2024. július 21., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Élcsapatok csatája

Vasárnap kerül megrendezésre a Ferencváros–Kisvárda találkozó, amely a bajnokság utolsó harmadához érkezve igencsak nagy jelentőséggel bír. A listavezető fogadja ugyanis a mindössze kétpontos hátrányban levő harmadik helyezettet. Amennyiben nyerni tudna a Fradi, az egyik üldözőjét leszakíthatja magáról, ha viszont a Kisvárda nyerne, megelőzné a bajnokcsapatot, s ebben az esetben a versenyfutás az eddigieknél is érdekesebb és izgalmasabb lenne. Egyik gárda sincs igazán jó formában. Az elmúlt két fordulóban mindkét csapat csak döntetleneket játszott. Bár a Fradi kedd este a Honvéd felett aratott minimális győzelmének köszönhetően bejutott a magyar kupa elődöntőjébe, kérdés, hogy a mutatott játék mire lesz elegendő a Honvédnál erősebb Kisvárdával szemben. A kupamérkőzésen látottakat így értékelte a Fradi mestere, Sztanyiszlav Csercseszov: „Az első félidőben jól játszottunk, talán alakíthattunk volna ki több helyzetet is. A gólunk után kicsit megnyugodtunk, a második félidőben nem tudtuk kihasználni a kontralehetőségeket. Természetesen nem lehet kilencven percen keresztül ugyanazon a szinten játszani, és ilyenkor a hazai csapat is mindent megtesz az egyenlítésért. Nagyon örülök a továbbjutásnak, és köszönöm a szurkolóknak, akik velünk tartottak ezen az estén.”

A kupában az elődöntőben a Fradi a Pakssal méri össze erejét, míg a másik ágon a lapzárta után véget ért Balmazújváros–Újpest és a mai Győr–Fehérvár találkozó győztesei küzdenek meg a döntőbe jutásért.

A Paks a hétvégén szerencsés körülmények között fordítani tudott a Fehérvár ellen, ugyanakkor a kupaküzdelmekben az előddöntőbe jutásért nagy árat fizetett a tolnai csapat. A Kazincbarcika elleni negyeddöntőben ugyanis a klub két játékosa Kinyik Ákos és Tamás Olivér súlyos sérüléseket szenvedett, így ők biztos nem lehetnek ott a Mezőkövesd elleni szombati bajnokin.

Mint a fentiekből kitűnhetett, az Újpestnek igencsak jó esélye van, hogy kiharcolja a magyar kupában az elődöntőbe jutást, ugyanakkor a lilák szurkolói legalább ennyire fontosnak tartják azt, hogy kedvenceik vasárnapi győzelmükkel végre elkerültek a kiesőhelyekről. Igaz, csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően, ezért fontos számukra, hogy a bajnoki címre esélye Puskás Akadémia ellen is jól szerepeljenek. A vasárnapi, Mezőkövesd elleni siker egyik főhőse, a duplázni tudó Budu Zivzivadze ekként látta az eseményeket: „A két gólommal nagyban hozzá tudtam segíteni a csapatomat a győzelemhez, és számomra minden egyes mérkőzésen ez a legfontosabb. Ma természetesen nagyon elégedett és boldog vagyok, de mindenekelőtt szeretnék gratulálni a csapattársaimnak, a klubnak, a szurkolóinknak. Nagyon jó meccs volt, amit sikerült végig kontroll alatt tartanunk. Végig mi domináltunk, számtalan helyzetet kialakítottunk, ellenfelünk pedig csak egyetlen gólt tudott lőni, azt is büntetőből. Ez a jól szervezett védelmünknek is köszönhető. Szerintem megérdemelt győzelmet arattunk, mindenképp ezen az úton kell továbbhaladnunk, és bízom abban, hogy még sok hasonlóan szép siker vár ránk ebben a szezonban.”

Pénteken igazi kiesési rangadóra is sor került, hiszen a Gyirmót az MTK-t fogadja. Érdekesség, hogy az elmúlt két fordulóban mindkét csapat játszott a Fradival, és egyaránt döntetlent ért el.

Nagy érdeklődés előzi meg a Zalaegerszeg–Fehérvár találkozót is. A vendégek ugyanis sorozatban öt bajnokit vesztettek, és egy újabb kudarc még jobban elmélyítené a székesfehérváriak válságát.

A hétvége programja, péntek: Gyirmót–MTK (20.00), szombat: Paks–Mezőkövesd (14.30), Újpest–Puskás Akadémia (17.00), Honvéd–Debrecen(19.30), vasárnap: Zalaegerszeg–Fehérvár (15.15), Ferencváros–Kisvárda (17.45).