2024. július 18., csütörtök

Újabb pofon a bajnoknak

Vasárnap a Torino vendégeként lépett pályára a címvédő Napoli, és a már szokásos védelmi hibájára ezúttal sem kellett sokat várni. Duvan Zapata az első félidő hajrájában egy ajándékba kapott labdát tökéletesen passzolt Antonio Sanabriához, aki könnyedén vezetést szerzett a Torinónak. Nem indult jól a második játékrész sem a Napolinak, Pasquale Mazzocchit ugyanis egy felesleges durvaság miatt a játékvezető azonnal kiállította. Ezt követően a hazai csapat egyértelmű fölénybe került, ami gólokban is megnyilvánult: előbb Nikola Vlasić egy szép átlövéssel növelte csapata előnyét, majd Alessandro Buongiorno fejjel beállította a végeredményt.

Jól kezdett az Inter a Verona elleni hazai találkozón, Lautaro Martínez találatával már az első negyedórában előnybe került. A vendégek azonban Milan Đurić veszélyes fejesével gyorsan jelezték, nem adták fel a találkozót. Olyannyira nem, hogy a második játékrészben Thomas Henry ki is egyenlített. Rögtön nagyobb sebességre kapcsolt a milánói csapat, ám Martínez és Marko Arnautović is kihagyták helyzeteiket. Végül a 93. percben Davide Frattesi ha némi szerencsével is, de megszerezte a hőn áhított gólt.

Megjegyzendő, a végjáték igencsak kaotikusra sikeredett a mérkőzésen. Előbb Darko Lazović kiállítása miatt emberhátrányba került a Verona, majd a 100. percben (!) büntetőhöz jutottak a vendégek, ám Thomas Henry csak a kapufát találta el, így ha nehezen is, de nyert az éllovas. Kezd magára találni a Lazio, amely vasárnap az Udinese otthonában zsinórban harmadik bajnokiját nyerte meg.
A 19. forduló: Bologna–Genoa 1:1, Inter–Verona 2:1, Frosinone–Monza 2:3, Lecce–Cagliari 1:1, Sassuolo–Fiorentina 1:0, Empoli–Milan 0:3, Torino–Napoli 3:0, Udinese–Lazio 1:2. A Salernitana–Juventus és a Roma–Atalanta találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (január 13-án, 14-én, 15-én és 16-án): Genoa–Torino, Napoli–Salernitana, Verona–Empoli, Monza–Inter, Lacio–Lecce, Cagliari–Bologna, Fiorentina–Udinese, Milan–Roma, Atalanta–Frosinone, Juventus–Sassuolo.

IZGALMAK ÉS BOMBAGÓLOK
Jól kezdett hazai pályán a Queens Park Rangers a Bournemouth ellen az FA-kupában. Az első félidő végén a nagy sprintet lefutó Sinclair Armstrong szerzett vezetést csapatának. Majd még a szünet előtt Lyndon Dykes egy gyors akció végén kétgólosra növelte a hazaiak előnyét. A vendégek a második játékrészre összekapták magukat, előbb Marcus Tavernier szépített, kicsit később pedig Kieffer Moore fejjel kiegyenlített. Itt még nem volt vége a vendégek feltámadásának, mert a 69. percben Justin Kluiert megfordította a mérkőzést. A találkozó hajrájában több gól már nem született, így a QPR a jó kezdés ellenére búcsúzni volt kénytelen a kupaküzdelmektől.

Izgalmasan alakult a Brentford–Wolverhampton találkozó. A vendégek a találkozó elején João Gomes felesleges durvasága miatt emberhátrányba kerültek, amit a Brentford ki is használt, és Neal Maupay egy pattogó labdát a gólvonalon túlra juttatott. A szünet után a Wolverhampton Thomas Doyle látványos találatával kiegyenlített, s mivel újabb gól nem született, a párharcot újrajátsszák. A Chelsea–Preston találkozón a vendégek közel egy órán át tartották magukat, ám miután Armansdo Broja látványos találattal megszerezte a vezetést a kékeknek, már felszabadultabban játszott az élvonalbeli csapat. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen Thiago Silva fejjel növelte csapata előnyét, majd Raheem Sterling egy hatalmas szabadrúgásgóllal döntötte el a továbbjutást.

FA-kupa: Brentford–Wolves 1:1, Fulham–Rotherham 1:0, Tottenham–Burnley 1:0, Coventry–Oxford Utd. 6:2, Maidstone–Stevenage 1:0, Millwall–Leicester 2:3, Wimbledon–Ipswich 1:3, Sunderland–Newcastle 0:3, Blackburn–Cambridge Utd. 5:2, Gillingham–Sheffield Utd. 0:4, Hull–Birmingham 1:1, Newport–Eastleigh 1:1, Norwich–Bristol Rovers 1:1, Plymouth–Sutton 3:1, QPR–Bournemouth 2:3, Southampton–Walsall 4:0, Stoke–Brighton 2:4, Watford–Chesterfield 2:1, Chelsea–Preston 4:0, Middlesbrough–Aston Villa 0:1, Sheffield Wed–Cardiff 4:0, Swansea–Morecambe 2:0, Luton–Bolton 0:0, Manchester City–Huddersfield 5:0, Nottingham–Blackpool 2:2, Petersborough–Leeds 0:3, Shrewsbury–Wrexham 0:1, West Brom–Aldershot 4:1, West Ham–Bristol City 1:1.

NEM KEGYELMEZTEK A NAGYOK
Egy félidőn át tanúsított komoly ellenállást a negyedosztályú Arandina a Real Madriddal szemben. A második félidő elején azonban a Brahim Diaz elleni szabálytalanság miatt büntetőhöz jutott a Real, amit Joselu magabiztosan értékesített. Egy perccel később az Arandina védelmének rendezetlenségét Diaz használta ki, majd az utolsó percekben Rodrygo is eredményes volt, de a kis csapat ekkor sem adta fel, sőt két perccel később Nacho hathatós közreműködésével szépített. A Rayo Vallecano viszont csak nehezen győzte le a második ligában szereplő Huescát. A rendes játékidőben nem született találat, a Rayo csak a 118. percben Óscar Valentinnak köszönhetően került előnybe, majd néhány perccel később a Huesca védelmének fellazulását még Isi Palazón is kihasználta. Ha vártnál valamivel nehezebben, de nyert az Atlético Madrid is a harmadik vonalban szereplő Lugo otthonában. A várakozásoknak megfelelően a Matracosok kezdtek jobban, akik már Ángel Correa második percben született találatával megszerezték a vezetést. A vendéglátó azonban ettől nem roppant össze, sőt Leandro Antonetti az első játékrész hajrájában kiegyenlített. A második félidőben nagyobb sebességre kapcsolt a fővárosi csapat, aminek következtében a 66. percben Depay remek egyéni alakítást követően betalált az ellenfél kapujába, majd néhány perccel később Marcos Llorente hajszálpontos passzát is gólra váltotta, ezzel bebiztosította a Matracosok továbbjutását.

Spanyol kupa: Lugo–Atlético Madrid 1:3, Espanyol–Getafe 0:1, Elche–Girona 0:2, Huesca–Rayo Vallecano 0:0, hosszabbítás után 0:2, Alavés–Betis 1:0, Arandina–Real Madrid 1:3, Amorebieta–Celta Vigo 2:4, Burgos–Mallorca 0:3, Ferrol–Sevilla 1:2.

A LILLE TUCATGYŐZELME
Nem mindennapi győzelmet aratott a Lille a francia kupában a Golden Lion csapata felett, ugyanis egy tucat góllal küldte haza ellenfelét. A találkozón Jonathan David és Edon Zhegrova mesterhármast jegyzett, Yusuf Yazici és Hákon Haraldson duplázott. A Golden Lion egyébként ötszörös bajnoka Martinique-nek, amely egyike Franciaország tengerentúli megyéjének. A Lille természetesen története legnagyobb győzelmét aratta, ugyanakkor a francia kupában messze nem ez a rekordgyőzelem, 1942-ben ugyanis a Lens 32:0-ra győzte le az Auby Austuriest.

Francia kupa: Challans–Rodez 0:4, Chambly–Racing 1:2, Feignies Aulnoye–Quevilly Rouen 1:0, Pau–Nantes 1:4, Sarreguemines–Valenciennes 0:2, Metz–Clermont 1:1, büntetőkkel 1:3, Fabregues–Trelissac 1:4, Ales–Paris FC 1:2, Brest–Angers 1:0, Lille–Golden Lion 12:0, La Duchere–Le Puy 1:2, Orleans–Nimes 2:1, Romorantin–Moulien 4:0, Amiens–Montpellier 1:2, Avoine–Strassbourg 0:4, Les Herbiers–Chateauroux 2:2, büntetőkkel 3:4, Saint Omer–Dunkerque 2:3, Sannois–Bordeaux 1:1, büntetőkkel 2:4, Sochaux–Lorient 2:1, Nice–Auxerre 0:0, büntetőkkel 4:2, Guingamp–Rennes 0:2, Le Havre–Caen 2:1, Lens–Monaco 2:2, büntetőkkel 5:6, Pontarlier–Lyon 0:3, Thionville–Marseille 0:1.