2024. szeptember 12., csütörtök

Troicki kezdi

A Davis-kupa 101. idényének első egyéni meccsét szerb részről Viktor Troicki játssza, ellenfele a 14 órakor kezdődő párviadalon a belga Charleroi-ban a hazaiak legmagasabban rangsorolt teniszezője, a 22 éves David Goffin lesz. A mai első játéknapon még az O. Rochus–Đoković mérkőzést tartják meg, hisz Johan van Herck belga kapitány meglepetéskeltés céljából a rangsorban csak negyedik, 32 éves veteránnak szavazott bizalmat.

Olivier Rochus jelölése másrészt egészen logikus, hisz azon kevesek egyikéről van szó, akinek 3:2-es pozitív mérlege van a világelső szerbbel szemben, habár Rochus az első két győzelmet 2005-ben, az akkor még 18 éves Novak fölött aratta a belgrádi Davis-kupa-meccsen és a lyoni tornán. Novak 2009-ben Halléban szépített, 2010-ben Miamiben, ekkor már vaskos meglepetésként, ismét a belga nyert, legutóbbi meccsüket pedig ugyanabban az évben a wimbledoni 1. fordulóban játszották, és Đoković csak kemény öt játszmában, 1:2-ről fordítva győzött. Érdekes, hogy Troicki is hátrányból indul, hisz eddigi egyetlen mérkőzését tavaly az amerikai Winston-Salemben elveszítette Goffin ellen. Ha a hagyomány lenne a perdöntő, azt mondhatnánk, hogy az első napot kell átvészelni, hisz vasárnap Đoković már kicsit megszokva a salakot biztos esélyes Gofinnal szemben, míg Troicki 1:0-ra vezet O. Rochus ellen.

A Világcsoport 1. fordulójának további meccsei: Kanada–Spanyolország, Olaszország–Horvátország, USA–Brazília, Franciaország–Izrael, Argentína–Németország, Kazahsztán–Ausztria és Svájc–Csehország.

Az euroafrikai zóna II. csoportjának 1. fordulójában Magyarország Moldova vendége lesz.

Időközben kiderült, hogy már nem nagyon érdekel bennünket a pattayai torna, hisz Babos Tímea után az esőszünetek miatt háromnaposra húzódott meccsen Ana Ivanović kikapott a japán Ajumi Moritától.