2024. szeptember 1., vasárnap
EURÓPAI KUPAPOROND

Folytatódik a nyolcaddöntő a BL-ben

City–Monaco derbi, Németországban az Atlético

A ma esti találkozókkal folytatódik a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. A nyolcaddöntők odavágói közül a harmadik játéknapon a Manchester City a francia bajnoki éllovas Monacót látja vendégül, míg a hazája bajnokságában botladozó Bayer Leverkusen a tavalyi döntős Atlético Madridot fogadja. Olyan csapatok találkoznak ma, amelyeknek az előzetes eredményeik és az elvárások alapján nincs komoly esélyük a végső diadalra, de egy meglepetés-elődöntőt – talán a Leverkusen kivételével – könnyen szállíthatnak.

A nap jobban várt rangadóján a Manchester City fogadja az Etihad Stadionban a francia bajnokság kiélezett versenyfutásának élén álló Monacót. A párharc pályaelőnyét élvező városállambeliek és a világoskékek egyaránt nagy reményekkel vágtak neki az idei BL-nek, hiszen a Monaco a tavalyi Európa-liga csoportköréből való kiesés után több szintet lépett idei teljesítményével, az angolok pedig tavalyi elődöntős eredményüket szeretnék – legalább – megismételni. A klubok azok közé a nagy múltú európai egyesületek közé tartoznak, amelyeket külföldi (a City esetében egyesült arab emirátusokbeli, a Monaco esetében orosz) befektetők birtokolnak (részben vagy teljesen) és tőkésítenek fel, így elérve a klubok gyors eredményszállítását.

A házigazdák csoportjukban második helyre szorultak a Barcelona mögött, mindössze kilenc pontot szereztek a C kvartettben hat mérkőzésből, ezt elsősorban három remijüknek köszönhették. A franciák ezzel szemben megnyerték az E csoportot, így biztosítva a hazai visszavágót a manchesteriek ellen. A Monaco a csoportkörben találkozott a szintén angol Tottenhammel, és oda-vissza megverte a City Premier League-riválisát, mindkétszer 2:1-es eredménnyel.

Országuk bajnokságában mindkét csapat meggyőzően teljesít, és magabiztosan őrzi a következő BL-szezonban való biztos csoportkörös indulást jelentő helyet. Az angolok a második helyen állnak a Premier League-ben az eggyel magasabb szférában szárnyaló Chelsea mögött, nyolc pont lemaradással (ami fontosabb, a hatodik helyen tanyázó városi riválisaik mindössze négy ponttal állnak mögöttük, sűrű tehát az európai pozíciókért zajló versengés). A Monaco három pont előnnyel éllovas a francia nemzeti bajnokságban. Teljesítményük legnagyobb fegyverténye, hogy a Ligue 1 legutóbbi négy idényének bajnokát, a PSG-t tartják maguk mögött a tabellán már jó ideje.

A keretekre pillantva elmondható, hogy egyik edző sem küzd komolyabb sérüléshullámmal. Pep Guardiola, a házigazdák vezetője csak Gündogant és Gabriel Jesust kényszerül nélkülözni, a franciák keretéből pedig szintén csak két fontos embert kell kihagynia Leonardo Jardim mesternek: Guido Carillo csatár és Gabriel Boschilia középpályás egyaránt lábsérüléssel bajlódik. A várható felállásban szinte biztosan helyet kap az angoloknál Kevin De Bruyne, Fernandinho, David Silva, Raheem Sterling és Kun Agüero, a vendégek csapatában biztos kezdőnek számít Joao Moutinho, Bernardo Silva, Bakayoko, Thomas Lemar, valamint a gólgyáros Radamel Falcao.

A két csapat még soha nem játszott egymás ellen tétmérkőzést, ezért izgalmas kérdés, hogy az egymást testközelből nem ismerő ellenfelek mennyire vállalják fel saját játékstílusukat egy ilyen fontos találkozón. Mind a Városiak, mind a franciák alapvetően a támadó, nyílt sisakos, sok találatot eredményező labdarúgást részesítik előnyben, de egy BL-nyolcaddöntő más terep. A City átlagosan 3 gólos mérkőzéseket vív, meccsenkénti 2 lőtt góllal, a Monaco azonban könnyedén túlszárnyalja őket ebből a szempontból: közel 4 gólos találkozókat játszanak átlagosan, ebből 3-at magukra vállalnak – nem ritkán szereznek 4-5 találatot is 90 perc alatt, ki kell emelni azonban, hogy a Ligue 1 színvonala nem azonos a Premier League-ével. Könnyen elképzelhető, hogy a támadó szellemű gárdák most egy védekezőbb, középpálya-dominált, fizikális, kevés gólos mérkőzést vívnak. Fernando, a házigazdák középpályása nem sokat árult el csapata taktikájáról: „Fontos, hogy a szerzett gólok mellett ne kapjunk egyet sem, és így utazzunk a visszavágóra.”

Az este másik összecsapása a Bayer Leverkusen és az Atlético Madrid találkozója lesz. Első ránézésre a tavalyi döntős Atlético az egyértelmű favoritja a párharcnak, és a mélyebb elemzés sem mutat mást – bár a spanyolok jelenlegi formája csak árnyéka a tavalyinak.

Az utóbbi évek során kétszer akadt egymásra a két csapat: először a 2010/11-es Európa-liga csoportkörében, amikor mindkét stadionban 1:1-et játszottak a felek, de csak a németek léptek a torna egyenes kieséses fázisába. Legutóbb a 2014/15-ös BL nyolcaddöntőjében mérték össze erejüket a gárdák, akkor két hazai 1:0 után a Simeone mester által vezetett madridiak tizenegyesekkel jutottak a negyeddöntőbe.

A Leverkusen esetében bravúr lenne a továbbjutás, a gyógyszergyárosok az esélytelenek nyugalmával fogadhatják az Atléticót, akiknek keretéből egész sor alapember hiányzik: az első számú kapus Oblak, a GodinJuanfran védőpáros, valamint Augusto Fernández és Tiago játékéra sem számíthat a vendéggárda. A hazai alakulat Roger Schmidt edző vezetésével így meglepetést okozhat, bár közülük sem léphet pályára néhány alapember: Jonathan Tah védő és Admir Mehmedi csatár sérülés, az irányító Çalhanoğlu pedig eltiltás miatt hiányzik.

A papírforma szerint a mai mérkőzésen Atlético-győzelem, de legalábbis döntetlen születik, a továbbjutás pedig egyértelműen a spanyoloké. Nem szabad azonban leírni a németeket, akik – főleg hazai pályán – bármikor tudnak váratlant húzni.