2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EURÓPAI KUPAPOROND

Az európai tavasz a tét a Partizannál

Óriási lehetőség előtt áll a belgrádi Partizan labdarúgócsapata az Európa-liga-csoportkör zárófordulójában, hiszen ha nem kap ki két góllal hazai pályán az Augsburgtól, továbbjut a kieséses szakaszba. Legutóbb az európai tavaszt szerbiai együttesként szintén a fekete-fehérek élték meg, még a 2004/2005-ös idényben jutottak tovább az UEFA-kupa E csoportjából, a legjobb 32 között kiejtették a Dnyiprót, majd a későbbi győztes CSZKA Moszkva állta útjukat a nyolcaddöntőben.

Óriási előnyt jelent a szerbiai együttesnek, hogy idegenben, október 1-jén 3:1-es győzelmet arattak, a német gárda ugyan egy győzelemmel pontszámban beérné őket, de legalább két góllal kell nyernie, és az sem lehet 2:0, csak annál több gólt hozó kétgólos győzelem. 3:1-es német siker esetén már az Augsburg jutna tovább, hiszen jobb a gólkülönbsége a Partizanénál. A szerbiai együttesnek tehát nincs más dolga, mint minél kevesebb kapott góllal zárni ezt a találkozót, de ha a támadást sem adják fel, és szereznek egy gólt, még közelebb kerülhetnek a „téli álom” beteljesüléséhez.

A 2004-es UEFA-kupás továbbjutásból a mostani keret egyetlen tagja, a Partizant immár 751 meccsen szolgáló csapatkapitány, Saša Ilić vette ki a részét, aki úgy fogalmaz, hogy már a szezon előtt odaadta volna a bajnoki címet, csak megérjék a tavaszt az európai kupaporondon: „Nem magyarázkodni akarok, de a Partizan az utóbbi egy évtizedben nyolcszor nyert bajnokságot, az ezáltal elkényeztetett szurkolók gyakran beszéltek arról, hogy elég nekik a hazai trófeákból, végre előrelépést szeretnének az európai porondon is. Most minden megfordult. Természetesen nem vagyok elégedett azzal, ami történik velünk a bajnokságban, úgy tűnik, hogy a mérkőzések és a sérülések nagy száma, illetve a rájátszásos rendszer elringattak bennünket. Hibáztunk, jelenleg itt tartunk. De ha valaki a szezon előtt felkínálja a bajnokság második helyét cserébe azért, hogy átteleljünk Európában, elfogadtam volna. Most egy lépésre vagyunk ettől a céltól. Az Augsburg ellen megpróbáljuk megtenni a nagy lépést, és kiharcolni az európai tavaszt, aztán minden erőnkkel a Crvena zvezdára koncentrálhatunk.”

A csapat edzője, Ljubinko Drulović – aki egykori Porto-játékosként rengeteg európai kupameccs tapasztalatával van felvértezve – úgy fogalmaz, a legfontosabb, hogy az első pillanattól ellenőrzésük alatt tartsák a mérkőzést: „Senki nem számított rá, hogy majd egyetlenegy meccs dönt arról, hogy áttelelünk-e Európában. A szurkolók tömeges támogatása mellett arra törekszünk majd, hogy megvalósítsunk valamit, ami pár hónapja még álomnak tűnt. A Partizan szervezetten játszik majd, minden pillanatban ellenőrzésünk alatt kell tartanunk a találkozót. Megpróbálunk nyerni. Fontos, hogy egységesek, taktikailag felelősségteljesek és fegyelmezettek legyünk, hogy a legjobb módon képviseljük a szerbiai labdarúgást.”

Nemcsak a Partizan és az Augsburg számára sorsdöntő a mai este az Európa-liga-csoportkörben, hanem további 18 csapat is kiharcolhatja még ma a továbbjutást: az A csoportban a biztos továbbjutó Molde mellett továbbjuthat a Fener és az Ajax is, a B csoportban a Liverpoolhoz társulhat még a Sion vagy a Rubin Kazany, a D csoportban a csoportelső és a csoportkörben egyedül százszázalékos Napolihoz még a Midtjylland, a Club Brugge és a Legia Warszawa is csatlakozhat, az F csoportban a Braga mellé odaférhet még a Marseille és a Slovan Liberec, a H csoportban az első két helyért még a Beşiktaş, a Lokomotiv Moszkva és a Sporting is verseng, az I csoportban a Baselhez igyekszik csatlakozni a Fiorentina, a Lech és a Belenenses is, a J csoportban a Tottenham társaságában továbbléphet még az Anderlecht, a Monaco és a Qarabag is. A C, az E, a G és a K csoport viszont már nem tartogat ilyen izgalmakat, hiszen ezekben a kvartettekben már megvan a két továbbjutó, a Krasznodar, a Borussia Dortmund, a Villarreal, a Rapid Wien, a Lazio, a Saint-Étienne, a Schalke és a Sparta Praha már az előző körben kiharcolta az európai tavaszt.

A Farkasok fölfalták a Vörös Ördögöket

A Bajnokok Ligája-csoportkör utolsó fordulójának keddi játéknapján a négy érdekelt kvartettből csak a B jelű négyesben volt még kérdéses a továbbjutók kiléte, hiszen a Wolfsburg, a Manchester United és a PSV is végezhetett még a csoport első két helyén – a Wolfsburg végig izgalmas, fordulatos meccsen végül legyőzte az angolokat, a PSV is fordított hazai pályán a CSZKA Moszkva ellen, így végül a United húzta a rövidebbet, lecsúszott a továbbjutásról, tavasszal az Európa-liga kieséses szakasza vár rá.

Történt mindez a manchesteri együttessel úgy, hogy remekül kezdődött számára a találkozó, Anthony Martial 10. percbeli góljával ugyanis megszerezték a vezetést, és a képzeletbeli tabella első helyére ugrottak. Igen ám, de a válaszra csak három percet kellett várni, Naldo egyenlített a 13. minutumban, majd az első félóra végére érve Vierinha góljával már a Farkasok vezettek. Ekkor már megcsapta a kiesés szele az angol sztárcsapatot, az eindhoveni meccs ugyanis 0:0-ra állt, ami a PSV továbbjutását jelentette volna. Az est és a két meccs azonban tartogatott még fordulatokat: az 76. percben Szergej Ignasevics büntetőből előnyhöz juttatta a CSZKA Moszkvát, így már a United állt továbbjutóhelyen. Két perc múlva a PSV egyenlített Luuk de Jong találatával, pár perccel később pedig a United is egalizált Josua Guilavogui öngóljával, ekkor ismét a Vörös Ördögök álltak továbbjutásra. Nem sokáig, a 84. percben Naldo fejese ismét utat talált David de Gea kapujába, miközben Davy Pröpper révén a PSV is előnybe került, amivel a német és a holland csapat is kiharcolta a továbbjutást, az angol együttesnek maradt a harmadik hely és az ezzel járó Európa-liga-szereplés.

A találkozó után a már korábban is sokat bírált holland edző, Louis van Gaal egy elvett gólt kért számon a meccset vezető szerb Milorad Mažić bírón és csapatán – amely esetnél a szakértők szerint jól döntött a bírói hármas –, de kifejtette azt is, hogy már a sorsolás után elmondta, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a csapat ebből a kemény kvartettből továbbjut: „Már korábban leszögeztem, hogy a közvélekedés ellenére ez nagyon nehéz csoport, láthattuk, mire voltunk képesek mi, és mire voltak képesek az ellenfelek. Azt is megmondtam a játékosoknak, hogy idő kell ahhoz, hogy összeérjenek, ez nem megy egyetlen idény alatt. Nehéz megérteni, hogyan is kaphattunk ki most. Örülök, hogy betaláltunk, de nem örülök annak, hogy kétszer is perceken belül válaszolt az ellenfél. Ki kell elemeznünk, hogy mi is történt, mert általában nem ez a gyengénk. Meg kell mondjam, nem voltunk szerencsések ma a játékvezetői döntések tekintetében, ám ez a Wolfsburg elleni első meccsre is igaz. Amikor ennyire egyforma erejű csapatok harcolnak egymással egy csoportban, az ilyen játékvezetői döntések a továbbjutásról is dönthetnek.”

Az angol lapok már korábban is többször bírálták a holland mestert, most sem kíméli a szigetországi média, de immár a Manchester United egykori sztárjai sem rejtik véka alá véleményük. „Kínos” – fogta rövidre Rio Ferdinand, míg a hat éve manchesteri színekben Wolfsburgban mesterhármasig jutó Michael Owen hosszabban értékelt: „Egyre rosszabb a gárda, ha összeállnának egy csapatba azok a játékosok, akik elmentek a klubtól Van Gaal ideje alatt az elmúlt 18 hónapban, mint Rafael, Evans, Evra, Nani, Kagava, Van Persie, Chicharito, Januzaj és Welbeck, megvernék a jelenlegi MU-t.”

A Wolfsburg a győzelemmel csoportelső lett, így kiemelt lesz a BL-nyolcaddöntők jövő hétfői, nyoni sorsolásán. Ezzel csatlakozott a csoportelsőséget már korábban bebiztosított Barcelonához, Bayern Münchenhez és Zenithez. Velük együtt kiemelt lesz a keddi játéknapot szintén győzelemmel záró, így csoportelsőséget szerző Real Madrid, Atlético Madrid és Manchester City is.

A Real az A csoport küzdelmeit igazi gólzáporral zárta le, hiszen a svéd Malmö együttesét 3:0-s félidő után 8:0-ra győzte le. A királyi gárda a harmadik együttes a BL-érában, amelyik nyolc gólig jutott egy meccsen, korábban a Monaco 2003-ban 8:3-ra verte meg a Deportivót, a Liverpool pedig 2007-ben 8:0-ra a Beşiktaşt. Az angolok edzője akkor nem volt más, mint a Real mostani szakvezetője, Rafa Benítez, aki úgy érzi, a keddi sikerrel csattanós választ adtak a kétkedőknek: „Mindig is mondtam, hogy nem vagyok védekező felfogású, ezt most demonstráltuk. Büszke vagyok a győzelemre, elégedett vagyok a csapattal. Remélem, a szurkolók is élvezték a műsort.”

A Real európai gólcsúcsát nem sikerült beállítani: Puskásék az 1961/1962-es BEK-ben 9:0-ra nyertek az Odense ellen. Ennek ellenére néhány rekord megdőlt, hiszen a négyszer betaláló Cristiano Ronaldo az első játékos, aki BL-csoportkörben 11 gólt szerzett, illetve a BL-góllövők örökrangsorában is tovább növelte előnyét, 88 gólnál jár, míg Lionel Messi 79-nél. CR mellett egy gólt szerzett Mateo Kovačić is, de ne hagyjuk szó nélkül Karim Benzema teljesítményét se, aki pályafutása során másodszor duplázott a BL-ben. Két mesterhármasra egy meccsen a BL-ben korábban még nem volt példa, a BEK-ben viszont igen: a 1960-as döntőben Puskás Ferenc négyszer, Alfredo di Stéfano pedig háromszor talált be az Eintracht Frankfurt kapujába (7:3).

A PSG is nyert otthon a Sahtar ellen, de az ukránok így is örülhettek a harmadik helynek.

A C csoportban portugáliai győzelmével csoportelsőként zárt az Atlético, a Galatasaray pedig nagyon nehezen egy pontot otthon tartott az Asztana ellen, így készülhet az Európa-liga küzdelmeire.

A D csoportban is kedden dőlt el a csoportelsőség, a Manchester City a 21. születésnapján duplázó Raheem Sterling irányításával hátrányból fordított a Gladbach ellen, a Juventus viszont kikapott az éppen tőlük Sevillába igazolt Fernando Llorente góljával, így az angolok zártak az élen, az olaszok a második helyen, a spanyolok pedig kiharcolták az esélyt, hogy megvédjék címüket a második számú európai kupasorozatban.