2024. július 28., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Közel a harmincadik aranyérem

A Fradi akár már a szombati, Honvéd elleni mérkőzésen megnyerheti a bajnoki címet

Akár már szombaton bajnok lehet a Ferencváros labdarúgócsapata, amely a múlt héten simán legyőzte a címvédő Vidit, és az utolsó négy fordulónak 11 pontos előnnyel vág neki.

A Fradi játékosai már a hétvégén a bajnoki címet ünnepelhetik (Fotó: MTI)

A Fradi játékosai már a hétvégén a bajnoki címet ünnepelhetik (Fotó: MTI)

A zöldek fontos mérkőzést vívtak múlt szombaton a Groupama Arénában, a fehérváriak ugyanis esetleges győzelemmel még szorossá tehették volna a bajnokság hajráját. Nem is alakult rosszul a meccs, Tokmac Nguen révén gyorsan vezetést szereztek a hazaiak, de a 21. percben Loic Nego egyenlített. A második félidő közepéig tartotta is a döntetlent a vendégcsapat, de akkor Ihor Haratin révén ismét a Fradi szerzett vezetést, majd a csereként beállt Davide Lanzafame (akit nem is olyan régen fegyelmezési okokból kitettek a keretből) kétszer is betalált, beállítva a 4:1-es végeredményt.

Revansot szerettünk volna venni a kupavereségekért, és sikerült is elérni a célunkat. A jövőt illetően fontos, hogy minél előbb megszerezzük azt az egy hiányzó pontot, és bebiztosítsuk a bajnoki címet” – nyilatkozta Szerhij Rebrov, utalva arra, hogy a hétvégén, a Honvéd elleni idegenbeli mérkőzésen már a döntetlen is elég lenne a bajnoki címhez. A statisztika kedvező: a Fradi a legutóbbi öt, Honvéd elleni meccsén nem kapott ki, négy győzelem mellett egyszer játszott vele döntetlent.

A Vidi is kilenc ponttal vezet a harmadik helyen álló Debrecen előtt, így elképzelhetetlen, hogy ne szerezze meg az ezüstérmet. „Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez és ahhoz, hogy minden bizonnyal megnyerte a bajnokságot. Mindenki tudja, hogy milyen nehéz ritmusban, szinte háromnaponta játszottunk egész évben, fontos emberek hiányoztak a csapatból. Nagyon büszke vagyok a csapatra, és ezt el is mondtam a játékosoknak a lefújás után, hiszen remek szezont futnak” – mondta Marko Nikolić, aki a keddi magyarkupa-elődöntőben már örülhetett, a debreceni 3:0-s sikerrel ugyanis csapata bejutott a fináléba. Szombaton a Puskás Akadémia lesz az ellenfél, amely a hétvégén 1:0-ra verte a Mezőkövesdet, de így is csak három pontra van a kiesőzónától. A felcsútiak a nagy számok törvénye alapján ilyenkor szoktak nyerni a jobb csapatok ellen, mi nem nagyon fogadnánk a Vidi biztos győzelmére.

A kiesés ellen harcoló csapatok közül a Kisvárda és a Diósgyőr is nyert (előbbi az MTK-t idegenben, utóbbi a Paksot verte meg otthon), míg a bajnoki hajrára a Paks is veszélybe került azt követően, hogy immár hét találkozó óta nem tud győzni, ráadásul egymás után ötödik mérkőzésén volt gólképtelen.

A hétvégén ebben a régióban is döntő jelentőségű eredmények születhetnek. A 9. helyezett Kisvárda az utolsó Haladást fogadja, és a szombathelyieknek kell még az erő, ha véghez akarják vinni a bennmaradás csodáját. Egy hete Debrecenben kaptak ki, akkor Horváth Ferenc edző úgy nyilatkozott, a játékosai elhitték, hogy elég, ha a mez, a cipő, a sportszár ott van a pályán. „Nem éreztem a megalkuvás nélküli küzdőszellemet. Nem vehetjük el magunktól a lehetőséget, harcolunk tovább!” – tette hozzá.

A 10. Pakshoz a 7. MTK látogat, míg a kiesőhelyen lévő Diósgyőr a borsodi rangadón a Mezőkövesd vendége lesz.

A 30. forduló programja

Április 27., szombat: Újpest–Debrecen (17 óra), Vidi–Puskás Akadémia (17), Mezőkövesd–Diósgyőr (17), Paks–MTK (17), Kisvárda–Haladás (17), Honvéd–Ferencváros (19.30).