinfejev, Szmolnyikov, Ignasevics, Neustädter (Glusakov), Kokorin (Sirokov), Szmolov, Golovin (Mamaev), Berezuckij, Satov, Scsennyikov, Dzjuba. Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij.

Szlovákia: Kozárčik, Pekarík, Škrtel, Durica, Weiss (Švento), Duda (Nemec), Hubočan, Hamšík, Kucka, Mak (Ďuriš), Pečovskŷ. Szövetségi kapitány: Jan Kozák.