2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS

Megbüntették a Partizant

A fekete-fehérek fellebbeznek az UEFA-nál

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megbüntette a Partizan Labdarúgóklubot a tavaly szeptemberig felhalmozott, közel 2,5 millió eurós tartozása miatt. A büntetés értelmében a klub, amennyiben kiharcolná a jogot erre, egy alkalommal nem vehetne részt semmilyen európai klubmegmérettetésen a következő három szezon valamelyikében.

A két fél részéről ellentétes információk jutottak el a sajtóhoz, hiszen a futballklub vezetői szerint mindössze 360 ezer euró tartozásról van szó, míg az UEFA illetékesei 2,468 millió euróról beszélnek. Ez az összeg a más klubok iránti tartozásból, a játékosok elmaradt fizetéséből és egyéb adókból, illetve költségekből halmozódott fel.

Lars Kristoffer Olensen, az UEFA szóvivője kijelentette: „A Partizant egyéves büntetéssel sújtjuk a következő három szezon egyikében, függetlenül attól, rendezik-e tartozásaikat január 31-éig.”

A Partizanból ugyan azt jelentették az UEFA-nak, hogy kifizették tartozásaikat a játékosoknak, ezt semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani. Az állam iránt felhalmozódott adósságaikat szintén nem tudták rendezni, mert az európai szervezet nem fogadta el az érvelést, mely szerint a befizetések átütemezésével fogják megoldani a problémát.

A Partizan helyzetét súlyosbítja, hogy az elmúlt öt évből három alkalommal sértették meg ilyen módon a törvényeket, amiért 2013-ban az UEFA már egyéves felfüggesztett büntetéssel sújtotta a belgrádiakat.

Milorad Vučelić, a klub elnöke optimistán nyilatkozott: „Biztos vagyok benne, hogy a Partizan részt fog venni az európai bajnokságokban. Amint rendezzük adósságainkat, panaszt nyújtunk be az UEFA döntése ellen. Meg vagyok győződve arról, hogy a felelős szerveknél megértésre találunk.”

A fekete-fehérek a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhatnak a büntetés eltörlése érdekében.