2024. szeptember 1., vasárnap
NEMZETKÖZI KUPAPOROND

Két mérkőzés – tizennégy gól

Bravúrral fordított a City, magabiztos Atlético

Gólzáport láthattak az európai labdarúgás rajongói a keddi BL-játéknap két nyolcaddöntő-odavágóján. A Manchester Citynek másodszor is meg kellett szereznie a vezetést, hogy otthon tartsa a három pontot, hiszen a Monaco méltó, egyenrangú ellenfélnek bizonyult a pályán. Németországban a Leverkusen tisztesen helytállt, két gólt is szerzett az Atlético ellen – de négyet kapott a piros-fehérektől.

Ritkán látott parádés mérkőzéseket játszottak a felek mind a Manchester City–Monaco, mind a Bayer Leverkusen–Atlético Madrid mérkőzésen. A két találkozón összesen egy híján ugyanannyi gól született (14), mint a múlt hét négy összecsapásán.

A Városiak magabiztos labdabirtoklásával és gyors támadásaival a vendégalakulat már a kezdetektől felvette a versenyt, a Monacóról gyorsan kiderült, hogy egyáltalán nem érdemtelenül vezeti a PSG előtt a francia Ligue 1-t. Bár a Citynél – kiváltképp az első játékrészben – sokkal többet volt a labda, a franciák dinamikus támadásaikkal sokszor hozták zavarba a Kékeket. A középpálya gyors átjátszása mindkét fél részéről, valamint a szemmel láthatóan összeszokott támadószekciók azt sugallták, hogy nem egy-két gólos találkozót kísérhetünk figyelemmel. Hogy ez mennyire igaz volt, csak a második félidőben derült ki igazán.

Az első találatra a 26. percig kellett várni, amikor egy balról vágódó lapos beadást Sterling juttatott a kapuba. Nem maradt azonban válasz nélkül a hazai előny, a Monaco folytatta a bátor, kontrákra és félkontrákra épülő (ki)támadásait, mintha mi sem történt volna. Előrenyomulásaiknak meglett az eredménye, hiszen a félidőig meg tudták fordítani az állást: Falcao csukafejesével (32.) és Mbappe közeli, léc alá csapódó lövésével (40.) gyorsan magukhoz ragadták a vezetést.

Falcao háromszor is ráijesztett a manchesteri szurkolókra, de csak két gól lett belőle. Ez volt az első találata

Falcao háromszor is ráijesztett a manchesteri szurkolókra, de csak két gól lett belőle. Ez volt az első találata

Ami ezután történt, arra a Bajnokok Ligája történetének egyik legemlékezetesebb félidejeként fognak emlékezni a futball szerelmesei. Az 50. percben Falcao még – egy ellene elkövetett szabálytalanság után – büntetőt végezhetett el, amivel megduplázhatta volna csapata előnyét, a klasszis csatár azonban könnyű feladat elé állította Caballero kapust, aki könnyedén fogta a gurítást. Nyolc perccel később már érkezett is az ilyenkor szokásos büntetés, Agüero egyenlített (2:2). Falcao mindössze három perc ünneplést engedett az angoloknak, trükkös emelése után már 3:2-es, újbóli vendégvezetést mutatott a tábla.

Falcao második találata után azonban egyre nagyobb fölénybe kerültek Guardiola tanítványai, akik Agüero második gólja, egy szöglet utáni kapáslövés révén a 71. percben egyenlítettek. A gólparádé utolsó negyedórája aztán elhozta a slusszpoént: előbb a fiatal John Stones védő pofozta a labdát egy szöglet után a kapuba (77.), majd a mindössze 21 éves középpályás, Sané egy kiugrás után az Agüerótól kapott átadást kihasználva megszerezte csapata ötödik gólját (82.), biztosítva így csapata kétgólos előnyét (5:3) a monacói visszavágó előtt.

Nem maradtak érintetlenül a hálók az est másik összecsapásán sem, amelyen a Leverkusen látta vendégül a lassacskán tavalyi formájára találó Atlético Madridot. A gyógyszergyárosok a teljes mérkőzésen, de kiváltképp az első félidőben sikeresen vették fel a harcot az Atlétivel a mezőnyjáték terén – ha a gólokat nem számítjuk. A Bayer nem tudott mit kezdeni a piros-fehérek helyzetkihasználásával, és támadásaik sokkal határozatlanabbak voltak a madridiakénál. Jól mutatja ezt a tényt, hogy a németek 14 lövésből csak 3-szor találtak kaput, míg a vendégek 10 lövéséből 7 a kapu felé tartott.

Az első félidőben Saúl Ñiguez (17.) és a sztárcsatár Antoine Griezmann (25.) góljaival a spanyolok félig-meddig már eldöntötték a mérkőzést. Bellarabi a második félidő elején még visszaadta a vendéglátók reményét, de ez nem tartott sokáig: Gameiro büntetője után (59.) újra kettő volt közte. A végjátékban további két gól született: Savić szerencsétlen öngólja (68.) 2:3-ra módosította az eredményt, majd Fernando Torres hajrában szerzett fejes gólja (86.) kialakította a Bayer számára nem sok reményt adó végeredményt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Bayer Leverkusen–Atlético Madrid 2:4 (Bellarabi 48., Savić 68. (öngól), illetve Niguez 17., Griezmann 25., Gameiro 59., tizenegyesből, Torres 86.), Manchester City–Monaco 5:3 (Sterling 26., Agüero 58., 71., Stones 77., Sane 82., illetve Falcao 32., 61., Mbappe 40.).