2024. július 27., szombat
EURÓPAI KUPAPOROND

Borítékolható továbbjutók és szoros párharcok

Ma kialakul az Európa-liga nyolcaddöntős mezőnye

A mai, legjobb 32 között rendezett visszavágókkal eldől, mely csapatok jutnak az idei Európa-liga legjobb 16 csapata közé. A csoportkör után talpon maradt klubok közül a spanyolok, a belgák, az oroszok és a törökök delegáltak a legtöbbet (3), de könnyen lehet, hogy ezeknek a nemzeteknek legfeljebb egy képviselőjük marad versenyben a trófeáért. Jó néhány csata tűnik lefutottnak már az első felvonás után, de késhegyre menő, utolsó pillanatig tartó izgalmas küzdelmek is kialakulhatnak szép számmal.

Az egyenes kieséses szakasz első körének talán leginkább várt párharca, a Roma–Villarreal oda-vissza mérkőzés a várakozásokkal ellentétben az összes közül a legsimább küzdelmet hozta az első találkozón, hiszen a Farkasok Spanyolországban verték a Sárga Tengeralattjárót 4:0-ra, így a római visszavágón mindössze annyi a dolguk, hogy ne kapjanak ki ugyanilyen vagy nagyobb fölénnyel. Tekintve, hogy az olasz bajnokság – a Juventust nem számítva – legjobb formában szárnyaló csapatáról beszélünk, amely Edin Džeko személyében Európa jelenleg egyik leggólerősebb támadóját is soraiban tudhatja, elenyésző esély mutatkozik a spanyolok továbblépésére.

Edin Džekotól Rómában gólt várnak

Edin Džekotól Rómában gólt várnak

Ugyancsak borítékolható továbbjutó a Roma mellett a francia bajnokság negyedik helyén álló Lyon. A franciák többek között Lacazette duplájával építettek ki 4:1-es előnyt a hazai visszavágóra, így még egy saját közönség előtt mutatott gyengécske teljesítmény is bőven elég lehet számukra, hogy nyolcaddöntőt játszhassanak.

Megnyugtató előnnyel várhatja a második felvonást a török Beşiktaş és az orosz Rosztov is. A törökök Izraelben verték múlt héten a Hapoel Beer Shevát 3:1-re, míg Daniliantis edző együttese magabiztos hazai győzelem után, 4:0-s előny birtokában utazhat Prágába a Sparta elleni visszavágóra.

Idegenben szerzett minimális előny megtartására készülhet több klub: a Sahtarnak döntetlen is elég a Celta ellen, miután Vigóban Leszcsuk góljával verték a spanyolokat; a Bernardeschi találatával elért 1:0-s németországi eredményt kell Firenzében megvédenie a Fiorentinának a Mönchengladbach ellen; 2:1-es idegenbeli győzelme után a København elé sem gördül túl magas akadály a Ludogorec csapatával.

Kemény feladat előtt áll az APOEL, a Zenit Szentpétervár és a Tottenham együttese, s a végletekig kiélezett maradhat az Osmanlispor–Olimpiakosz, az Ajax–Legia és a Genk–Astra küzdelem.