2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS

Prosinečki perel, Stojanović még gondolkozik

A belgrádi Crvena zvezda Labdarúgóklub korábbi edzője és játékosa, a horvát Robert Prosinečki megunta a várakozást, és bepereli az egyesületet, amely csaknem 130 ezer euróval tartozik neki. Az index.hr információi szerint a korábbi sztárjátékos ügyvédje kérelmezte a Zvezda működésének felfüggesztését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságánál, amíg a klub nem rendezi tartozásait.

A cikk arra is emlékeztet, hogy a FIFA vitarendezési bizottsága (DRC) mint elsőfokú szerv néhány hónapja figyelmeztette a piros-fehéreket tartozásaik rendezésére, amit a Zvezda nem támadott meg a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), így a DRC döntése azonnal hatályba is lépett.

A fegyelmi bizottságnak pár napon belül kell döntenie Prosinečki kérvényéről. A lehetséges büntetések között megemlítik a pontlevonást, az alsóbb osztályba való lefokozást, az eltiltást és a pénzbüntetést is.

Prosinečki egyébként 2010-től 2012 augusztusáig ült a Zvezda kispadján, 2012-ben megnyerte a szerbiai kupát csapatával.

Az esettel kapcsolatban megszólalt a klub igazgatóbizottsági tagja, Ivica Tončev, aki elmondása szerint elképedt a feljelentésen, nem várt ilyen reakciót egy igazi zvezdástól: „Abban a pillanatban, amikor egész Európa tisztában van vele, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk, a legkevésbé sem vártuk, hogy a szituációt nagy zvezdások fogják tovább rontani. Prosinečkinek tényleg nem kellett volna további terheket helyezni a vállunkra. Halálra dolgozzuk magunkat, rohangálunk a pénz után, hogy megoldhassuk az égető gondjainkat és biztosítsuk az UEFA-licencet.”

Tončev kifejtette, hogy a sportszektor irányába összességében 11,8 millió euróval tartoznak, csak az a kérdés, mikor és milyen tempóban tudják rendezni ezeket a követeléseket.

Közben kiderült, hogy a Zvezda legutóbbi trénere, a szlovén Slaviša Stojanović is pert fontolgat, mivel a Zvezda neki is tartozik közel 120 ezer euróval: „Amikor távoztam, megegyeztünk, de az egyezséget nem tartották tiszteletben. Megértem, hogy nehéz a helyzet a klubnál, de én tisztességgel végeztem a dolgom, és logikus, hogy szeretném megkapni, ami jár nekem. Úgy néz ki, muszáj lesz beperelnem a klubot, habár sose szerettem volna ilyen lépésre elszánni magam.”