2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Klubot és védőt is veszíthet a magyar futball

Végveszélyben a Győri ETO csapata, Otigba nemet mondott Dárdainak

Ugyan egy hete rangadót nyert a Videoton az MTK ellen, és már kilencpontos előnnyel vezeti a magyar labdarúgó-bajnokság tabelláját, a címvédő Debrecen simán kikapott 2:0-ra a forduló előtt utolsó helyen álló Haladástól, a Ferencváros győzelmi szériája megakadt Nyíregyházán, a Diósgyőr és az Újpest pedig még mindig nyeretlen idén, a hazai NB I. legizgalmasabb és legszomorúbb sztorija mégis Győrben íródik.

A stabil gazdasági háttérrel rendelkező klub egyik pillanatról a másikra a megszűnés határára került. A Buda-Cash-botrány alapjaiban rengette meg a Győr főszponzorát, a Quaestor Financial Hrurira Kft.-t, amely a múlt héten öncsődöt jelentett be. Ezzel ugyan az ETO elbukta az egyik főtámogatóját, úgy tűnt, hogy másfél milliárdja még mindig marad: a költségvetéshez az Audi 600 millióval járult hozzá, 500 millió érkezett a társadalmi adóból (közkeletű nevén a taóból), és akkor még nem beszéltünk a tv-s jogdíjakról, a jegybevételről, a merchandisingról és a kisebb szponzorokról. A csődvédelem miatt azonban az Audi is felmondta a támogatási szerződését, így egyre inkább az a kérdés, életben marad-e a klub, lesz-e még ETO Park, ahol futballozni lehet, és mi lesz Miriuta László edzővel, aki az ugyancsak összeomlott kolozsvári CFR-től menekült Győrig.

A hírek szerint Győr városa mellett Tarsoly Csaba klubelnök is segíteni próbál, a Quaestor

elnök-vezérigazgatója (aki a botrány miatt lemondott győri díszpolgári címéről és az MLSZ-ben betöltött tisztségéről is) megpróbálja orosz kapcsolatait mozgósítani. A pályán pedig a játékosoknak kellene bizonyítani, de a jelenlegi helyzetben a Pápa elleni hazai 0:0 után Dunaújvárosban sem lesz könnyű dolguk.

A forduló rangadóját az FTC és az MTK vívja majd, a zöld-fehérek egy esetleges győzelemmel egy pontra megközelíthetnék a riválist, így már az ezüstérem is kézzelfogható távolságra kerülne. A csapat egy 7:1-es, Szigetszentmiklós elleni ligakupasikerrel hangolt, minden készen áll arra, hogy visszavágjon a legutóbbi két MTK elleni vereségért.

A válogatott is készen áll az edzőtáborra, hiszen március 29-én, Görögország ellen fontos Európa-bajnoki selejtező következik. Egy újabb győzelemmel nagy lépést tenne a csapat az Eb felé, nem véletlen, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány a rutinosabb játékosoknak is meghívót postázott.

Így ismét ott lesz a keretben az NB I. két nagy visszatérője, Koman Vladimir és Hajnal Tamás, noha egyikük sem mutatott még olyan teljesítményt, amely azonnali válogatottságért kiáltana. Guzmics Richárd másfél évre írta ki magát a nemzeti csapatból a Hollandia elleni 8:1-es vereség alkalmával mutatott betlivel, de a Wisła Kraków együttesében ismét magára talált, így egy lehetőséget feltétlen megérdemel. Nagy meglepetés Leandro beválogatása, az Omonia Nicosia 32 éves bal oldali védője hét év után tavaly Pintér Attilától kapott meghívást, majd egy újabb évnek kellett eltelnie, hogy Dárdai is számítson rá.

Tervünkben szerepelt, hogy megnézzük a Hollandiában játszó Kenneth Otigbát is, beszéltem vele telefonon, de ő elmondta, hogy inkább a nigériai válogatott meghívására vár. Döntését természetesen tiszteletben tartjuk, sok sikert kívánunk neki további pályafutásához” – nyilatkozta Dárdai. A Heerenveen nigériai születésű középső védője okkal lehet morcos, hiszen az összes korosztályos magyar válogatottat végigjárta, 2012 óta a holland élvonalban játszik, de míg Marco van Basten látott benne fantáziát, addig Egervári Sándor, Pintér Attila és Dárdai Pál nem. Látva a magyar keret védőinek névsorát, ez eléggé érthetetlen.

Azt mondtam Dárdainak, hogy inkább a szívemre hallgatok, és várok, amíg Nigériából meghívnak. Az a vágyam, hogy a Szuper Sasok mezében futhassak ki a pályára, édesapám biztosan fantasztikusnak találja majd, hogy a szülőhazám színeiben játszhatom” – idézte Otigbát a Soccernews.nl portál.

Egyelőre az ottani debütálására is várnia kell, mert Daniel Amokachi kapitány nem nevezte a március 26-i, Bolívia, illetve a három nappal későbbi, Dél-afrikai Köztársaság elleni bő keretbe.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham).

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisła Kraków), Juhász Roland (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznań), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Leandro de Almeida (Omonia), Simon Krisztián (1860 München), Vanczák Vilmos (Sion).

Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Hajnal Tamás (Ferencváros), Koman Vladimir (DVTK), Pintér Ádám (Levadiakosz), Tőzsér Dániel (Watford).

Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań), Nemanja Nikolić (Videoton), Priskin Tamás (Győri ETO), Stieber Zoltán (Hamburger), Szalai Ádám (Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros).

Biztonsági tartalékok: Bartha László (Paks), Böde Dániel (Ferencváros), Forró Gyula (Újpest) Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Lang Ádám (Győr), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia), Varga József (DVSC).

A 21. forduló programja

Március 20., péntek: Paks–Haladás (19 óra)

Március 21., szombat: Puskás Akadémia–Videoton (14 óra), Kecskemét–Pécs (16 óra), Pápa–Nyíregyháza (16 óra), Dunaújváros–Győr (16 óra), Honvéd–Újpest (18.30)

Március 22., vasárnap: Ferencváros–MTK (16.30), Debrecen–Diósgyőr (18.30)