2024. szeptember 8., vasárnap
TENISZ

Novakot magára hagyták

Novak Đoković hétfőn kezdi meg 209. hetét a ranglista élén, amikor a torontoi 1000-es rangú mestertornán kezdi meg a szereplést. A mezőny Kanadában sokkal gyöngébb lesz a megszokottnál, hisz a nagy négyesből Rafael Nadal még nem vállalja a játékot a csuklósérülése után, a címvédő Andy Murray –Novakot győzte le tavaly a döntőben – és a volt világelső Roger Federer pedig lemondták a szereplést, így Đoković, Wawrinka, Raonić és Nisikori lesz az első négy kiemelt. Ha tehát Đoković megnyeri a tornát, előnyét 6500 pontra növeli Murray-jel szemben, és ami még fontosabb, győztes hangulatban utazhat Rióba, ahol az olimpiai aranyérem megszerzése a célja. Az olimpiai mezőny sem lesz teljes, azt ugyanis már az első tízben rangsorolt Raonić, Berdych és Thiem mondták le.

Dušan Lajović magabiztos győzelemmel nyitott Kitzbühelben a brazil Dutra ellen, a 2. fordulóban pedig a német Mischa Zverevvel játszik, ami első meccsük lesz. Umagban nem járt sikerrel Filip Krajinović, akit az argentin Carlos Berlocq váratlanul könnyen győzött le, a recanati challengeren pedig a magyar Fucsovics Márton a horvát selejtezős Filip Vegert búcsúztatta. A sors(olás) a magyarnak a 2. fordulóra is horvát selejtezőst adott Mate Delić személyében. Az éjjel kezdett Washingtonban Viktor Troicki, első ellenfele pedig az egykor nagy tehetségként kezelt amerikai Ryan Harrison, aki 2:1-re vezet, de már csaknem öt éve nem játszottak.

A sérülésből való felépülés után második tornáján játszik a két éve a ranglistán 604. Katarina Jokić. Tegnap Prokupljében Jokić könnyen győzte le honfitársnőjét, Tamara Ćurovićot, a 2. fordulóban pedig várhatón az 1211. helyezett holland Gabriela van de Graaf következik.