2024. szeptember 11., szerda

Csak egy lány maradt

Az élvonalbeli szerbiai teniszezők közül tegnap hárman léptek fel az e heti tornákon, s csak egy, Jelena Janković tudott versenyben maradni, míg Ana Ivanović és Janko Tipsarević befejezte a pekingi, illetve tokiói szereplést. Ma a megmaradt kettő játszik, s mindkettő spanyol vetélytárssal. Novak Đoković a pekingi 2. fordulóban Fernando Verdascóval, Janković pedig a nyolcaddöntőben Carla Suarezzel találkozik.

Janković a tőle már megszokott ingadozó teljesítményt nyújtotta, így játszmát is veszített a kazah Galina Voszkobojevától, akinek több break-lehetősége volt, mint a volt szerb világelsőnek, de Jelena jobban osztotta be a kihasznált lehetőségeket, és esélye van a negyeddöntőre is, hisz a spanyol Suarez ellen 4:2 a mérlege. Tulajdonképen ez alkalom lesz egy visszavágóra, hisz tavaly a kínai fővárosban, szintén a nyolcaddöntőben, Suarez 7:5, 6:4-re győzött.

Ivanović és a ranglistán 76., a pekingi tornán a selejtezőből érkezett szlovén Polona Hercog ellen szolid játékkal kezdett, 3:2-es vezetése után azonban edzői utasítást kapott, hogy változtasson a játékán, és amennyire csak lehet, ellenfele fonákját terhelje le. Ana megpróbálta, de a taktika csődöt mondott, a szerb halmozta a hibákat, mindkét játszmában egy-egy alkalommal elveszítette adogatását, neki pedig egyetlen esélye sem volt, hogy elnyerje a szlovén kezdőütését, ami a női teniszben csaknem példátlan eset.

Tokióban Janko Tipsarević átlagon alulit nyújtott a rendhagyó stílusú ukrán Alekszandr Dolgopolov ellen. Elsősorban az adogatáson dobott alá, amit az ukrán büntetni tudott, és bejutott a negyeddöntőbe, míg a szerb már készülhet a vasárnap kezdődő sanghaji 1000-es mestertornára.

A nap talán legjobb játékát a német Andrea Petković nyújtotta. A tuzlai születésű Petković a második játszmában fordított a kétszeres Grand Slam-bajnok orosz Szvetlana Kuznyecova ellen, majd a harmadik játszmában minden tekintetben felülmúlta. Petković még tovább is haladhat, hisz ma a nyolcaddöntőben a cseh Lucie Šafarovával mérkőzik.

A zombori Filip Krajinović a marokkói Taroudant 15 ezer dolláros összdíjazású futures tornán a 2. kiemelt, és az 1. fordulóban könnyűszerrel nyert a helybeli Halid Alus ellen. Következő riválisa is marokkói, a 36 éves Anas Fatar, aki ellen szintén kimondott esélyes.