2024. szeptember 11., szerda

Novak francia napjai

A sanghaji 1000-es mestertorna negyed- és elődöntőjében Novak Đokovićnak francia ellenfeleket rendelt el a sorsolás. A volt világelső szerb tegnap háromjátszmás kemény küzdelemben felülmúlta Gael Monfilst, szombaton pedig a vasárnapi döntőért Jo-Wilfried Tsongával mérkőzik. A másik ágon az argentin Juan Martín del Potro lett az első elődöntős, s az elődöntőben Rafael Nadal lesz az ellenfele, aki két játszmában nyert Stanislas Wawrinka ellen.

Novak Đoković öröme a nehezen kivívott győzelem után (Fotó: Beta)

Novak Đoković öröme a nehezen kivívott győzelem után (Fotó: Beta)

Furcsán indult a Đoković–Monfils meccs, hisz ezen a szinten szokatlan a négy gyors break, s csak azután rendezték soraikat az adogatók, a harc pedig továbbra is egyenrangú volt. Ennek megfelelően rövidítést játszottak, amelyben Novak többet hibázott, és a francia szerezte meg a vezetést. A második játszma elején billent a mérleg nyelve, amikor Monfils azonnal elveszítette az adogatást, majd nem sokkal később még egyszer ugyanez történt. Đoković ekkor már nemcsak az adogatást fogadta jobban, hanem saját kezdőütésén, különösen a második szerván is ponterős lett, ami bőven elegendő volt az egyenlítéshez. A harmadik játszmában újra kimerítő és egyenrangú csata folyt egészen a hatodik játékig, amikor Novak újra breakelt, és ez végül perdöntőnek is bizonyult. A szerb így két győzelemre jár a címvédéstől. Elsőre szombaton Tsonga következik, akivel 10:5 a mérleg Đoković javára. A francia legutóbb 2010-ben nyert az Australian Openen, azóta Novak nyolcszor győzött zsinórban, bár volt közte egy párizsi elmaradt csata is, amikor Tsonga az 1000-es rangú teremtornán küzdelem nélkül jutott tovább, de az ilyen eredményeket az ATP nem számolja be a mérlegbe.

Tsonga tegnap könnyen győzte le a német Florian Mayert, s Del Potrónak sem volt különösen összetett az Almagro elleni feladata. Előző este Stanislas Wawrinka rangadónak beillő meccsen győzte le Miloš Raonićot, Nadal pedig a második játszmában sokat bajlódott az argentin Carlos Berlocqkal, aki a rövidítésben 5:2-re vezetett, ám a spanyol innen a sorozatban megnyert öt ponttal szerezte meg a kétjátszmás győzelmet. Nadal 8:3-ra vezet Del Potro ellen. Az argentin 2009-ben győzött háromszor, azóta Nadal nyert négyet, de rendre kiélezett küzdelemben.

Ami a kis tornákat illeti, Filip Krajinović bejutott a budapesti futures elődöntőjébe, míg Athénban Nikola Milojević a negyeddöntőben fejezte be a szereplést. A ranglistán 274. Krajinović máris 8 pontot nyert, ami 6-7 hely haladást ér, ha döntős lesz, akár tízet is léphet előre, tornagyőzelemmel pedig a 250. pozíció táján látnánk október 21-én. A zombori az elődöntőben a 25 éves német Peter Torebkóval, a ranglista 496. helyezettjével játszik, s ha nyer, a döntőben a lengyel Piotr Gadomski lesz a vetélytársa. Milojević sikerrel zárta első profi sorozatát, hisz a három athéni tornán összesen 22 pontot szerzett, amivel ugyancsak október 21-én már a 785. helyig haladhat.