2024. július 18., csütörtök

Nem lassít a Girona

Továbbra sem adja jelét a kifulladásnak a spanyol bajnokságban a Girona. A barcelonai csapat vasárnap este az ezer sebből vérző Sevillát ütötte ki hazai pályán. A találkozó nem indult jól a hazaiaknak, mert a vendégek a 10. percben előnybe kerültek, de a katalánokat ez cseppet sem roppantotta össze, hanem Dovbik kilenc perc alatt három gólt vágott! A mesterhármast jegyző játékos összességében 14 találatnál jár a bajnokságban, amivel vezeti a góllövőlistát, de a Girona a második játékrészben további két góllal terhelte ellenfele hálóját. Magyar szempontból érdekes, hogy a 30. percben csereként beállt az éllovas csapatba a 19 éves Yaakobishvili Antal, aki így a kupa után a spanyol bajnokságban is bemutatkozott.

Spanyol bajnokság, 21. forduló: Betis–Barcelona 2:4, Girona–Sevilla 5:1. Az élmezőny: Girona 52, Real Madrid 51, Barcelona 44, Athletic Bilbao 41, Atlético Madrid 38 pont stb. Angol bajnokság, 21. forduló: Bournemouth–Liverpool 0:4. Az élmezőny: Liverpool 48, Manchester City, Arsenal és Aston Villa 43 pont stb. Német bajnokság, 18. forduló: Mönchengladbach–Ausgburg 1:2. Olasz bajnokság, 21. forduló: Salernitana–Genoa 1:2, Lecce–Juventus 0:3. Az élmezőny: Juventus 52, Inter 51, Milan 45 pont stb. Francia kupa: Chatearoux–Le Havre 0:1, Clermont–Strassbourg 1:3, Racing–Lille 0:1, Rouen–Toulouse 3:3, büntetőkkel 12:11, St. Priest–Romorantin 4:1, Sochaux–Reims 3:2, Rennes–Marseille 1:1, büntetőkkel 9:8.

AFRIKA-KUPA

HENGERELT DÉL-AFRIKA
Az E csoportban Dél-Afrika Namíbiával csapott össze, amely a nyitókörben meglepetésre legyőzte Tunéziát. A déliek semmit sem bízott a véletlenre, s Tau büntetőjével korán megszerezték a vezetést. Namíbia kénytelen volt kitámadni, amit viszont Zwane maximálisan kihasznált, két góljával már a szünetre eldöntötte a mérkőzést, amelynek hajrájában Maseko tette kiütésessé Dél-Afrika győzelmét. Az F csoportban Zambiának és Tanzániának is csak a győzelem felelt volna meg. Ennek megfelelően mindkét csapat támadólag lépett fel. Az első játékrész Tanzánia szája íze szerint alakult, mert egy labdaszerzést követően Msuvának köszönhetően előnybe került, Zambia ráadásul Kabwe kiállítása után tíz emberre fogyatkozott. Ennek ellenére Daka a találkozó utolsó perceiben kiegyenlített, így pontot mentett csapatának.

Ide tartozó hír, hogy visszatér Angliába, és klubcsapatánál, a Liverpoolnál kezelteti izomsérülését Mohamed Szalah, Egyiptom sztárfutballistája. „Reméljük, hogy amennyiben bejutunk az elődöntőbe, azon a mérkőzésen már ismét pályára léphet” – írta közleményében az egyiptomi szövetség. A 31 éves Szalah – aki eddig egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott a kontinensviadalon – csütörtökön a Ghána elleni csoportmeccsen sérült meg, ezért az első félidő végén le kellett cserélni. A korábbi bejelentés szerint csak két találkozót kellett volna kihagynia, most azonban már háromról van szó. A hétszeres Afrika-bajnok Egyiptom az Elefántcsontparton zajló tornán két forduló után a B csoport második helyén áll 2 ponttal, Ghánának és Mozambiknak 1-1 pontja van.

Afrika-kupa, 2. forduló, E csoport: Dél-Afrika–Namíbia 4:0. A csoport állása: Mali 4, Dél-Afrika és Namíbia 3, Tunézia 1 pont. F csoport: Zambia–Tanzánia 1:1. A csoport állása: Marokkó 4, Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia 2, Tanzánia 1 pont.