2024. július 16., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

A nagyok is belevágnak

A hétvégén már az élvonal csapatai is bekapcsolódnak a magyar kupa küzdelmeibe. A sorozat harmadik fordulójában az erősebb rangfokozatban játszó klubok idegenben játszanak, és egyetlen találkozón kell kiharcolniuk a továbbjutást. A kiscsapatok szurkolótáborának mindig nagy ünnepet jelent, ha az NB I. tagjai látogatnak el hozzájuk, kiváltképp, ha a Ferencvárosról, az Újpestről vagy a kupa címvédőjéről, a Zalaegerszegről van szó. Természetesen ezeken a találkozókon nem a házigazdák az esélyesek, de a kupasorozat sajátossága, hogy időnként előfordulnak meglepetések, illetve helyi, a nagyközönség számára addig ismeretlen labdarúgók tehetnek szert országos ismeretségre, gondoljunk csak Uram Jánosra, a Vasas jelenlegi kapusára, aki korábban a Békéscsaba hálóját védve többek között a Ferencváros támadóit is az őrületbe kergette.

Ami a nagyokat illeti, ellentétes előjelekkel várnak neki a küzdelmeknek. A zalaiak korántsem kezdeték jól a bajnokságot. Boér Gábor vezetőedző erről, valamint a hétvégi kupameccsről is nyilatkozott: „Rossz ránézni a tabellára. Soha nem jó, ha a tabella végén helyezkedik el a csapat, ám még sok van hátra a bajnokságból. A vereségek ellenére jó alap lehet, hogy a meccsek döntő részén a játékunkkal volt a legkevesebb probléma, az eredményességet tekintve maradtunk el a várttól. Éppen ezért bízunk abban, hogy az új játékosok érkezésével minél gyorsabban el tudunk mozdulni a kiesőhelyről. Remélem, a gólszerzés mellett sokat javul majd a védekezésünk is, bosszantó, hogy úgy kaptunk sok gólt, hogy kevés lehetőségük volt az ellenfeleinknek. Szinte minden meccsen másik védelmet kellett összeállítanom, ez nem segítette azt, hogy stabilak legyünk. Remélem, minél előbb sikerül megtalálnom azt a védelmet, amely jól muzsikál majd, és sokat tesz hozzá a játékunkhoz. Azzal, hogy sok új játékos érkezett, nagyobb a konkurenciaharc a csapatban, még lelkesebbek a játékosok. Nem teszünk különbséget a bajnokik és a kupameccsek között, minden sikerélményre szükségünk van. Tiszteljük a Cigándot, a lehető legkomolyabban vesszük a találkozót. Önbizalmat adhatna egy esetleges győzelem, ráadásul minden siker megerősíti a csapategységet. Címvédőként fokozott figyelem hárul ránk, még nagyobb az elvárás velünk szemben. Fontos állomása az őszi szezonnak a cigándi kupameccs.”

A Ferencvárosnál izgatottan készülnek az új vezetőedző, Dejan Stanković bemutatkozó találkozójára, amelyet a Nagyecsed ellen vív a csapat. Jó hír a zöld-fehérek háza tájáról, hogy Botka Endre közel két hónapos kényszerpihenőt követően szombaton visszatérhet a pályára. A játékos minderről így nyilatkozott: „Ha minden jól megy, akár már a hétvégén is visszaállhatok. Egy hosszú és nagyon bosszantó sérülésen vagyok túl, de hála istennek, az edzésekre már visszatérhettem. Motivált vagyok, játékra éhes, azért dolgozom, hogy újra tétmérkőzésen is bizonyíthassak. Új vezetőedzőnk nagyon erős karakter. Nagy hangsúlyt fektetünk az elejétől kezdve a taktikai dolgokra, ami szerintem pozitív. Edzésmennyiségben, időben többet dolgozunk, de ez így is van rendjén, ez vezethet eredményre.”

A Kisvárda sincs jó formában a bajnokságban. A klubvezetőség a megoldást az edzőváltásban látta, szeptember 3-tól kezdve Mátyus János irányítja a csapat szakmai munkáját. Az első tétmérkőzése a Pilis elleni kupamérkőzés lesz. Lucas, a csapatkapitány szerint összetett a probléma, nyilatkozatában utalt arra, hogy társainak az sem tett feltétlenül jót, hogy eddig csak idegenbeli találkozókon léptek pályára a bajnokságban, illetve már a jövő heti, Ferencváros elleni bajnokit is érinti. „A rajt jól sikerült, a folytatás viszont már nem, nem tudtuk hozni a megnyerhetőnek gondolt mérkőzéseket. Nyilván nem egyszerű helyzet, amikor hatból hat bajnokit idegenben játszik a csapat, és amikor sorozatban három találkozón pont nélkül marad, szóval ilyen helyzetben normális, hogy feszültek a játékosok. A fiatalok látják, hiába működött sok minden a felkészülési mérkőzéseken, a tétmeccs, az NB I. más kávéház. Sajnos görcsösek vagyunk, de bírni kell a nyomást, bízom benne, ehhez megtaláljuk a megfelelő embereket. Immár Mátyus Jánossal dolgoztunk, aki ismeri őt, tudja, képes motiválni, felpörgetni a kerettagokat. Vasárnap a magyar kupában lépünk pályára, ami alkalmas arra, hogy visszaszerezzük az önbizalmunkat. Hogy a következő bajnokink megint idegenben lesz, ráadásul a Ferencváros otthonában? Mindenki tisztában van vele, a Fradi a legjobb magyar csapat, a Groupama Arénában iszonyúan nehéz nyerni, de úgy nem mehetünk fel a pályára, hogy nincs esély. Megpróbálunk legalább egy pontot szerezni, aztán a következő bajnokinkat talán már otthon vívhatjuk meg” – magyarázta.

A hétvége programja, péntek: Soroksár–Kecskemét (20.00). Szombat: Nagyecsed–Ferencváros (12.45), Tatabánya–Haladás (14.00), Baja–Szeged (15.00), Bicske–Tiszakécske, BKV Előre–Paks, Budaörs–Siófok, Cigánd–Zalaegerszeg, Debreceni EAC–Kozármisleny, Dorog–Honvéd, Dunaharaszti–Vasas, Eger–Debrecen, ESMTK–Fehérvár, Gödöllő–Dunaföldvár, Mezőőrs–Nagykanizsa, Mosonmagyaróvár–Puskás Akadémia, Putnok–Budafok, Unione–Csepel, Veszprém–Komárom, Pécs–Újpest (16.45), Ajka–Mezőkövesd (17.00), Békéscsaba–Kazincbarcika, Csákvár–Haladás. Vasárnap: Keszthely–MTK (13.00), III. Kerület–Diósgyőr (15.00), Kelen–Bonyhád, Körösladány–Gyirmót, Pilis–Kisvárda, PTE-PEAC–Kaposvár, Szentlőrinc–BVSC, Tiszaújváros–Nyíregyháza, Zsámbék–Győr.