2024. július 23., kedd

Flick lesz a németek új szövetségi kapitánya

Flick aláírt

Hansi Flick kedden aláírta szerződését a Német Labdarúgó-szövetséggel, így az Európa-bajnokság után ő lesz a válogatott új szövetségi kapitánya. A Joachim Löwöt követő, 56 éves szakember 2024-ig, a hazai rendezésű kontinensviadalig kötelezte el magát. A bajnok Bayern München és Flick az edző kérésére bontotta fel a szerződését az idény végén, a tréner 19 hónap alatt hét trófeát gyűjtött a klubbal. Flick a 2014-es világbajnoki diadal során még Löw segítője volt a válogatottnál. Azt már hónapok óta tudni lehetett, hogy a jelenlegi kapitány az Eb után távozik.

Gondok az Angliában légióskodó németekkel

Gondot jelent annak a hat német labdarúgónak a csatlakozása az Európa-bajnokságra készülő kerethez, akik angol klubcsapatokból érkeznek Joachim Löw szövetségi kapitány együtteséhez. A német kormány vasárnap az indiai koronavírus-mutáció szigetországi terjedése miatt kötelező kéthetes karantént szabott meg a Nagy-Britanniából az országba érkezők számára, ami a futballistákra is érvényes. A karanténkötelezettséget negatív tesztekkel sem lehet kiváltani. A szabály ugyancsak problémát jelent majd, de már az egész küldöttségre vonatkozóan, ha a németek bejutnak a négy közé, a kontinensbajnokság végjátékára ugyanis Londonban kerül sor. A német keret hat angliai légiósa közül négy – İlkay Gündoğan (Manchester City), illetve Kai Havertz, Antonio Rüdiger és Timo Werner (mindhárom Chelsea) – jelenleg Portugáliában van, ahol a BL szombati döntőjére készül. Rajtuk kívül még Bernd Leno (Arsenal) és Robin Koch (Leeds United) érkezik a Premier League-ből.

A németek péntektől június 6-áig Ausztriában edzőtáboroznak, ahol hasonló okokból szintén szigorú szabályokat léptettek életbe, és jövő keddtől ismét leszállási tilalmat vezetnek be a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek számára. A német válogatott június 7-én Düsseldorfban Lettországgal játszik felkészülési meccset. A Eb-n mindhárom csoportmérkőzését Münchenben játssza: június 15-én a franciák, június 19-én a portugálok, június 23-án pedig a magyarok lép pályára az Allianz Arénában.

Felmondott a bajnok Lille vezetőedzője

Két nappal a francia bajnoki cím megszerzése után bejelentette távozási szándékát Christophe Galtier, a Lille vezetőedzője. A szakembernek egy év még hátravan a szerződéséből, de a hírek szerint a Nice, a Lyon és a Napoli is élénken érdeklődik iránta. Galtier 2017 decemberében lett a Lille vezetőedzője, akkor még a kiesés elkerülése volt a cél, majd az évek alatt a bajnoki elsőség is elérhetővé vált. A csapat a papírformát borítva 2011 után lett most ismét bajnok, egy ponttal megelőzve a tavaly győztes Paris Saint-Germaint.

Klinsmann a Totenham felé kacsingat

A németek világbajnok labdarúgója, korábbi szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann kijelentette, hogy szívesen lenne volt klubja, a Tottenham vezetőedzője. „Természetesen megfontolnám a dolgot” – mondta a Sky Sportsnak a szakember, hozzátéve, hogy az észak-londoni egyesület elnöke, Daniel Levy tudja a telefonszámát. José Mourinho áprilisi menesztése után az idény végéig a fiatal Ryan Mason irányította a Spurst, amelynek azonban a következő szezonra még nincs meg a vezetőedzője.

Klinsmann először az 1994/95-ös idényben játszott a Tottenhamben, akkor az év legjobbjának választották Angliában. 1998-ban aztán egy fél szezonra visszatért. „Életem legjobb időszakát töltöttem ott” – jelentette ki az 56 éves sportember. Klinsmann 2004 és 2006 között a német válogatott szövetségi kapitánya volt, világbajnoki bronzérmet szerzett a csapattal, majd a Bayern Münchennél eltöltött rövid, viszonylag sikertelen időszakot követően 2011-től öt éven át az amerikai nemzeti együttest irányította. Edzőként eddig a tavalyi, herthás „kaland” volt az utolsó fejezet az életében, a berliniektől 2020 februárjában, mindössze tíz hét után távozott, mert nem érezte a bizalmat.

A Tottenham a hetedik helyen végzett a Premier League-ben, így a következő idényben a Konferencia Ligában lesz érdekelt a nemzetközi porondon.

Modrić hosszabbított a Realnál

További egy évvel, 2022 nyaráig meghosszabbítja szerződését Luka Modrić, a Real Madrid aranylabdás horvát futballistája. A spanyol klub kedden jelentette be, hogy megállapodott a 35 éves középpályással, aki 2012 nyara óta erősíti a csapatot. Modrić a Real Madridban eddig 391 mérkőzésen 28 gólt és 61 gólpasszt ért el, az együttessel négyszer hódította el a Bajnokok Ligáját, kétszer spanyol bajnok lett. Legnagyobb egyéni sikereként 2018-ban – Lionel Messi és Cristiano Ronaldo „uralkodását” megtörve –, miután a horvát válogatottal világbajnoki döntőt játszott, elnyerte az Aranylabdát.

A Brøndby a dán bajnok

Története során 11. alkalommal a Brøndby nyerte meg a dán bajnokságot. Az együttes hétfő este a zárófordulóban a Nordsjaelland 2:0-s legyőzésével, 9700 szurkoló előtt hódította el a bajnoki címet, amelyet legutóbb 16 esztendővel ezelőtt kaparintott meg. A Brøndby egyetlen ponttal előzte meg a címvédő Midtjylland együttesét, a harmadik a København lett.