2024. szeptember 9., hétfő
TeniszKét egymást követő héten ugyanazt a döntőt láthattuk az 1000-es tornákon. Novak Đoković és Andy Murray játszottak, a skót pedig az olasz fővárosban vissza tudott vágni a madridi veresé

Novak elveszítette a római döntőt

Andy Murray tornagyőzelemmel ünnepelte 29. születésnapját (Fotó-Beta/AP)

Két egymást követő héten ugyanazt a döntőt láthattuk az 1000-es tornákon. Novak Đoković és Andy Murray játszottak, a skót pedig az olasz fővárosban vissza tudott vágni a madridi vereségért. Murray-nek a győzelem különösen kedves lehet, hisz 29. születésnapján ünnepelte, és az egymás közötti mérleget 23:10-re szépítette. Murray-nek ez a 12. diadala az 1000-es tornákon, és összesítésben a 36. trófeája, ami révén visszatért a ranglista második helyére, és csaknem 1500 ponttal előzi meg Roger Federert.

Murray az első játszma 4. játékában nyerte el Novak adogatását, és 5:3-nál a szettért adogatott. Nem hibázott, adogatójátékaiban Đokovićnak csak öt pontot engedélyezett, és 47 perc játék után vezetéshez jutott. A második játszma elején Novak végre breaklabdához jutott, de Murray ászokkal hárított. Az első játszmához viszonyítva Đoković jobban játszott, de újabb két breaklabdát hagyott ki. Nem így Murray, aki az 5. játékban azonnal élt az alkalommal. Ezután a skót már nem hibázott, magabiztosan szerezte a pontokat, és megérdemelt győzelmet aratott.

Serena Williams végre megszakította a kilenc hónap óta tartó gyönge sorozatát. A világelső amerikai ugyanis legutóbb tavaly augusztusban, Cincinnatiben nyert tornát, azóta pedig minden versenyén, beszámítva a tavalyi US Opent és az idei Australian Opent is, rangon alul szerepelt. Serena a római negyeddöntőben az orosz Kuznyecovát, az elődöntőben a román Begut, a tegnapi döntőben pedig honfitársnőjét, Madison Keyst győzte le. Ez volt Serena negyedik római, összesen pedig 70. tornagyőzelme, az egy hét múlva kezdődő Roland Garroson pedig megkísérli beállítani Steffi Graf csúcsát, hisz pályafutása során a német 22 Grand Slam-tornát nyert meg.

A héten négy kisebb tornát rendeznek. A férfiak Nizzában és Genfben, a nők Nürnbergben és Strasbourgban lépnek fel. Három szerbiai már a selejtező első fordulójában kiesett. A főtáblán Genfben Janko Tipsarević az argentin Delbonisszal találkozik, Strasbourgban pedig Babos Tímea első ellenfele a fehérorosz Olga Govorcova. Az olaszországi Mestrében Dušan Lajović a challenger 2. kiemeltje, az 1. fordulóban pedig a brazil Jose Pereirával találkozik.

RÓMA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Nisikori–Thiem 6:3, 7:5, elődöntő: Đoković–Nisikori 2:6, 6:4, 7:6, Murray–Pouille 6:2, 6:1, döntő: Murray–Đoković 6:3, 6:3. Nők, negyeddöntő: S. Williams–Kuznyecova 6:2, 6:0, Keys–Strýcová 6:4, 4:6, 6:3, elődöntő: S. Williams–Begu 6:4, 6:1, Keys–Muguruza 7:6, 6:4, döntő: S. Williams–Keys 7:6, 6:3.

NIZZA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Young–M. Janković 6:4, 6:2, Zsirmont–Zekić 6:4, 6:4.

NÜRNBERG. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Fridman–Jakšić 7:6, 6:4.