2024. július 21., vasárnap
NB I.

Új edző után új játékos

Nem feltétlenül Szabics Imre volt az oka a Fehérvár idei szenvedésének. Ezt jól mutatja az is, hogy vasárnap, az immár az új edzővel, a német Michael Borisszal a kispadon a székesfehérváriak hazai pályán szenvedtek vereséget az Újpesttől. Mindez pedig azt jelenti, hogy az idényt szép reményekkel kezdő csapat pontszámban immár közelebb van a kiesőhelyekhez, mint a dobogóhoz. Ha már a szakmai vezetőségben beállt változás önmagában nem hozta meg a kívánt hatást, a klubvezetőség a játékosállományt is megerősítette, és leigazolta a 27 éves jobbhátvédet, Bese Barnabást. „Nem titok, már többször felvetődött, hogy a Vidibe igazolok, örülök, hogy ez most sikerült. Michael Borisszal már dolgoztunk együtt, valamint a csapattársak közül is több játékost ismerek a válogatottból, így bízom benne, hogy könnyen fog menni a beilleszkedés. Szeretek támadó szellemben játszani, és hátulról segíteni a támadásokat, erősségeim közül pedig a fejjátékomat és a test test elleni szituációkat emelném ki. Tisztában vagyok a Fehérvár céljaival, ezek elérésében szeretnék segíteni a csapatnak, valamint olyan teljesítményt szeretnék nyújtani, aminek köszönhetően a válogatottba is meghívót kaphatok majd” – mondta Bese, akire nagy szüksége volt a sorozatban négy mérkőzést elveszítő csapatnak, annál is inkább, mert az ezeken bekapott nyolc gól nem méltó egy ilyen szintű csapathoz. A játékosnak azonban nem sok ideje van beilleszkedni új csapatába, péntek este ugyanis a Fehérvár Pakson lép pályára. A tolnaiak minden bizonnyal nagy elszántsággal harcolnak majd, hiszen esetleges győzelmükkel megelőzhetik vendégüket a táblázaton.

Nem a Fehérvár az egyedüli csapat, amely új játékossal gazdagodott a napokban. A Debrecen egy fiatal támadóval, a 18 éves Rácz Balázzsal erősített. Az utánpótlás-válogatottban is szereplő játékos így nyilatkozott: „Abszolút nyitott voltam a Debrecen megkeresésére, így örömmel töltött el, hogy egy ilyen nagy múltú klubhoz igazoltam. Mindenki ismeri a DVSC történetét, ráadásul a keretben számos olyan labdarúgó van, aki a nemzeti válogatottban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Úgy gondolom, a Loki egy olyan gárda, melyhez sokan szeretnének tartozni. Egy-két játékost ismertem már régebbről, Kundrák Norbival például ugyanabban a kollégiumban laktunk Budapesten, de a válogatottból is voltak ismerős arcok. Bízom benne, hamarosan eljön a bemutatkozás, utána pedig szeretném kiharcolni, hogy minél több játékpercem legyen az élvonalban a Loki futballistájaként.”

Lehetséges, hogy a fiatal játékosnak nem kell sokat várnia a bemutatkozásra, hiszen a Loki vasárnap a sereghajtó MTK-t fogadja, s hazai pályán csak a győzelem lehet számukra az elfogadható, ahhoz pedig gólok kellenek.

Igaz, a szervezetten védekező kék-fehéreknek nem könnyű gólt lőni, erről a listavezető Ferencváros játékosai is tudnának mesélni, akik a hétvégén csak gól nélküli döntetlent értek el az MTK otthonában. A zöld-fehérek egyébként 21 éves középpályásukat, Szánthó Gergőt másfél évre kölcsönadták a DAC-nak: „Örülök, hogy válthatok, és Dunaszerdahelyre igazolhatok. Jó csapatnak tartom a DAC-ot, hiszen nemrég játszottunk velük, és le is győzték a Fradit. Szeretnék bekerülni a kezdőcsapatba, és a nemzetközi kupaporondon is szerepelni. Tudom, hogy egy magyarlakta vidékre érkezem, ahol a szurkolók nagyon szeretik a játékosaikat, továbbá a DAC Szlovákia egyik legjobb csapata” – mondta Szánthó, aki így már biztos nem lép pályára szombat este a Gyirmót ellen. Ennek a találkozónak mindkét csapat számára tétje van, hiszen győzelme esetén a Fradi megerősítheti vezető pozícióját, esetleges győri sikerrel pedig az újonc eltávolodhat a kiesőzónától.

Mindenképp izgalmasnak ígérkezik a Honvéd–Puskás Akadémia összecsapás, már csak azért is, mert Öcsi bácsi nevének „bitorlását” Kispesten a mai napig nem fogadták el, és garantáltan mindent megtesznek majd a győzelemért. Viszont a felcsútiaknak is iparkodniuk kell, ha nem akarnak végképp lemaradni a Ferencvárostól.

A hétvége programja, péntek: Paks–Fehérvár (20 óra), szombat: Zalaegerszeg–Kisvárda (14.30), Honvéd–Puskás Akadémia (17), Ferencváros–Gyirmót (19.30), vasárnap: Újpest–Mezőkövesd (14.30), Debrecen–MTK (17).