2024. szeptember 11., szerda

Ketten a negyeddöntőben

Jelena Janković és Novak Đoković bejutottak a pekingi torna negyeddöntőjébe. Janković váratlanul könnyen nyert a spanyol Carla Suarez Navarro ellen, akinek egyetlen játékot sem engedélyezett, Đoković pedig, mint általában, alaposan megizzadt a Fernando Verdasco elleni meccsen, és csak három játszmában vívta ki a győzelmet. Jelenának a negyeddöntős szereplés azt jelenti, hogy még versenyben van az évzáró Mestertornáért, Novak pedig megőrizte minimális esélyét, hogy továbbra is világelső maradjon, noha a ranglista első helyének kérdése sokkal inkább Rafael Nadaltól függ.

Kevés hiányzott hozzá, hogy Đoković még szerdán este megőrizze az elsőséget, hisz a német Philipp Kohlschreiber kiválóan játszott, az első játszmában break-alkalmat szalasztott el, a másodikat pedig csak rövidítésben adta le a spanyol ellen.

Janković ugyan nem adogatott a legjobban, és adott három break-pontot a spanyolnak, de az egyiket sem használta ki, míg Jelena hatot is értékesített a 13-ból. A meccs frappáns statisztikai adata, hogy Suarez saját adogatásán csak 12 pontot nyert. Janković következő ellenfele ma reggel 6.30-kor a cseh Lucie Šafarova, aki hosszú és kemény csatában győzte le Andrea Petkovićot. Jelena 5:2-re vezet a cseh ellen, legutóbbi meccsüket, tavaly a Fed-kupa döntőjében, Šafarova nyerte 6:1, 6:1-re.

Aki nézte a tegnapi Đoković–Verdasco-meccset, tapasztalhatta, hogy miért volt csak 5:4 a mérleg Novak javára. A balkezes spanyol veterán újra kemény diónak bizonyult, így a szerb csak nehezen, elsősorban Verdasco kettős adogatási hibáinak köszönhetően nyerte az első játszmát, a másodikat simán elveszítette, a harmadikban pedig 4:1 után majdnem egyenlítést engedélyezett, hisz a spanyolnak break-labdái voltak a 4:3-ért, amit követően adogatott volna. Đoković ma 13.30-kor a nyolc között az amerikai Sam Querreyvel mérkőzik, aki ellen 6:1-re vezet. Az egyetlen vereséget tavaly a párizsi teremtornán szenvedte el azután, hogy 6:0-val nyerte az első játszmát. Novak azóta kétszer is revánsot vett, és ma is kimondott esélyesnek számít, bár intő, hogy Querrey tegnap az erős Wawrinkát verte, akivel mellesleg Novak párosban bejutott az elődöntőbe.

A zombori Filip Krajinović már negyeddöntős a marokkói Taroudant 15 ezer dolláros összdíjazású futures tornáján, ahol a 2. fordulóban könnyen győzött a helybeli Anasa Fatar ellen. Következő riválisa is marokkói, Jaszin Idmbarek, aki ellen szintén esélyes. Győzelemmel kezdett Athénban az utolsó ifi évében levő Nikola Milojević, aki hétfőn a 850. hely táján lesz először helyezett a ranglistán. Milojević a rajton hollandot vert, következő ellenfele pedig a listán 577. brazil Tiago Fernandes.