2024. szeptember 6., péntek

Zentától a riói trófeáig

Györe László sikere az 500-as riói ATP-tornán azonnal rivaldafénybe állította a fiatal zentai teniszezőt, s nem csak a szerbiai, de a világsajtó is elkezdett foglalkozni vele. A Magyar Szó olvasói tudhatják, hogy ez a diadal nem egyik pillanatról a másikra született meg, hiszen napilapunk révén Györe pályafutását régóta figyelemmel követheti a vajdasági közeg. Zentán természetesen mindenki örül a sikernek, így egykori játékostársa, Erős Bence és húga, Judit is, az önkormányzatban pedig a hírek szerint azt tervezik, hogy fogadást rendeznek neki, és a szurkolók a városháza balkonjáról üdvözölhetik.

Laci halomra nyerte a hazai és nemzetközi korosztályos tornákat, az igazi áttörés azonban 2012-ben történt, amikor előbb döntőt játszott a rangos Eddie Herr ifjúsági tornán, majd pár hétre rá megnyerte az ifik legfontosabb seregszemléjét, a floridai Orange Bowlt, amelyen többek között Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Jim Courier, Roger Federer, Guillermo Vilas, Mats Wilander, Stefan Edberg, Grigor Dimitrov és hasonlók jelezték tehetségüket, előrevetítve a későbbi pazar karriert. Az ATP-ben 2013 őszén Bangkokban, szabadkártyával mutatkozhatott be, és az 1. fordulóban 6:3, 6:3-ra veszített a spanyol Feliciano López ellen. Györe a riói döntővel bezárólag eddig 53 ATP-meccset játszott – ide sorolják a három Davis-kupa-fellépést is. A Grand Slam-tornákon 2018-ban nyert először a főtáblán, akkor az argentin Leonardo Mayert győzte le a US Openen. A tornadíjakból az ATP hivatalos adatai alapján Györe eddig 1 187 409 dollárt keresett.

Györe László (jobbról) először a Sportvilág címlapján szerepelt sajtóban, a fotón Erős Bence egykori játékostársával (Laták István felvétele)

Györe László (jobbról) először a Sportvilág címlapján szerepelt sajtóban, a fotón Erős Bence egykori játékostársával (Laták István felvétele)

A közelmúltban átélt családi tragédia talán még több erőt adott a 23 éves játékosnak, s Rióban az utolsó pontoknál fentről fogták a meccslabdáknál megremegő kezét. László ugyanis hét éve édesanyját, Hajnalkát, tavaly pedig édesapját, Csabát is elveszítette. A harcos mentalitás, az állandó küzdelem és a kitartás az igazi hősök ismérve. „Laci gyerekkorában is sokat dolgozott, rengeteget edzett a zentai pályákon. Gyakorlatilag együtt éltük át az első győzelmeket, és mindig nagy meccseket játszottunk. Láthatóan ideges volt a riói döntőben, de szerencsére sikerült legyőznie Felixet, ezzel pedig nagyot lépett előre a ranglistán. Jó lenne, ha bekerülne a 32-be, megkönnyítené saját dolgát a Grand Slam-tornákon” – nyilatkozta Erős Bence, a zentai teniszklub edzője.

László húga, Györe Judit természetesen rendkívül örült a tornagyőzelemnek, s nagyon büszke a bátyjára, hiszen mindig is tudta, hogy a sok munka előbb-utóbb kifizetődik. „Izgulva néztem a meccset itthon. Aggódtam, nehogy komolyabban megsérüljön, de őt ismerve tudtam, hogy nem a célegyenesben fogja feladni. Amikor a végén elkezdte a beszédet, láttam rajta, hogy nem lesz könnyű ennyi ember előtt nyíltan beszélni az érzéseiről, de örültem, hogy elmondja, mi történt a szüleinkkel. Mindenki megtudhatta, mennyire erős ember, hogy mindezek után talpra tudott állni. Sajnáltam, hogy édesanyám és édesapám nem élhette meg ezt a csodálatos pillanatot, de biztos vagyok benne, hogy odafentről is büszkék rá. Ezúttal én sem tudtam ott lenni a helyszínen, de lesz még alkalom, amikor együtt ünnepelhetünk!” – mondta Judit lapunknak.

Zentán a hét eleje óta folyamatos a nyüzsgés a családi ház körül, a városban pedig lépten-nyomon elcsíphető egy-egy beszélgetés, amely a teniszező teljesítményét méltatja. Györe László 2019-ben a 10. helyet foglalja el a kereseti a listán, a maga 443 342 dollárjával, mindez azért is fontos, mert a minőségi felkészüléshez kellő mennyiségű pénzre is szükség van. Persze, Györe gyermekkorában még egy fűtetlen, elhagyatott bútorgyárban edzett, a szabad ég alatt lévő pályák pedig szintén nem hasonlíthatóak a Roland Garros salakjához. Ha innen sikerült eljutnia egy ATP-címig, a határ csakis a csillagos ég lehet. László az elkövetkező időszakot Dél-Amerikában tölti, ahol továbbra is a versenyzés a fő elfoglaltsága, hazatérésekor azonban tárt karokkal várja Zenta, ahol állítólag még fogadást is tartanak a tiszteletére.