2024. szeptember 6., péntek

Györe lépte a legnagyobbat

Az ATP minden játékhét után kihirdeti azoknak a teniszezőknek a listáját, akik a legtöbbet haladtak. A legújabb listán, mi sem természetesebb, Györe László neve került az első helyre, aki a riói tornagyőzelemmel a 90. helyről a 37.-re jutott, vagyis pályafutása során először szorított magának helyet a legjobb 50 között. Az ATP szerint a második helyre a görög Sztefanosz Cicipasz volt az érdemes, azzal, hogy a 12. helyről a 11.-re került, vagyis már csak egy lépésre van a legjobb tíztől, majd a 30 helyet haladó moldovai Radu Albot (82. – 52.) és a 44 pozíciót előrejutó Felix Auger-Aliassime (104. – 60.) következik.

Györe tegnap késő délután kezdett São Paulóban az olasz Alessandro Giannessivel, s 7:6, 4:6, 6:4 arányban nyert. A 2. fordulóban a második helyen kiemelt tunéziai veterán Malek Zsaziri következik, aki ellen 2:1-re vezet. Györe 2016-ban a pueblai challenger 1. fordulójában három játszmában nyert, tavaly az isztambuli elődöntőben Zsaziri egyenlített, végül a bázeli selejtező zárókörében Györe két játszmában nyert, és táblára jutott.

Az e heti tornák első két napja azt sugallja, hogy sikerek hírét ismét csak Györével kapcsolatban, esetleg a kisebb tornákról Ivana Jorović, Filip Krajinović és Miomir Kecmanović esetében hallhatjuk. Kiesett ugyanis Dušan Lajović, Viktor Troicki, Peđa Krstin és Olga Danilović is. Ezek között csak Krstin veresége volt sima, a többi három esetben pedig a szerbiai teniszezők a mentális erő terén buktak el, vagyis nem lenne rossz, ha sportpszichológus segítsége után néznének. Itt leginkább a 18 éves Danilovićra gondolunk, aki már nem olyan fiatal és tapasztalatlan, hogy bukását a korával lehetne magyarázni. Olga ugyanis a könnyen megnyert első játszma után a másodikat 4:2-es, a harmadikat pedig 5:2-es vezetésről veszítette el a ranglistán 90. cseh Kristýna Plíšková ellen.

A magyarok szépen szerepelnek. Fucsovics Márton a dubaji 2. fordulóban könnyen nyert a német Jan-Lenard Struff ellen, és készülhet a Federerrel szembeni negyeddöntőre. Babos Tímea Acapulcóban legyőzte a szlovén Dalila Jakupovičot, és a 2. fordulóban a 7. kiemelt kínai Szajszaj Dzsenggel találkozik.