2024. augusztus 1., csütörtök

Egyre közelebb a regionális ligához

Míg a felnőttbajnokságra 2018-ig biztosan várni kell, az ifjúsági liga akár már jövőre is elkezdődhet

Júliusban látott először napvilágot, hogy konkrét tárgyalások folynak a volt Jugoszlávia területén kialakítandó regionális labdarúgó-bajnokságról. Szerb sajtóértesülések szerint az UEFA szervezné a ligát, amely hárommillió eurós befektetést igényelne.

A Blic napilap nyári értesülése szerint a bajnokságot a 2017/2018-as idénytől rendeznék meg, és a regionális kosár- vagy vízilabdaligához hasonló módon hoznák létre, a mérkőzéseket a nemzeti bajnokságok után játszanák. A remények szerint ezzel javulna a klubok játékszínvonala, és nagyobb érdeklődés nyilvánulna meg a szurkolók, a támogatók és a média részéről.

Azzal, hogy az UEFA támogatja a kezdeményezést, a bajnokság költségvetési szerkezete is tisztázódott. A csapatok részvételi hajlandóságát növelheti, hogy a liga bajnoka egyenes ágon jutna a Bajnokok Ligájának csoportkörébe.

A kezdeményezés egyetlen lehetséges akadálya a szurkolók viselkedése. Mint ismert, a különböző országokból érkező klubok támogatói egyáltalán nincsenek jó viszonyban egymással. Ez a helyzet azonban könnyen megoldódhatna, hiszen a regionális kosárlabda-bajnokság létrehozásakor ugyanez a probléma merült fel, de leszámítva néhány incidenst, a bajnokság zavartalanul zajlik.

Slaviša Kokeza, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke nem sokkal a Blic értesülése után az Arena Sport televízió vendégeként megerősítette a hírt. Kiemelte, hogy a sorozat 2018-ban indulna útjára, és a szezon második felében fogják megrendezni. „A terv az, hogy ezt a bajnokságot a hazaival párhuzamosan játszanák, február és május között. A díjazás nem lenne kevés, sokat jelentene a csapatoknak, hatással lenne a teljes költségvetésükre.” Kokeza elárulta, hogy az első helyezett 2,5 millió eurót kapna, és a 8–10. helyezett is hétszázezer eurós jutalomban részesülne. Ez a részlet minden bizonnyal érdekelni fogja a nehéz anyagi körülményekkel küzdő klubokat.

A regionális liga gondolata beleillik egy nagyobb méretű folyamatba. Az indeks.hr hozta nyilvánosságra a Nyonból kiszivárgó hírt, mely szerint az európai topklubok a teljes kontinenst átívelő szuperbajnokságot akarnak létrehozni. Ebben a ligában vendégként észak- és dél-amerikai, valamint ázsiai klubok is játszanának. Ennek a szuperbajnokságnak a második vonalát alkotnák a regionális ligák, mint például a volt jugoszláv államok bajnoksága, a kelet-európai liga vagy az északi liga. A nemzeti bajnokságokban azok a csapatok vennének részt, amelyek ebbe a két ligába nem férnek bele, azzal, hogy lenne előrelépési lehetőség, vagyis átjárás a szintek között.

Míg a felnőttbajnokságra 2018-ig biztosan várni kell, előrébb jár a folyamat az ifik esetében. Kedden Zágrábban hivatalos tanácskozást rendeztek Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Montenegró, Szlovénia és Macedónia képviselőinek részvételével. A tanácskozás tárgya a regionális ifjúsági liga megalapítása volt. A Horvát Labdarúgó-szövetség tájékoztatója szerint a nagy fejlődési lehetőséget nyújtó bajnokságot mindenki támogatta, a résztvevők megegyezésre jutottak bizonyos kulcskérdésekben. A további tárgyalásokat a jövő év elején bonyolítják le az egyes labdarúgó-szövetségekkel. A résztvevők egyetértettek abban, hogy óriási potenciál rejlik az összefogásban, amely hét ország 30 millió állampolgárát érheti el, és konszenzus mutatkozott a versenysorozat főbb paramétereiben is. Romeo Jozak, a horvát szövetség technikai igazgatója ismertette a projekt részleteit az UEFA technikai bizottsága előtt, és az Európai Labdarúgó-szövetség – egyelőre a gyakorlati szempontok alapján – pozitív visszajelzést adott a kezdeményezésnek. A folyamat következő lépéseként minden érintett szövetség belső elemzést készít a tervezetről, a felek pedig 2017 elején újra tárgyalóasztalhoz ülnek.