2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS

Draxler a francia bajnoknál, Oscar Kínában

Januárra megelevenedett a futballvilág átigazolási piaca. Újítottak az olasz klubok, Kínával az élen fokozatosan tör fel az ázsiai piac, levezető sztárok írtak alá új klubokhoz. Nagy Dominik Nikolić excsapatában, Guzmics Kínában folytatja.

A téli átigazolási időszak eddigi legfontosabb eseménye kétségkívül a német világbajnok Julian Draxler szerződése a francia bajnok PSG csapatához. A 23 éves játékos 5 évre, azaz 2021 végéig kötelezte el magát a párizsiaknál, akik 40 millió eurót fizettek a támadóért a Wolfsburgnak.

A legnagyobb bevásárlási akciót a kínai klubok bonyolították le a télen. A kínai szuperliga elmúlt idényét a harmadik helyen záró Shanghai SIPG csapata fizette ki a legtöbbet, a klub sztárigazolása a Chelsea-ből hatalmas meglepetésre távozó brazil Oscar lett. A kínai alakulat 60 millió fontért szerezte meg az irányítót.

Egész sor jó nevű játékost vett meg az ugyancsak kínai Tianjin Teda. A legnagyobb igazolásuk a 20 millió fontért elhódított belga válogatott Axel Witsel, aki korábban a Standard Liège, a Benfica és a Zenit Szentpétervár klubokat erősítette, nemzeti válogatottjának pedig évek óta alapembere. Witsel mellett a Tianjin a Chelsea-nél 11 évet eltöltött John Obi Mikel, valamint a szerb Nemanja Gudelj játékjogát is megszerezte. Mikel szabad játékosként érkezett, míg Gudeljért a kínaiak 5,5 millió fontot fizettek az Ajaxnak.

Szintén Kínában folytatja az argentin gólvágó, Carlos Tévez. A csatár a Demba Bát és Obafemi Martinst is soraiban tudó Shanghai Shenhua csapatához igazolt 10,5 millió fontért az argentin Boca Juniorstól.

Magyar érintettje is lett a kínai nagybevásárlásnak. Az Eb-n jól teljesítő Guzmics Richárd a lengyel bajnokságban szereplő Wisła Krakkótól igazolt a kínai középmezőnyhöz tartozó Yianbian Funde csapatához, az átigazolás értéke a Transfermarkt szerint 1 millió eurót tett ki. Magyar szempontból fontos játékosmozgás volt a Legia Varsó körül. Nikolić Nemanja még decemberben távozott az MLS-ben szereplő Chicago Fire-höz. A lengyelekhez másik magyar érkezett Nagy Dominik személyében, aki a Fraditól távozott.

Sok volt a mozgás az olasz első osztályban is. A Serie A legnagyobb értékű igazolása Leonardo Pavoletti átszerződése a Genoától a Napoli alakulatához, a nápolyiak 18 millió euróért tudták megszerezni a tapasztalt olasz támadót. Ugyancsak a Genoától szerezte meg a Juventus Tomas Rincónt, a torinóiak 8 millió eurót fizettek ki. A Genoa két másodligás játékossal igyekszik pótolni az eladott embereit, a Bresciától Leonardo Morosini, a Spaltól Andrea Beghetto érkezett hozzájuk.

A másik torinói alakulat is szerzett új embereket, a Torino a Romától 6 millió euróért vette meg Iago Falquét, valamint ugyancsak a Romától vette kölcsön Juan Iturbét a 2017-es szezonra. A rómaiakhoz érkezett a brazil bajnokságban szereplő Santos balhátvédje, Emerson.

Eldőlni látszik Stevan Jovetić sorsa is. A Manchester City játékosa többévi milánói kölcsönjáték után végre szerződést kapott az Inter együttesétől, amely 13,5 millió eurót fizetett a városiaknak a montenegróiért.

Németországban a Wolfsburg bonyolította le a legnagyobb játékosforgalmat. Draxler távozását az Ajaxból érkező Riechedly Bazoerrel (12 millió euró), a mainzi Yunus Mallival (12,5 millió euró) és a Rennes-ből érkező Paul-Georges Nteppel (5 millió euró) igyekeznek pótolni. A német klubok közül a Borussia Mönchengladbach szerzett nagyobb nevű játékost, a Sevillából érkező lengyel–francia Timothée Kolodziejczakért 6,5 millió eurót fizettek.

Az angol bajnokságban a Manchester City új szerzeménye keltette a legnagyobb visszhangot. A kékek 32 millió eurót fizettek a fiatal Gabriel Jesusért a Palmeirasnak.

Ezzel egy időben igazolt a brazil klubhoz a 2017-től szabadon igazolható veterán Felipe Mélo. Ugyancsak szabadon igazolhatóként távozott az egykor Liverpoolban szebb napokat is megélő Ryan Babel a török Beşiktaşhoz.

Az angol bajnok Leicester City legnagyobb igazolása a Genkből érkező Wilfred Ndidi, akiért a Rókák 17 millió fontot fizettek a belgáknak.