2024. július 18., csütörtök

A bajnok feltámadása

Nem állt hadilábon a szerencsével a Manchester City a Newcastle otthonában szombat este. Már a találkozó elején hátrányba kerülhetett volna a címvédő, de Sean Longstaff találatát lesállás előzte meg. Az első játékrész közepén magára talált a City, olyannyira, hogy Bernardo Silva sarokkal lőtt góljával a vezetést is megszerezte.

Nem tartott sokáig a vendégek öröme, Alexander Isak tíz percen belül kiegyenlített, majd Anthony Gordon találatával már a Newcastle-nél volt az előny. A második játékrészben nagyobb sebességre kapcsoltak a vendégek, aminek meg is lett az eredménye, mert a csereként beállt Kevin De Bruyne a hajrához érkezve egy pontosan helyezett lövéssel egalizált. A bírói ráadásban is a belga volt a főszerepben, pazar labdát adott a fiatal Oscar Bobbnak, aki belőtte a City harmadik, győzelmet jelentő gólját. Cole Palmer büntetőjével nyerte meg a Chelsea a Fulham elleni londoni rangadót. Bár a Fulhamnak is voltak helyzetei, egyenlíteni nem tudott.

A 21. forduló: Chelsea–Fulham 1:0, Newcastle–Manchester City 2:3, Everton–Aston Villa 0:0, Burnley–Luton 1:1. A Manchester United–Tottenham találkozó lapzárta után ért véget. Az Arsenal–Crystal Palace és a Brentford–Nottingham találkozót január 20-án, a Sheffield Utd.–West Ham és a Bournemouth–Liverpool mérkőzést január 21-én, a Brighton–Wolves mérkőzést január 22-én játsszák.

A következő forduló (január 30-án, 31-én és február 1-jén): Nottingham–Arsenal, Fulham–Everton, Luton–Brighton, Crystal Palace–Sheffield Utd., Aston Villa–Newcastle, Manchester City–Burnley, Tottenham–Brentford, Liverpool–Chelsea, West Ham–Bournemouth, Wolves–Manchester United.

MÁR DOBOGÓN A BILBAO!
Egy félidő alatt eldőltek a lényegi kérdések az Athletic Bilbao–Real Sociedad baszk rangadón. Alejandro Berenguer duplájával a Bilbao a szünetre megnyugtató előnyre tett szert. A vendégek a második játékrészben felbátorodtak, ám a hazaiak jó védekezése miatt sokáig nem tudtak gólt szerezni. A hajrában Mikel Oyarzabalnak köszönhetően csak összejött a szépítés, de az egyenlítésre már nem maradt idő. Továbbra sem tud magára találni a szebb napokat is megélt Villarreal, amely ezúttal a Las Palmas vendégeként szenvedett vereséget. A szezon meglepetéscsapata, a Girona csak egy vérszegény gól nélküli döntetlent játszott a sereghajtó Almería vendégeként, de a megszerzett egy pont is elég volt ahhoz, hogy a táblázat élére álljon.

A 20. forduló: Sevilla–Alavés 2:3, Las Palmas–Villarreal 3:0, Mallorca–Celta Vigo 1:1, Athletic Bilbao–Real Sociedad 2:1, Betis–Granada 1:0, Almería–Girona 0:0, Cádiz–Valencia 1:4.

A következő forduló (január 19-én, 20-án, 21-én és 22-én): Alavás–Cádiz, Rayo Vallecano–Las Palmas, Villarreal–Mallorca, Valencia–Athletic Bilbao, Celta Vigo–Real Sociedad, Osasuna–Getafe, Real Madrid–Almería, Betis Barcelona, Girona–Sevilla, Granada–Atlético Madrid.

GYŐZELEMMEL EMLÉKEZTEK A CSÁSZÁRRA
Franz Beckenbauerre emlékezve egyperces gyászszünettel kezdődött a forduló nyitómérkőzése, a Bayern München–Hoffenheim találkozó. Jamal Musiala a kapufát is igénybe véve a 16. percben megszerezte a vezetést a bajoroknak. A második játékrészben a vendégek több ígéretes egyenlítései lehetőséget is kihagytak, s ahogy lenni szokott, büntetett a Bayern. Musiala a második találatával gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát, az utolsó percekben pedig Harry Kane bombagóllal teljesen demoralizálta a vendégeket.

Az angol támadó 22 góllal zárta a bajnokság első felét, amivel beállította Robert Lewandowski rekordját. Nem lehet azt mondani, hogy parádézott volna a listavezető Bayer Leverkusen az Augsburg vendégeként, Exequiel Palacios 94. (!) percben született találatával mégis értékes három ponthoz jutott. A Leipzig viszont meglepő vereséget szenvedett hazai pályán a Frankfurttal szemben. Ansgar Knauff már a 7. percben előnyhöz juttatta a vendégeket, amire a lipcseiek nem tudtak válaszolni.

A 17. forduló: Bayern München–Hoffenheim 3:0, Augsburg–Leverkusen 0:1, Freiburg–Union Berlin 0:0, Köln–Heidenheim 1:1, Mainz–Wolfsburg 1:1, Leipzig–Frankfurt 0:1, Darmstadt–Borussia Dortmund 0:3, Bochum–Werder Bremen 1:1. A Mönchengladbach–Stuttgart találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (január 19-én, 20-án és 21-én): Mainz–Union Berlin, Darmstadt–Frankfurt, Freiburg–Hoffenheim, Heidenheim–Wolfsburg, Köln–Borussia Dortmund, Bochum–Stuttgart, Leipzig–Leverkusen, Bayern München–Werder Bremen, Mönchengladbach–Augsburg.

ÉLCSAPATOK VERESÉGE!
Meglepő vereséget szenvedett a hercegségbeli csapat a Monaco–Reims bajnokin. Az első félidőben Teddy Teuma szerzett vezetést a vendégeknek. A szünetet követően Wissam Ben Yedder válaszolt ugyan, de a hazaiak nem sokáig örülhettek az egyenlítésnek, mert Reda Khadra hatalmas sprintet levágva betalált a Monaco hálójába.

A hajrában Azor Matusiwa döntötte el a találkozót. Kikapott a második helyen álló Nice is, amely a Rennes vendégeként lépett pályára. A hazaiak Benjamin Bourigeaud büntetőjével kerültek előnybe, majd a szünetet követően Arnaud Kalimuendo biztosította be a Rennes győzelmét.

A 18. forduló: Marseille–Strasbourg 1:1, Monaco–Reims 1:3, Rennes–Nice 2:0, Lille–Lorient 3:0, Brest–Montpellier 2:0, Metz–Toulouse 0:1, Nantes–Clermont 1:2. A Le Havre–Lyon és a Lens–PSG találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (január 26-án, 27-én és 28-án): Lyon–Rennes, Nice–Metz, Marseille–Monaco, Montpellier–Lille, Clermont–Strasbourg, Lorient–Le Havre, Reims–Nantes, Toulouse–Lens, PSG–Brest.

GÁLÁZOTT AZ INTER
A Monza–Inter találkozón a listavezető egy kezezés miatt jutott büntetőhöz az első negyedórában, és a mészponthoz álló Hakan Çalhanoğlu nem hibázott. Még magához sem térhetett a Monza, Lautaro Martínez egy tetszetős összjáték után növelte a vendégek előnyét.

A második félidőben Çalhanoğlu duplázott, amivel gyakorlatilag lezárta a találkozót. Matteo Pessinának köszönhetően ugyan szépített a hazai csapat, ám az utolsó percekben Martínez egy tizenegyes értékesítésével másodszor is eredményes volt, majd Marcus Thuram adta meg a vendéglátónak a kegyelemdöfést. Nem indult jól a címvédőnek a Salernitana elleni hazai találkozó, a vendégek ugyanis Antonio Candrewa bombagóljával az első fél óra végén előnybe kerültek. A Napoli a szünet előtt Matteo Politano büntetőjével kiegyenlített, és a második félidőben nagy nyomást gyakorolt ellenfelére, de a győzelmet csak Amir Rrahmaninak a 96. (!) percben született, igencsak szerencsés találatával harcolta ki.

A 20. forduló: Genoa–Torino 0:0, Napoli–Salernitana 2:1, Verona–Empoli 2:1, Monza–Inter 1:5, Lacio–Lecce 1:0, Cagliari–Bologna 2:1. A Fiorentina–Udinese és a Milan–Roma találkozó lapzárta után ért véget. Az Atalanta–Frosinone mérkőzést ma, a Juventus–Sassuolo találkozót holnap játsszák.

A következő forduló (január 20-án és 21-én): Roma–Verona, Udinese–Milan, Frosinone–Cagliari, Empoli–Monza, Salernitana–Genoa, Lecce–Juventus, Bologna–Fiorentina, Torino–Lazio, Sassuolo–Napoli, Inter–Atalanta.

AFRIKA KUPA: REMEKELT A RENDEZŐ
Szombaton megkezdődött Elefántcsontparton az Afrika-kupa. Az első találkozón a házigazda Bissau-Guineával csapott össze, és már a 4. percben Seko Fofana életerős lövésével előnybe került. Később ugyanő ismét célba vette az ellenfél kapuját, de másodjára csak a kapufát találta el.

A második játékrészben Jean-Philippe Krasso egy cselsorozat végén megduplázta a házigazda előnyét, amivel eldöntötte a találkozót. A csoport másik mérkőzésén vasárnap délután Nigéria meglepetésre csak döntetlent ért el Egyenlítői-Guinea ellen.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Elefántcsontpart–Bissau-Guinea 2:0, Nigéria–Egyenlítői-Guinea 1:1.