2024. szeptember 8., vasárnap
TENISZ

Đoković és három francia

Habár az adogatása nem volt elsőrendű, hisz jelentősen visszafogta az erőt, és így is volt hét kettős hibája, Novak Đoković mégis könnyen jutott be a US Open negyeddöntőjébe. A címvédő három játszmában múlta felül a brit Kyle Edmundot, és az elődöntőért a francia veterán Jo-Wilfried Tsongával játszik, aki valamivel korábban az amerikai Jack Sock lendületét törte meg. A nap eseménye Rafael Nadal ötjátszmás veresége volt a 22 éves francia Lucas Pouille-jal szemben, a felső ág további negyeddöntőse pedig az egykor Australian Open-zárómeccset játszott ciprusi Markosz Bagdatiszt legyőző Gael Monfils lett. Đokovićtyal együtt tehát három francia lesz versenyben a döntő egyik helyéért.

Đoković csak a harmadik játszma derekán került hullámvölgybe, amikor Edmund három játékot nyert zsinórban, de jól reagált, és két új breakkel zárta az egyenlőtlen küzdelmet, amelyben elsősorban fogadáson teljesített a tőle megszokott magas szinten.

Đoković 22. meccse következik Tsonga ellen, a mérleg pedig 15:6 a világelső javára. A francia, akit a szerb 2008-ban első nagy serlegéért Melbourne-ben győzött le első csatájukban, legutóbb tavalyelőtt Torontóban tudott nyerni. 2008 óta ő az egyetlen francia, aki le tudta győzni Đokovićot, akinek a gallokkal a 2010-es Davis-kupa-mérkőzés óta 52:1 a mérlege. Éppen ez a statisztikai adat int óvatosságra, hisz Nadal az Australian Open 2008-as elődöntője óta, amikor Tsonga győzte le, nem ismert vereséget francia ellenféllel szemben, a múlt éjjel azonban Pouille-jal szemben maradt alul. Nagy küzdelem volt, amelyben a még tapasztalatlannak is nevezhető francia – ez csak a 78. ATP-rangú meccse volt – bátran támadott, és a harmadik meccslabdán győzni is tudott.

Ha legyőzi Tsongát, Đoković kimondott esélyes lesz a döntőre, hisz Monfilsszal szemben 15:0 a mérlege, Pouille-jal pedig még nem játszott, és nem is valószínű, hogy éppen most kerül vele össze. Ha mégis, Pouille egyáltalán nem lesz friss a nehéz meccsek sorozata után, s Monfilset is csak hosszú, kimerítő párharcban verheti.

A nőknél az egyformán 26 éves Caroline Wozniacki és Anasztaszija Szevasztova, a világelsőségre törő Angelique Kerber és a 34. születésnapja felé közeledő, tavalyi döntős olasz Roberta Vinci jutott a nyolc közé. 

NEW YORK. – A US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Đoković–Edmund 6:2, 6:1, 6:4, Tsonga–Sock 6:3, 6:3, 6:7, 6:2, Nadal–Pouille 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6, Monfils–Bagdatisz 6:3, 6:2, 6:3, nők: Wozniacki–Keys 6:3, 6:4, Szevasztova–Konta 6:4, 7:5, Vinci–Curenko 7:6, 6:2, Kerber–Kvitova 6:3, 7:5, ifik, 1. forduló: Kecmanović–Horie 6:7, 6:3, 6:4, lányok, 1. forduló: Pervusina–Udvardy 4:6, 6:3, 6:4.