2024. július 28., vasárnap

Mindig egy fokozattal feljebb

A címvédő USA az első döntős a női vb-n – Argentína kapufáig jutott – Haiti 93 percig bírta

VIII. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Kedden este, amikor egy órával a női futball-vb első elődöntőjének rajtja előtt nyilvánosságra hozták a kezdő tizenegyeket, a világ nagy része meghökkenve látta, hogy a tornán eddig remekül szereplő Megan Rapinoe nincs ott az USA csapatában. Az angolok esélyei máris nőttek, mind a szakértők, mind pedig a legnagyobb sportfogadóirodák számításai szerint, ám amint útjára indult a labda, következett a szokásos forgatókönyv: az Egyesült Államok alig tíz perc elteltével megszerezte a vezetést, majd átadta a területet Angliának. A lyoni Groupama Stadion 55 ezres közönsége hamarosan az egyenlítést is láthatta, hiszen egy remek bal oldali beadás után White rúgott a kapuba. Az 1:1-es állás nem sokáig maradt fenn a kijelzőn. Nagyon úgy tűnik, hogy a 2019-es vb-n Alex Morganék még mindig tudnak egy fokozattal feljebb kapcsolni, s ha nincs Rapinoe, Morgan is megoldja a dolgokat. A 31. minutumban az amerikaiak csatárja védhetetlenül fejelt Carly Telford hálójába. A szünetben Phil Neville, a szigetországiak szövetségi kapitánya rendet tett a fejekben, Anglia pedig nagyrészt fölényben játszott a második játékrészben. Szűk tíz perccel a meccs vége előtt egy, a videobírós visszajátszás után is vitatható tizenegyest ítélt meg a játékvezető Stephanie Houghtonék javára, a csapatkapitány azonban kihagyta a büntetőt. Ezt követően Bright egy durva belépőért megkapta második sárgáját is, így az Amerikai Egyesült Államok emberelőnyben fejezte be a mérkőzést, s 2:1-es győzelmükkel elsőként jutottak be a döntőbe.

A háromszoros győztes, jelenleg címvédő USA Jill Ellis irányítása alatt eleddig nem talált legyőzőre, a szövetségi kapitánynak azonban főhet a feje: az elődöntő végére kiderült, hogy Rapinoe sérüléssel bajlódik, így az is kérdéses, hogy ott lesz-e a vasárnapi fináléban.

COPA AMÉRICA

A braziloknak bement, az argentinoknak nem

Dani Alves nem bánt kesztyűs kézzel az argentinokkal (Fotó: Beta/AP)

Dani Alves nem bánt kesztyűs kézzel az argentinokkal (Fotó: Beta/AP)

Ironikus, mégis igaz, hogy a Lionel Scaloni vezette felfiatalított argentin válogatott a Copa América elődöntőjében játszotta eddigi legjobb meccsét a tornán, a házigazdák ellen viszont gyakorlatilag esélyük sem volt. Tite brazil szövetségi kapitány Neymar hiányában rendkívül pragmatikusan kezeli a Seleção keretét, és hiába a csoportkörbeli kritikák, aligha fog bárkit is érdekelni, hogyan játszott az ötszörös világbajnok, ha megnyerik a dél-amerikai kontinenstornát. A Brazília–Argentína rangadón a házigazdának három valamirevaló helyzete akadt, ebből kettőt értékesítettek is, míg Agüero fejese és Messi lövése a túloldalon mindkétszer a kapufán csattant, mindehhez még Alisson Becker kiemelkedő formája és számos bravúrja is párosult. A brazilok a 19. percben szereztek vezetést, ekkor Firmino átadása után Gabriel Jesus emelt a kapuba, a második félidőben pedig fordított felállás következett: Jesus passzát Firmino lőtte a hálóba.

Az argentinok ősi rivális elleni vereségével folytatódik a gauchók rossz szériája, mert 1993 óta képtelenek nemzetközi tornát nyerni. Brazília vasárnap lép pályára a Copa fináléjában.

ARANY KUPA

Közel volt a lehetetlen

A közép- és észak-amerikai válogatottak viadalán Haiti egészen közel került a páratlan bravúrhoz, ám végül alulmaradt a legnagyobb esélyes Mexikóval szemben. A karibi csapat a negyeddöntőben kétgólos hátrányból állt fel és fordított Kanada ellen, ezúttal pedig – a rendes játékidőt tekintve – döntetlent játszottak Gerardo „Tata” Martino legénységével. Az Arany Kupán a kilencven perc után kétszer tizenöt perces hosszabbítás következik, de alighogy elkezdődött a harmadik játékrész, már büntetőhöz is jutott a mexikói együttes. A tizenegyest Raúl Jiménez, a Premier League-ben szereplő Wolverhampton játékosa értékesítette, ezzel döntőbe lőtte csapatát.

AFRIKA-KUPA

Most kezdődik a tánc

Véget ért a csoportkör az Afrikai Nemzetek Kupáján, miután Mali és Ghána győzelmével bebiztosította elsőségét saját kvartettjében. A csoportok első és második helyezettje automatikusan jutott a legjobb 16 közé, a csoportharmadikok külön rangsorolásából pedig Guinea, a Kongói DK, Benin és a Dél-afrikai Köztársaság csapata jött ki legjobban. Az Afrika-kupa egyenes kieséses szakaszában a nézők által varázsolt különös hangulathoz végre jó futball is társul majd. A nyolcaddöntőben egyebek között Egyiptom–Dél-Afrika és Mali–Elefántcsontpart derbikre is sor kerül.

A nyolcaddöntő párosítása: Uganda–Szenegál, Marokkó–Benin, Madagaszkár–Kongói DK, Ghána–Tunézia, Mali–Elefántcsontpart, Algéria–Guinea, Nigéria–Kamerun, Egyiptom–Dél-Afrika.

ÁTIGAZOLÁSI PIAC

Godín az Interben folytatja

Három évre szóló szerződést kötött az uruguayi válogatott Diego Godínnal az Inter. A 33 éves védő május elején jelentette be, hogy kilenc év után elhagyja az Atlético Madridot. Az Inter hétfőn közölte, hogy 2022 június végéig megállapodott Godínnal, aki 2010 óta 387 mérkőzést játszott az Atlético Madrid színeiben, ezeken 27 gólt szerzett. Találatai közül a leghíresebb az a fejes, amelyet 2014-ben a Barcelona elleni 1:1-es döntetlen alkalmával szerzett, s amellyel az Atlético 18 év után nyerte meg ismét a spanyol bajnoki címet. A 126-szoros uruguayi válogatott Godín a spanyol csapattal kétszer Európa-ligát, háromszor Európai Szuperkupát nyert, két alkalommal pedig döntős volt a Bajnokok Ligájában, ahol az Atlético mindkétszer a Real Madriddal szemben maradt alul.

Szalai hosszabbított

Egy évvel automatikusan meghosszabbították a magyar válogatott Szalai Ádám szerződését a Bundesligában szereplő Hoffenheimnél, az ugyanakkor még nem biztos, hogy a támadó a sinsheimi csapatban játszik majd az augusztusban induló szezonban. A kicker.de szaklapnak Alexander Rosen, a Hoffenheim sportigazgatója kedden azt mondta, a megállapodás automatikus meghosszabbítása a pályára lépések számától függött, és mivel a feltétel teljesült, a 31 éves csatár maradt a klubnál. A Kicker szerint Szalait nagyon megbecsülik az egyesületnél, a szerződésének meghosszabbítása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy biztosan a Hoffenheimnél marad. Az előző idényben támadóposzton a brazil Joelinton, az algériai Ishak Belfodil, valamint a világbajnoki ezüstérmes horvát Andrej Kramarić is több lehetőséghez jutott, mint Szalai. Julian Nagelsmann akkori vezetőedző viszont azóta már az Leipziget irányítja, az új tréner, Alfred Schreuder pedig csak most kezdte meg a munkát a Hoffenheimnél. A magyar válogatott csatár 2014 nyara óta játszik a Hoffenheimben, amelynek színeiben 94 mérkőzésen 22 gólnál jár.