2024. július 27., szombat
NEMZETKÖZI KUPAPOROND

Porto–Juventus, Sevillában a Leicester City

Ma rendezik a két utolsó nyolcaddöntő-odavágót

A nyolcaddöntők első körének utolsó két mérkőzését játsszák ma a Bajnokok Ligájában. A Juventus az olasz első osztály egyeduralkodójaként a szintén jó idényt futó Porto vendégeként lép pályára, a Premier League-ben lassan a kiesőhelyre csúszó, borzalmas bajnoki formát mutató Leicester pedig Sevillában kezdheti meg az utóbbi időben igencsak csorbult renoméjának helyreállítását.

Nehéz eldönteni, melyik kecsegtet több izgalommal a ma esti összecsapások közül. A portugál labdarúgás egyik legnagyobb klubja, a Porto és az olasz foci Öreg Hölgye, a Juventus csatája, vagy a két BL-zöldfülű (az angolok esetében abszolút értelemben) találkozója, a Sevilla–Leicester City.

Vajon Jamie Vardy elég lesz-e a Leicesternek?

Vajon Jamie Vardy elég lesz-e a Leicesternek?

Nehéz, de nem lehetetlen feladat vár a Juventusra a Dragão Stadionban, ahol a Porto sohasem adja könnyen a bőrét: a jelenleg futó bajnokságban egy remi mellett minden meccsüket megnyerték, a BL csoportkörében pedig szintén csak egyszer nem gyűjtötték be a 3 pontot. Magabiztos hazai teljesítményük ellenére a portugálok csak másodikként jutottak tovább a csoportjukból, a szoros küzdelmet hozó G kvartettben épp a ma esti másik mérkőzés szereplője, a Leicester előzte meg őket. Az olaszok mindössze négy pontot veszítettek a H csoportban, így könnyedén nyerték meg azt a Sevilla előtt.

Nem tekint vissza nagy múltra a két csapat egymás elleni mérlege, hiszen az utóbbi évtizedekben mindössze egyszer akadtak egymásra a gárdák: a 2001/2002-es BL-szezon csoportkörében a torinóiak idegenben gól nélküli döntetlennel zártak, otthon 3:1-es sikert arattak a félszigetiek fölött.

Hazai ligáikban egyaránt kiemelkedően teljesítenek a csapatok. A Juventus sorozatban hatodik bajnoki címére készül, és erre hatalmas esélyük is mutatkozik: 13 fordulóval a szezon vége előtt a tabella első helyét 7 pontos fölénnyel birtokolják a Roma, valamint 9 pontos fölénnyel a Napoli előtt. Portugáliában 12 forduló van hátra a ligából, amely immár kétesélyes küzdelemmé alakult: a Benfica mindössze egyetlen ponttal előzi meg az 53 pontos Portót, így a mai este házigazdáinak lehetőségük nyílik megtörni a lisszaboniak hegemóniáját.

Könnyen előfordulhat, hogy egy-két gólos mérkőzést játszanak ma a felek, hiszen rendkívül erős védelemmel bír mindkét alakulat. Bajnoki találkozókon a Porto kétmeccsenként kap egy gólt, míg az olaszok három meccsen kettőt átlagosan. A csoportkör hat meccsén a Porto 3, a Juve mindössze 2 gólt kapott, és a mérkőzés jelentősége azt feltételezi, hogy ma sem a sziporkázó támadások lesznek túlsúlyban.

A házigazdák edzője, Espírito Santo szerencsés helyzetben van:keretéből senki sem hiányzik sérülés miatt, legfontosabb emberei mind bevethetők: Iker Casillas a kapuban, Felipe és Ivan Marcano a védelemben, a gólgyáros Andre Silva és a középpályán Brahimi, Corona vagy épp Oliver Torres. Nincs sok hiányzó a Juventusnál sem, Massimiliano Allegri trénernek két alapembernek számító védő, Barzagli és Chiellini hiányát kell megfelelően pótolnia. A támadások terén legveszélyesebb emberük az argentin Higuaín, az irányítás terén a CuadradoKhediraPjani tengelyre építhet Allegri, a kapuban pedig a betonbiztos Buffonra.

Az este másik összecsapásán a sorozatban háromszoros Európa-liga-győztes Sevilla látja vendégül a borzasztó rossz idényt produkáló Leicestert. Az andalúzoknak jó esély mutatkozik a továbbjutásra, ha megfelelő előnyt tudnak kiépíteni maguknak az angliai visszavágó előtt. A BL-debütáló Rókák a tavalyi év legnagyobb meglepetését produkálták a Premier League-címmel, így számukra minden további eredmény tiszta siker. A párharc pályaelőnyét az angolok élvezik, hiszen a Porto előtt meg tudták szerezni a csoportelsőséget, míg a Sevilla második helyre szorult a Juve mögött.

Claudio Ranieri együttese sokak szerint a tavaly nyáron távozó irányító középpályás, Kanté hiánya miatt bukdácsol, együttesük legfontosabb tagjai most a csatár Jamie Vardy és az irányító Mahrez. A mai házigazdák Jorge Sampaoli vezénylésével előnyt kovácsolhatnak a szigetországiak gyengélkedéséből, Ben Yedder és Luciano Vietto jól működő csatárpárosával az élen a Sevilla könnyen behozhatatlan előnyre tehet szert a mai találkozón.