2024. szeptember 8., vasárnap
TENISZ

Raonić első nagy döntője!

Miloš Raonić pályafutása legnagyobb győzelmét aratta pénteken a wimbledoni centerpályán. A montenegrói születésű kanadai öt játszmában győzte le a hétszeres bajnok Roger Federert, és élete első nagy döntőjébe jutott, a serlegért pedig vasárnap 15 órai kezdettel a brit Andy Murray-vel játszik.

A mérkőzés nagyrészt szervacsata volt, játék ritkán alakult ki, a kezdőütést követően a labdamenet csak elvétve tartott 2-3 ütésnél tovább. Ilyen körülmények között a fogadók nem voltak képesek megnyerni a pontok 30 százalékát sem. Az első játszmában Roger Federer kettős adogatási hibája döntött, amivel breaket ajándékozott a kanadainak. A második játszmában Raonić adogatása ingott meg 4:5-nél, de Federer négy szettlabdát hagyott ki, végül a rövidítésben a kanadai kettős adogatási hibája jelentette a különbséget. A harmadik játszmában Raonić már egyre nehezebben nyerte az adogatásokat, és a 7. játékban veszített is, ami Federernek bőven elegendő volt a 2:1-es vezetéshez. A 4. játszmában előbb Raonić mentett három breaklabdát, majd Roger idegei mondták fel a szolgálatot, hisz 5:6 és 40:0-nál két kettős hibát ütött, majd a harmadik szettlabdát el is veszítette. A döntő szettben már nemcsak az idegek, a test sem reagált kellően, Raonić a negyedik játékban szerzett előnyt, majd három és fél óra játék után a meccsért adogathatott. A kanadai nem ijedt meg a lehetőségtől, és nagy szervákkal zárta a mérkőzést.

Szombaton Londonban a címvédő Serena Williams és az Australian Open idei bajnoknője, a ranglistán újra második német Angelique Kerber mérkőznek meg a titulusért. A mérleg 5:2 Serena javára, a legutóbbi meccset, éppen a januári melbourne-i döntőben, a lengyel születésű német nyerte. Ha Serena győz, egy év után nyer újra nagy tornát, és begyűjti 22. Grand Slam-serlegét, így az öröklista első helyén beéri Steffi Grafot. Ha viszont Kerber megismétli a fél évvel ezelőtti sikert, második alkalommal nyer nagy tornát, és az amerikai teniszezőnő előnyét csak alig több, mint 400 pontra csökkenti.

A női páros elődöntőjében Babos Tímea és a kazah Jaroszlava Svedova könnyű, 6:4, 6:2 arányú győzelmet arattak az amerikai Rachel Atawo és Abigail Spears alkotta kettős felett, így a döntőben az ötszörös wimbledoni bajnok Williams nővérekkel játszhatnak a serlegért.

Nina Stojanović, Doroteja Erić és Stollár Fanny vereségei után a kis tornákon már nem maradt versenyben sem szerbiai, sem pedig magyar teniszező.  

WIMBLEDON. – Férfiak, elődöntő: Raonić–Federer 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3, Murray–Berdych 6:3, 6:3, 6:3.

TODI. – A challenger 2. fordulójában: Fucsovics–Sunego 6:7, 6:4, 6:1.

VERSMOLD. – A női ITF-torna 2. fordulójában: N. Stojanović–Schmiedlová 1:6, 7:5, 6:4, negyeddöntő: Muchová–N. Stojanović 6:3, 6:1.

CONTREXÉVILLE. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Georges–Erić 6:0, 6:1.

BUDAPEST. – A női ITF-torna elődöntőjében: Kosztova–Stollár 3:6, 6:2, 6:3.