2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS

Kleinheisler Pesten tanul németül

Már csak néhány nap van hátra a téli átigazolási időszakból. Az európai nagy csapatok szemmel láthatóan passzívak, kevés tranzakciót bonyolítanak le. Csak néhány jelentősebb piaci értékű játékos mozgásáról érkeznek hírek Európából és a világból, magyar szempontból kedvezőtlenek a fejlemények.

Kleinheisler László karrierje szempontjából egyértelműen kedvezőtlen, hogy a fiatal magyar támadó középpályás egy évig tartó Bundesliga-kaland, 18 találkozó és egy lőtt gól után visszatér a magyar bajnokságba: bár játékjogaitól nem vált meg, a Werder Bremen 2017 júniusáig kölcsönadta a Ferencvárosnak. A „magyar Scholes” a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének rájátszásában tűnt fel, amikor váratlanul meghívót kapott a norvégok elleni párharcra. Bemutatkozó mérkőzésén Oslóban góllal bizonyított, ezek után pedig kivette a részét a válogatott sikeres Eb-szerepléséből. Nagy Ádám Bolognába igazolása mellett a legígéretesebb külföldi karriert várták tőle, amikor egy éve megvette őt a Werder. Németországi gyengécske szereplésének legfőbb oka, mint újabban kiderült, nem is a játéktudása volt, hanem a német nyelv elégtelen ismerete. Kozák Attila, a játékos menedzsere szerint a csapatba való beilleszkedés és a gördülékeny kommunikáció érdekében Kleinheislernek mielőbb meg kell tanulnia németül. Azért adták kölcsön a Fradinak, hogy a nyelvtanulás közben is aktívan játékban maradjon.

Az átigazolási periódus egyik különlegessége a svéd csodagyereknek kikiáltott Aleksander Isak Dortmundba szerződése. A mindössze 17 éves csatár svéd rekordnak számító 83 millió koronáért, vagyis 8,6 millió euróért szerződött a németekhez. Eddig Zlatan Ibrahimović tartotta ezt a csúcsot 82 millióval, amikor a Malmőből az Ajaxba igazolt. Isak a svéd bajnokságban 2016 tavaszán debütált, és azonnal gólt is szerzett, ezzel a liga legfiatalabb góllövője lett 16 és fél évesen. Játékjogaiért a Borussia mellett a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus és a Manchester United is harcban volt.

A januári transzferidény legnagyobb forgalmát egyértelműen az angol élvonal bonyolította le. A Swansea csapatába érkezett Tom Carroll 5 millió euróért a Tottenhamből, valamint Martin Olsson 4,6 millióért a Norwichból. Joleon Lescott, aki többek között a Mancherster Cityben is játszott, most szabad játékosként a Sunderland soraiba igazolt. A WBA adott és vett is labdarúgót: Saido Berahino 13,9 millióért távozott tőlük a Stoke Citybe, ezzel egy időben 11,5 millióért megszerezték Jake Livermore-t a Hull Citytől. A West Ham a Southamptontól vásárolta meg Jose Fonte játékjogát 9,2 millió euróért.

Távozik a Premier League-ből a fiatal holland támadó, Memphis Depay, akit a Lyon vett meg 16 millióért. A francia bajnokságon belüli egyik legnagyobb értékű mozgás Morgan Sanson távozása a Montpellier-től a Marseille-hez 9 millió euróért.

A szerb játékosok közül Nemanja Gudelj átigazolása volt a legfigyelemreméltóbb. A középpályás nyolcéves hollandiai szereplés után az Ajaxtól szerződött a kínai Tianjin Teda együttesébe 5,5 millióért.

Végezetül, érdekes utat jár be néhány jobb helyeken is megfordult játékos. Adrián Ramos, a Hertha és a Borussia egykori gólvágója a kínai Chongqing Lifan csapatához írt alá, ahonnan azonnal kölcsönadták a spanyol élvonal utolsó előtti helyén álló Granadának. Jermaine Pennant, aki az Arsenal, a Liverpool, a Zaragoza és a Stoke City játékosa is volt, most a szingapúri Tampines Roverstől igazolt az angol harmadosztályú Burybe. Sulley Muntari, az Inter és a Milan egykori nagyja pedig szaúd-arábiai kitérő után írt alá szerződést szabadon igazolhatóként az olasz élvonalból szinte biztosan kieső Pescarával.