2024. október 1., kedd

Tűzzel játszó szurkolók

Finoman szólva sem hozott szemet kápráztató játékot az Atlético Madrid–Real Madrid találkozó első félideje. A kapusoknak mindössze két-két lövést kellett hárítaniuk, egyébként néhány kósza elfutást leszámítva állóháborút láthattak a nézők. A második félidő elején valamivel aktívabbak voltak a csapatok, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, majd egy szabadrúgáskombinációt követően Éder Militão szerezte meg közelről a királyi gárda vezető találatát. A gól után a Matracosok szurkolói közül néhányan elvesztették a fejüket, és öngyújtóval kezdték dobálni Thibaut Courtois-t, a vendégek kapusát. A sípmester az öltözőbe parancsolta a játékosokat, Diego Simeone, az Atléti vezetőedzője pedig kétségbeesetten próbálta meggyőzni a szurkolókat, hogy fejezzék be a sporttal összeegyeztethetetlen cselekedeteiket. Negyedórányi kényszerszünetet követően előbb Vinícius Júnior, majd Endrick is lezárhatta volna a találkozót, de helyzeteik kimaradtak. A hazaiak az utolsó percekben elkeseredett támadásokat indítottak, aminek meglett az eredménye, mert a bírói ráadásban Ángel Correa kiegyenlített.

Fél óra alatt eldöntötte a Napoli a Monza elleni találkozót, Matteo Politanót követően Hvicha Kvarachelia is betalált az újonc kapujába. A Monza támadójátékáról elég annyit elmondani, hogy kereken egy óra kellett a csatárainak, hogy először eltalálják a nápolyiak kapuját. Győzelmével a Napoli visszavette az első helyet a táblázaton.

Nem indult jól a hazaiaknak a Manchester United–Tottenham találkozó, hiszen a vendégek Brennan Johnsonnak köszönhetően már az első percekben megszerezték a vezetést. A szünet előtt tovább romlott a Vörös Ördögök helyzete, mivel csapatkapitányukat, Bruno Fernandest kiállította a játékvezető. Hasonlóan kezdődött a második játékrész is, mint az első, ezúttal Dejan Kulusevski talált be a hazai kapuba. A hajrában végül Dominic Solanke döntötte el a három pont sorsát.

Korábban megírtuk, hogy Marinho Saldanha leigazolásával a Ferencváros egyértelműen megnyerte az átigazolási versenyt. Mindez bebizonyosodott a Puskás Akadémia elleni, „az ősz mérkőzésének” beharangozott találkozón is. Az első félidőben a felcsútiak játszottak veszélyesebben, és Dibusz Dénesnek több védenivalója is akadt, a zöld-fehérek kaput eltaláló lövést sem tudtak leadni ebben az időszakban. A szünet után alaposan megváltozott a játék képe, főleg Saldanha pályára lépése után, aki szűk húsz perc alatt mesterhármast jegyzett, ezzel eldöntötte a rangadót.

Eredmények, német bajnokság, az 5. fordulóból: Hoffenheim–Werder 3:4. Az élcsoport: Bayern 13, Eintracht 12, Leipzig 11, Leverkusen és Borussia (D) 10 pont stb. Angol bajnokság, a 6. fordulóból: Manchester United–Tottenham 0:3. Az élcsoport: Liverpool 15, Manchester City és Arsenal 14, Chelsea és Aston Villa 13 pont stb. Spanyol bajnokság, a 8. fordulóból: Betis–Espanyol 1:0, Atlético–Real Madrid 1:1. Az élcsoport: Barcelona 21, Real Madrid 18, Atlético 16, Athletic és Mallorca 14 pont stb. Olasz bajnokság, a 6. fordulóból: Empoli–Fiorentina 0:0, Napoli–Monza 2:0. Az élcsoport: Napoli 13, Juventus 12, Milan, Inter és Torino 11 pont stb. Francia bajnokság, a 6. fordulóból: Angers–Reims 1:3, Strasbourg–Marseille 1:0, Nantes–St.-Étienne 2:2. Az élcsoport: PSG és Monaco 16, Marseille 13, Reims 11, Lille 10 pont stb. Magyar bajnokság, a 8. fordulóból: Ferencváros–Puskás Akadémia 1:0 (Saldanha 65., 77. és 82.). Az élcsoport: Ferencváros 18, Puskás Akadémia 15, Paks 13, MTK 12 pont stb.

 

Nyitókép: Ángel Correa (középen) Thibaut Courtois és Éder Militão között is áthámozta magát (Fotó: Beta/AP)