2024. július 18., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Folytatódik

Mintegy másfél hónapnyi pihenőt követően pénteken az MTK–Újpest találkozóval folytatódik a pontvadászat a magyar bajnokságban. Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nem a Ferencváros telelt az élen, ám a legtöbb szakember azon a véleményen van, hogy a tavaszi idény során a rekordbajnok ledolgozza minimális hátrányát a Pakssal szemben, és a fővárosi csapat sorozatban hatodszor is felemelheti a bajnoknak járó serleget.

Nem igazán bíznak a végső sikerben a Paksnál sem, erről tanúskodnak a korábban a Ferencvárosnál is maradandót alkotó Böde Dániel szavai: „Vasárnap a Puskás Akadémiával kezdünk, rangadó vár ránk, ha sikerül nyerni, egy riválist leszakíthatnánk magunkról, nagyot léphetnénk előre. Nekünk nem a Fradit kell néznünk, úgyis megnyeri a bajnokságot, ugyanakkor jó lenne minél tovább az első helyen maradni, mert az azt jelentené, jó eséllyel leszakadnak azok a riválisok, amelyek a dobogóért küzdenek. Örülnénk, ha valaki most garantálni tudná számunkra a bronzérmet. És nem azért, mert kishitűek vagyunk, sokkal inkább reálisan látjuk a helyzetünket. A Ferencváros más kávéház, minden tekintetben kiemelkedik a mezőnyből, ezzel szemben a Paks alighanem a legkisebb költségvetésből gazdálkodik az első osztályban.”

A vasárnapi találkozó kétségkívül fontos lesz a tolnaiak számára. Annál is inkább, mert az utolsó őszi fordulóban nagy pofonba szaladtak bele Székesfehérváron, és semmiképpen sem tenne jót a csapat moráljának egy újabb, közvetlen riválistól elszenvedett vereség. Böde gondolatait folytatva, az anyagi lehetőségeket tekintve nemcsak a Paks képtelen felvenni a versenyt a Fradival, hanem a harmadik helyezett Fehérvár is, amely a téli szünetben kénytelen volt lemondani legjobb támadójáról, a góllövőlistát vezető boszniai Kenan Kodróról. Hogy a veszteség még nagyobb legyen, a támadó 600 ezer euró ellenében pont a Fradihoz igazolt le. Minderről a játékos így nyilatkozott: „Szezonzárás másnapján hívott a nagybátyám, aki egyben az ügynököm is, hogy a Ferencvárostól hívták, hogy megszereznének. Azt mondta, néhány napon belül hivatalos ajánlatot tesznek, és természetesen azt válaszoltam, hogy nagyon is érdekel a dolog. Az igazság az, hogy minden nagyon gyorsan zajlott. Jönni akartam, hiszen ez a legjobb klub Magyarországon, egy történelmi klub, amely minden évben Európában szerepel. Nem akarok a rossz hangulatú dolgokról beszélni, de a váltást nem vették jó néven, még ha sokan meg is értették. Végül is, harmincévesen kaptam egy ilyen lehetőséget. Talán azok, akik nagyon-nagyon elvakultak, nem látják be, de ez szerintem normális a labdarúgás világában. Jó klubok mindenfelé vannak Európában, de talán az egész világon is. A magyar bajnokság persze gyengébb, mint a topbajnokságok, de itt is vannak jó játékosok, nagy a versengés, és az igazság az, hogy a karrierem legjobb döntése volt idejönni, és otthagyni Spanyolországot. Itt helyére kerültek a dolgaim. Két és fél évig voltam a Fehérvárnál, és most egy olyan történelmi klubnál vagyok, mint a Ferencváros, amelyiknek nagy céljai vannak, és minden évben elvárás a bajnoki cím.”

Érthető, hogy a Fehérvárnál nem mindenki örül az üzletnek. Sokan kritizálják a klub vezetőségét, hogy alacsonyan szabták meg a játékos kivásárlási árát. A felháborodás annál is inkább érthető, mert nem Kodro az egyedüli, akit a csapat kénytelen lesz nélkülözni a bajnokság folytatásában. Kalmár Zsolt ugyanis a közelmúltban térdműtéten esett át, ami miatt nagy valószínűséggel a nyári Európa-bajnokságot is kénytelen lesz kihagyni. „Sajnos igazak a hírek, térdműtéten estem át a napokban. Komoly döntést kellett meghoznom a karrierem szempontjából, hogy a jövőben fájdalommentesen játsszak, és 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. A jövőm és a karrierem szempontjából úgy láttam jónak, hogy most kell ezt megtennem. Jelentősen megnehezítette a helyzetemet annak a tudata, hogy nyáron Európa-bajnokság van, ami számomra nagyon fontos. Nem tehetem meg azonban a csapattársaimmal és magammal szemben azt, úgy lépjek pályára, hogy nem tudok 100 százalékos teljesítményt nyújtani a klubcsapatomban és válogatottban egyaránt.”

Kérdés, hogy két meghatározó emberének elvesztése mekkora törést okoz majd a Fehérvárnak, amely pedig az őszi idényt remekül zárta, a legutóbbi öt bajnokiján 13 pontot szerzett. A Fehérvár, Paks, Puskás Akadémia hármason túl a dobogóra feni a fogát a télen jól erősítő Debrecen is. Az egyértelműnek tűnik, hogy a két kiesőt a Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda hármasból kell keresni, bár mivel a labda gömbölyű, meglepetések sem elképzelhetetlenek…

A hétvége programja, péntek: MTK–Újpest (20.00). Szombat: Zalaegerszeg–Fehérvár (12.30), Kisvárda–Ferencváros (15.00), Debrecen–Diósgyőr (17.30). Vasárnap: Mezőkövesd–Kecskemét (15.00), Paks–Puskás Akadémia (17.30).